Onkel

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Onkel. Instruktør: Frelle Petersen. År: 2019. Genre: drama. Kan streames på Filmstriben.dk

Autentisk bondefortælling

Bondemanden, han har altid travlt, sang den kære Povl Kjøller, tilbage i midthalvfjerserne.

Der var ikke tid til pjank og pjat, nu når køerne skulle malkes, dyrene fodres og kornet skulle høstes.

Sådan er det også her i 2019.

I filmen “Onkel”, som foregår på en gård i Sønderjylland, møder vi den 27-årige Kris og hendes onkel. De har nok at se til, med gårdens besætning af malkekvæg og den årlige høst.

Dog er det Kris der styrer det hele. Det er hun nødt til.

Hendes onkel, er halvinvalid, og har brug for hendes hjælp til det hele. Sågar at vække ham om morgenen og hjælpe ham i tøjet.

De mange gøremål i løbet af dagen, styrer Kris. Onklen hjælper til, men i et begrænset omfang.

I filmens første kvarters tid, er vi som en flue på væggen. Det er næsten som at observere en dokumentar. Vi følger en helt almindelig dagligdag på gården, hvor vi observerer Kris og onkelens daglige rutiner, med alt det faste arbejde, til måltiderne i køkkenet.

Det er trivielt og rutinepræget. Og næsten uden snak.

Når det så endelig bliver aften, står den på et spil scrapple og lidt blunderi foran flimmerkassen i stuen.

Drømmene banker på

Da dyrlægen, Johannes (Ole Caspersen) bliver tilkaldt, pga. en kompliceret fødsel af en kalv på gården, bliver der prikket til Kris’ drømme om at blive dyrlæge.

Efter et besøg på kirkegården, hvor Kris’ forældre ligger begravet, vækker den jævnaldrende fyr, Mike, følelser i Kris, og sætter yderligere spørgsmål ved hendes drømme: tør hun overveje at give sin drømmeuddannelse en chance og ikke mindst, tør hun satse på kærligheden?

For hvad med hendes onkel, som har brug for hendes hjælp på gården? Hvem skal tage sig af ham og arbejdet, hvis hun ikke er der?

Filmens plot kan lyde lidt trist og tungt. Det er det bestemt ikke.

Selvom historien på Gården Stenbjerg tager sin tid, og aldrig lader sig forhaste, bliver vi hurtigt klogere på de få karakterer i filmen, da billederne siger mere end tusind ord. Særligt mellem onklen og Kris, mærker vi en lune og varme, og de få gange, de knastørre, sønderjyske replikker bliver leveret.

At det hele føles så autentisk, skyldes helt sikkert instruktør, Frelle Petersens opvækst og baggrund. Han er selv vokset op i Sønderjylland og har castet en vaskeægte landmand, i rollen som onklen. At det oven i købet er hans niece i virkeligheden, altså Jette Søndergaard, som spille Kris, kan mærkes på deres ærlige og rørende sammenspil med hinanden.

Særligt de scener, hvor hun på beskyttende vis, skælder ham ud, da han ligger og spiser, mens han ligger ned i sofaen, er både sjove og søde.

Muligvis er det ham, der har passet på hende efter forældrenes død, men nu er rollerne byttet rundt. Og med lune, nærvær og varme, får vi det hele serveret, så det varmer og gør indtryk.

At en middag med Mike, med onklen som tredjehjul, og en dyrelæge konference i København med hendes nye ven, Johannes, bliver altafgørende for forællingens udvikling, vil jeg ikke afsløre hvorfor.

Stort drama med små armbevægelser

Udadtil kan “Onkel” virke som en dokumentar-lignende sag, om de indbyrdes forhold på en gård. Men den er mere end det.

Det er en film om livets små drømme, som kan virke skræmmende store, når livet ikke altid flasker sig, som man gerne vil. Om respekt og kærlighed, og de svære valg, man ind i mellem må tage beslutninger om.

“Onkel” er den mest ærlige og rørende, danske film jeg har set længe. Hvor er det befriende med en film, som lader billederne tale, og som formår at skabe drama, uden de helt store armbevægelser.

En hjerteskærrende, universel fortælling, som alle forhåbentligt kan relatere til.

Onkel får 5/6: 🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet:

Drive-Away Dolls

Den yngre Coen bror Ethan, har indledt sit eget lille solo-projekt, nemlig med Drive-Away Dolls. Og Drive-Away Dolls er på mange måder en tilbagevenden til vintage 90’er-Coen.

Smoke Sauna Sisterhood

Nicolai har denne gang anmeldt en dokumentarfilm, som omhandler et estisk kvindefællesskab som går i sauna og får talt ud om livet. Det er smukt, det er rørende, hjerteskærende, hjertevarmt og overordnet meget stor filmkunst, som ikke bør overses, men opsøges og opleves.

Kung Fu Panda 4

Kung Fu Panda 4 udmærker sig ved…at være udmærket. En flot animationsfilm, som er en visuel fest at observere og så er det en fornøjelse af høre de originale stemmer gi’ den gas.
Men den tredje efterfølger bruger samme skabelon som de tidligere film og lugter desværre af dovent genbrug.
René Buchtrup anmelder filmen:

All of Us Strangers

Instruktør: Andrew HaighÅr: 2023.Genre: drama.Biografpremiere: 22/02 Normalt når jeg skriver filmanmeldelser, plejer jeg at starte med en introduktionstekst, som fortæller lidt om hvad filmen handler

Rom

Nicolai har denne gang anmeldt en film som både handler om en tur til Rom og fejringen af et 40 års ægteskab.

Rom er en film med lige dele sorg, glæde, ærlighed og kærlighed og er helt overordnet en dansk film som er meget værd at tjekke ud.