Onkel

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Onkel. Instruktør: Frelle Petersen. År: 2019. Genre: drama. Kan streames på Filmstriben.dk

Autentisk bondefortælling

Bondemanden, han har altid travlt, sang den kære Povl Kjøller, tilbage i midthalvfjerserne.

Der var ikke tid til pjank og pjat, nu når køerne skulle malkes, dyrene fodres og kornet skulle høstes.

Sådan er det også her i 2019.

I filmen “Onkel”, som foregår på en gård i Sønderjylland, møder vi den 27-årige Kris og hendes onkel. De har nok at se til, med gårdens besætning af malkekvæg og den årlige høst.

Dog er det Kris der styrer det hele. Det er hun nødt til.

Hendes onkel, er halvinvalid, og har brug for hendes hjælp til det hele. Sågar at vække ham om morgenen og hjælpe ham i tøjet.

De mange gøremål i løbet af dagen, styrer Kris. Onklen hjælper til, men i et begrænset omfang.

I filmens første kvarters tid, er vi som en flue på væggen. Det er næsten som at observere en dokumentar. Vi følger en helt almindelig dagligdag på gården, hvor vi observerer Kris og onkelens daglige rutiner, med alt det faste arbejde, til måltiderne i køkkenet.

Det er trivielt og rutinepræget. Og næsten uden snak.

Når det så endelig bliver aften, står den på et spil scrapple og lidt blunderi foran flimmerkassen i stuen.

Drømmene banker på

Da dyrlægen, Johannes (Ole Caspersen) bliver tilkaldt, pga. en kompliceret fødsel af en kalv på gården, bliver der prikket til Kris’ drømme om at blive dyrlæge.

Efter et besøg på kirkegården, hvor Kris’ forældre ligger begravet, vækker den jævnaldrende fyr, Mike, følelser i Kris, og sætter yderligere spørgsmål ved hendes drømme: tør hun overveje at give sin drømmeuddannelse en chance og ikke mindst, tør hun satse på kærligheden?

For hvad med hendes onkel, som har brug for hendes hjælp på gården? Hvem skal tage sig af ham og arbejdet, hvis hun ikke er der?

Filmens plot kan lyde lidt trist og tungt. Det er det bestemt ikke.

Selvom historien på Gården Stenbjerg tager sin tid, og aldrig lader sig forhaste, bliver vi hurtigt klogere på de få karakterer i filmen, da billederne siger mere end tusind ord. Særligt mellem onklen og Kris, mærker vi en lune og varme, og de få gange, de knastørre, sønderjyske replikker bliver leveret.

At det hele føles så autentisk, skyldes helt sikkert instruktør, Frelle Petersens opvækst og baggrund. Han er selv vokset op i Sønderjylland og har castet en vaskeægte landmand, i rollen som onklen. At det oven i købet er hans niece i virkeligheden, altså Jette Søndergaard, som spille Kris, kan mærkes på deres ærlige og rørende sammenspil med hinanden.

Særligt de scener, hvor hun på beskyttende vis, skælder ham ud, da han ligger og spiser, mens han ligger ned i sofaen, er både sjove og søde.

Muligvis er det ham, der har passet på hende efter forældrenes død, men nu er rollerne byttet rundt. Og med lune, nærvær og varme, får vi det hele serveret, så det varmer og gør indtryk.

At en middag med Mike, med onklen som tredjehjul, og en dyrelæge konference i København med hendes nye ven, Johannes, bliver altafgørende for forællingens udvikling, vil jeg ikke afsløre hvorfor.

Stort drama med små armbevægelser

Udadtil kan “Onkel” virke som en dokumentar-lignende sag, om de indbyrdes forhold på en gård. Men den er mere end det.

Det er en film om livets små drømme, som kan virke skræmmende store, når livet ikke altid flasker sig, som man gerne vil. Om respekt og kærlighed, og de svære valg, man ind i mellem må tage beslutninger om.

“Onkel” er den mest ærlige og rørende, danske film jeg har set længe. Hvor er det befriende med en film, som lader billederne tale, og som formår at skabe drama, uden de helt store armbevægelser.

En hjerteskærrende, universel fortælling, som alle forhåbentligt kan relatere til.

Onkel får 5/6: 🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

The Bikeriders

Nicolai har denne gang anmeldt en film om bikers i 60’ernes Midvesten, i form af The Bikeriders. Hvis man nogensinde har drømt om at vide, hvordan det måtte være at være en del af en motorcykelbande, så giver The Bikeriders, et virkelig underholdende og stemningsfuldt indblik ind i dette.

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.