Michael Collins

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Neil Jordan
År: 1996
Genre: Historisk drama
Filmen kan ses på: SF. Anytime

Påskeoprøret og IRA’s fødsel

Vi starter ud med bål og brand.

Påskeoprøret i Irland i 1916 er ved at nå sin ende, og de irske oprørere er trængt op  i en krog af engelske soldater. Granater og skudsalver lyder, og folk dør i hobetal på begge sider.

Overmagten vinder, og summariske engelske henrettelser af forskellige fremtrædende oprørere finder sted.

Michael Collins går ram forbi, og i det øjeblik er IRA født.

Han har fået nok af at være underlagt en brutal og skånselsløs besættelsesmagt – den berygtede terrororganisation er en realitet.

Liam Neeson spiller Michael Collins, IRA’s stifter.

En mand, der satte hårdt mod hårdt overfor den britiske besættelsesmagt, men som vandt respekt på begge sider for sin gentlemanfacon.

Han var ikke en blodtørstig galning, men en mand, der kæmpede for sit land, og som godt kunne skelne fra rigtigt og forkert. Han udviste fairness og brugte hellere ordet end blyet.

Neeson viste tre år forinden, at han evnede at portrættere historiske personer i mesterlig stil, da han havde hovedrollen i Spielberg’s Schindlers Liste.

I hate them for making hate necessary, and I’ll do what I can to end it.”

Alan Rickman gør en fremragende figur som Eamon de Valera. Oprørernes politiske leder, og Collins’ ven, der senere bliver hans fjende.

Ham og Collins følges et langt stykke hen ad vejen, men møder en skillevej, da deres metoder ikke længere kan forenes.

DeValera vil have, at blod skal udgydes, og hævn over briterne og deres kollaboratører – det være sig bare folk der tænker anderledes.

Der er Collins meget mere moderat og fremsynet i sin tankegang. At tage menneskeliv er sidste udvej for ham.

Hinandens bedste fjender

Filmen skildrer flot de interne kampe, hvor venner bliver hinandens bedste fjender, og og hvor frihedskampen pludselig bliver et etisk spørgsmål om menneskelighed og det “legitime” i grusom, blodtørstig hævntørst som middel til at opnå målet.

Og målet er selvstændighed. Et selvstændigt Irland!

Hvor langt er mennesker villige til at gå for at bevare deres frihed?

Nogle mennesker går noget længere end andre, og det er vel der skillelinjen går.

Eamon DeValera og hans folk vil ikke afvige en tøddel fra deres krav; et fuldstændig frit Irland uden engelsk indblanding.

For Collins er freden den vigtigste.

Han sluger gerne et par kameler, og giver køb på nogle principper, hvis det kan skabe fred i hans land.

Vi runder af

Filmen fortæller flot den spændende historie om en af historiens mest interessante frihedskæmpere, og den splittelse og grusomme borgerkrig, der har raset på Irsk/Nordirsk territorie, i så ufatteligt mange år. En konflikt der stadig ulmer fra tid til anden.

Liam Neeson er et kæmpe aktiv i titelrollen, og personligt må jeg erkende (omend det er meget modvilligt), at Julia Roberts formår at slippe ganske hæderligt fra hendes portræt at en af historiens centrale skikkelser, den smukke Kitty Kiernan. Hun er kvinden, i hvem Collins’ bedste ven, Harry Boland forelsker sig i. Hun er til gengæld meget glad for Collins, og derved opstår den splittelse, der senere bliver fatal.

Julia Roberts er sgu bare helt fin som the love interest.

Boland spilles af den kriminelt undervurderede irske skuespiller, Aidan Quinn. Han har en fantastisk evne til at spille ødelagte og splittede mænd.

Godt skuespil, og en god historie giver som bekendt pote hos mig.

Michael Collins er en rigtig god film, der et par gange lige skal kickstartes pga. lidt stagnering i handling, men som hele tiden finder sit leje, via et ellers højt filmisk niveau.

Michael Collins får 4/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer