War Of The Worlds

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: War Of The Wolds. Instruktør: Steven Spielberg. År: 2005. Genre: Action/Sci-fi. Udkommer på 4k blu-ray d. 2. juni 2020.

Science fiction-filmen fra 1953, The War Of The Wolds, var en flot filmatisering af romanen, af samme navn, af den legandariske forfatter H. G. Wellis, tilbage i 1897.

I 2005 kom et remake til verden, som dengang føltes forholdsvis unødvendig. Den var flot lavet, og kreeret af selveste Steven Spielberg, med megastjernen, Tom Cruise, i front, Der var smæk for skillingen, mens rumvæsenerne invaderede Jorden.

Men den blev modtaget med lunkne anmeldelser. Særligt var den danske presse ikke imponeret. De kaldte den bl.a. for “trættende”, “tæt på mislykket” og “letkøbt underholdning”.

15 år efter dens release i biograferne, er den nu udkommet på ultra blu-ray. Opskaleringen til 4k har gjort den endnu skarpere og flottere at se på, og den har ligeledes en imponerende lydside.

Men hvad med filmen? Er den en undervurderet størrelse eller falder den til jorden, ligesom den gjorde i 2005?

Copyright: 20th Century Fox

War Of The Worlds er en simpel fortælling om en ordinary kind of a guy, kranføreren og weekend-faren, Ray Ferrier, som en helt almindelig fredag ender på flugt med hans to børn. Den tiårige screamqueen, Rachel (det øgenavn vender vi tilbage til) og teenagesønnen, Robbie, som ikke kan fordrage sin far, må tage benene på nakken med farmand, da en særlig tordenstorm resulterer i at trebenede aliens kravler op af jorden og pulveriserer alle med deres laserkanoner.

I bund og grund er denne moderne og letbenet fortolkning af Wellis’ klassiker. En primitiv actionfilm, hvor der er dømt rumvæsensmadder for alle pengene. Der er bestemt ikke sparet på noget, og meget af det cgi der bliver brugt, ligner noget der snildt kunne være lavet i 2020. .

Dét der dog trækker helhedsoplevelsen op, er den simple, men rørende fortælling, og den ikke særligt pædagogiske far, der vil gøre hvad som helst for at beskytte sine børn i den nye skræmmende verden, der synes at gå under.

De bedste scener i filmen, er de akavede samtaler med den hårdtprøvede far, der desperat prøver at holde familien. Særligt scenerne i en skummel kælder, med en mand på grænsen til vanvid (godt spillet af Tim Robbins), gør indtryk og er nogle af filmens allerbedste. Scenerne med Robbins er lige dele kammerspil og A Quiet Place-suspense, med aliens der kryber rundt på væggene, mens vores helte skal klappe gællerne i for at redde deres liv.

Tom Cruise beviser sin starquality i rollen som Ray Ferrier, da han til perfektion agerer som den typiske actionhelt, der springer rundt og redder dagen, mens han også kan spille lavmælt, men yderst troværdigt med masser af nærvær i de mere dramatiske scener.

Kort sagt, er dette en velorkestereret omgang nu-går-verden-snart-under-tjubang, hvor der er masser af medrivende action og medrivende drama for penge. Selv når Steven Speilberg bare gør det udmærket, er det bedre end de fleste instruktører. Han ved hvilke strenge han skal hive i, og filmen kommer sikkert i havn.

Man kan så diskutere om at Morgen Freemans fortællerstemmer (i starten og slutningen af filmen) gør filmen bedre og værre. Det må være op til den enkelte at vurdere. Men filmen slutter på en ret uforløselig måde, som trækker en smule ned på helhedsindtrykket af filmen.

Samtidig hyler og skriger Dakota Fanning så meget i rollen som lillepigen, Rachel, så jeg efter et gensyn, stadig blev voldsomt irriteret og råbte højt hver gang hun skabte sig på skærmen. Jeg må desværre konstatere, at hun (stadig) ligger højt på listen over de meste irriterende karakterer, nogensinde (https://moviemaniac.dk/de-mest-irriterende-karakterer-nogensinde/).

Men selv med disse skønhedsfejl, er War Of The Worlds en habil genindspilning, som muligvis ikke når klasikkeren fra 53’s højder, men til gengæld underholder stort fra start til slut.

War Of The Worlds for 4/6:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER: