Rebel Moon – Part One: A Child Of Fire

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Rebel Moon – Part One: A Child Of Fire

Instruktør: Zach Snyder

År: 2023

Genre: Action, Science fiction, Fantasy

Kan streames på Netflix

I en fjern, fjern galakse hersker den onde kolonimagt Moderverdenen. Dette magtsyge imperiums militær styrer med hård hånd over nogle planeter, bl.a. planeten Veldt, hvor filmens hovedperson Kora (Sofia Boutella) befinder sig. Hun er en del af det primitive landbrugssamfund, der indtil nu har levet i fred, uafhængigt af Moderverdenen og dennes berygtede og grusomme militær. Lige indtil den dag hvor admiralen Atticus Noble (Ed Skrein) kommer forbi med en stor følge af soldater. Han går fra Flinke Per til Psycho-John Wick på få minutter og snart har han tvunget bønderne til at levere en stor mængde afgrøder til Moderverdenen. Desværre en umulig opgave for det lille lokalsamfund, som selv vil sulte ihjel hvis de i sidste ende gennemfører.

Heldigvis for alle bonderøvene har den rolige og sky Kora en fortid som soldat, og snart tager hun på togt, til et par andre planeter for at finde (leje)soldater til at kunne besejre den mægtige fjende, Moderverdenen.

Action-instruktøren Zach Snyder,- én af filmbranchen største fans af modlys og slow motion på det store lærred er tilbage med en ny film. Desværre kan jeg efter over to timer konstatere af det klart er hans dårligste i hans karriere. Og manden er jo ikke engang kendt for at lave kvalitetsfilm.

Der går en følelse af deja-vu over mig nu. Ikke pga. filmens plot (hvem sagde Star Wars og De Syv Samuraier!?!?) men mere af skulle være ham den sure anmelder, der nu skal fortælle hvad der er galt med filmen. Sådan var det også med min anmeldelse af den seneste Nattevagten-film: Dæmoner Går I Arv, hvor jeg næsten undskyldte for at sige noget ikke så pænt om filmen. For jeg kunne jo virkelig godt lide Ole Bornedals film.

Sådan har jeg det faktisk også med Zach Snyder. Jeg kan jo godt lide de fleste af hans film, og er spændt hver gang han har et nyt projekt i støbeskeen. Jeg er da godt klar over at han hverken har øje for æstetik som Bergman eller Kubrick eller øje for karakterer, som en anden Spielberg eller Woody Allen. Men, han kan sateme smække en underholdende omgang action-smadder sammen, så det runger i biografen med tinitus efterfølgende.

Den fede actionfilm er kommet for at blive og Snyder har vist sit værd med svulstige og larmende drengerøvsfilm som 300, Dawn Of The Dead og hans bedste, Watchmen.

Men i Rebel Moon virker det ikke til at han overhovedet gider.

Her kommer han til kort, fordi det virker som én stor undskyldning for at lave at hyldest til Star Wars, i stedet for at lave noget nyt. Bevares, det er da fint med et rip-off af Star Wars. Det har vi efterhånden set så mange gange før. Men når Snyder bare genbruger alt hvad man efterhånden har set før indenfor genren, uden at komme med noget nyt overhovedet, så kan det da være så forbandet lige meget!

Koras rejse fra den ene planet til den næste (hvor hun rekrutterer nye soldater til krigen) virker som et ligegyldigt Play Station-spil som er gået på autopilot. Eller som et ligegyldigt og kedeligt klip fra YouTube, hvor man ser en anden spille et spil. Åbenbart er hendes taleevner hvert fald de bedste i hele galaksen, siden hun sådan kan smalltalke med alle og straks få dem overbevist til at joine hendes spacecrew.

Snyder, samt Kurt Johnstad og Shay Hatten, som har skrevet Rebel Moon’s manuskript narrer altså bare ikke mig: det er sløset, og overbevisende er det bestemt ikke.

Men altså, Snyder er jo en action-pioner og kan normalt snildt kreere nogle flotte, velkoreograferede actionscenerne sammen, så det de fjollede manuskripter nemmere glider ned i svælget.

Men, men, men!

Det mangler nerve og sjæl i projektet, og ofte skriger det af “green screen” når monstre og krigere slås, så jeg ofte tog mig selv i at forestille mig skuespillerne stå foran et kæmpe, grønt lærred og “slås” meningsløst ud i luften., for at få en actionscene i kassen.

Og angående de slåskampscener, så ville jeg muligvis kunne tilgive Snyder for det hele, hvis de så så godt ud. Men her ødelægger den dårlige klipning det hele, som haster sig igennem det hele og gør publikum opmærksom på, at aldersgrænsen er 13 år, så det hele minder om actionscenerne fra den tarvelige og kedelige Expendables 3. Det samlede resultat skriger på kedeligt censur og hver gang man tror “nu kommer der en fed actionslåskamp” næh, så bli’r der sørme bare klippet væk.

Sjældent har jeg kedet mig så gudsjammerligt og været så skuffet!

Nej, Rebel Moon – Part One: A Child Of Fire har desværre INTET godt at byde ind med og er efter min optik årets bundskraber og den værste film jeg har set i 2023. Det er bestemt ikke noget at juble over og det kan da kun blive bedre, når Part Two kommer engang til foråret.

Kan det ikke? Det håber jeg da.

Rebel Moon – Part One: A Child Of Fire får 1/6 hamre: 🔨

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.