Furiosa: A Mad Max Saga

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Furiosa: A Mad Max Saga

Instruktør: George Miller

År: 2024

Genre: Action

Biografpremiere: 22. maj 2024

Fra instruktørgeniet bag de sprudlende film Happy Feet 1 og 2, samt Babe 2: Den Kække Gris Kommer Til Byen kommer her George Mil…

Nej, det lyder sgu for dumt. Jeg prøver lige igen:

Fra instruktørgeniet bag de overlegne og revolutionerende Mad Max-film, kommer her George Miller, med hans nye reboot fra selv samme univers,- Furiosa: A Mad Max Saga.

Han gjorde det nærmest umulige i 2015, med den vilde og spektakulære Mad Max: Fury Road, som snildt kan kaldes én af de bedste actionfilm nogensinde!

Er det på nogen mulig måde realistisk at lave en film, som kan nå sådant et mesterstykke til sokkeholderne her 9 år efter?

Det korte svar er overraskende: JA. Det er faktisk muligt!

Hvert fald næsten….

I en tid fyldt med superheltefilm (som efterhånden har mistet pusten) og Fast & Furious-film (som rimer mere på CGI end biler) er det befriende med en rendyrket actionfilm, hvor man glemmer tid og sted, og hvor man bliver suget ind i oplevelsen og det der sker på det store lærred, fordi det ser så pisse godt ud! Ja, undskyld mit franske, men her er det simpelthen tale om en film, hvor

I 2015 tørnede Mad Max og Furiosa sammen i Fury Road, og begejstringen ville ingen ende ta’! Mad Max-blev spillet af en gryntende og olm Tom Hardy (det er efterhånden Hardy i en nøddeskal) og Furiosa blev spillet af en energisk og krigerisk Charlize Theron. De gav den hele armen (også selv Furiosa manglende én) i den hæsblæsende film, hvor de var med “fødemaskiner” på slæb var på flugt tværs gennem et ørkenlandskab. Historien var simpel og én stor undskyldning for fantastisk action!

Ni år efter står vi med en efterfølger som ikke prøver det samme som sin forgænger. Og heldigvis for det.

Furiosa: A Mad Max Saga bruger mindre tid på vild action og mere tid på sin historie.

I filmen starter vi et meget grønt sted. En oase,- et paradis, hvor en ung Furiosa hapser et æble fra et træ. Det skriger til himlen på Eva og det forbudte æble i Edens Have. Snart bliver hun fanget af nogen som slet ikke burde være der og som fører hende til deres leder. Han hedder Dr. Dementus (spillet af Chris Hemsworth) og er bikerflokkens alfahan nummer et. Han vil have Furiosa til at fortælle om det grønne paradis hun kommer fra. Men hun nægter. Og da Furiosas mor prøver at komme hende til undsætning, bliver hun fanget og dræbt.

Furiosa kommer med på biker-slæb af Dementus og den vilde motorcykelbande tværs gennem det dystopiske ødemark. Hun siger ikke meget, men vi kan som publikum tydeligt se på hendes mimik, hendes udtryk og hendes øjne at hun ønsker én ting: at hævne sig på Dementus.

Alyla Browne og Anna-Taylor Joy spiller Furiosa som barn og ung/voksen. De gør det kort sagt imponerende. Uden ret mange replikker, formår de alligevel at gøre indtryk i rollen som den forpinte sjæl, som langsomt bygger sig op som en krigerisk, ung kvinde, som vil hævne hendes mor, koste hvad det vil. Der er masser af historie i Furiosa-filmen, som bygger langsomt op, så når der endelig er actionscener, føles det mere intenst og overvældende.

I skurkerollen som Dementus er Chris Hemsworth snu, skæv og underfundig. Man kan tydeligt mærke han har en fest i rollen, og heldigvis har vi fået billet på første række, så vi rigtigt kan nyde hans utilregnelige gakketheder. Med sjov accent og vilde øjne er han som en tegneserieskurk på den fede måde!

Filmen er inddelt i fem kapitler, og som jeg nævnte tidligere, er der mere historiefortælling i Furiosa end i sin forgænger. Det er et stort plus. For selvom actionscenerne også er fede, er det ikke så fedt lavet som i Fury Road. Jeg synes ofte at jeg kunne spotte “green sceens” og CGI, og desværre ikke på den fede måde. Bevares, der er stadigvæk LANGT federe og flottere at se på end eksempelvis Fast & Furious-filmene (hvert fald de seneste tre film!) og flere af superheltefilmene fra Marvel og DC. Men, det kan altså ikke hamle op med de vilde stunts og actionscener fra 2015!

Det er det største kritikpunkt jeg har til Furiosa: A Mad Max Saga. For det er fedt at George Miller er gået i en lidt anden retning med denne film og ikke “bare” prøver mere af det samme. Han har vel også tænkt, at han umuligt kunne lave en film på samme på niveau som netop Fury Road, så hvorfor ikke gå i en lidt anden retning.

Jeg gik fra biografen med følelsen af at have været i ødemarkens stegende hede og kunne næsten smage sandkorn i mundvigen. Jeg håber på at Miller er frisk på en sidste omgang med Mad Max-universet, for den mand kan altså kreere en actionfilm som få kan!

Furiosa: A Mad Max Saga får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: