Efterfølgere, der er bedre end den originale film

René Buchtrup

René Buchtrup

Jeg har tidligere grædt snot over de efterfølgere i filmhistorien, der ikke kunne leve op til hypen. Dem, der spildte deres chance og klokkede i det: https://moviemaniac.dk/de-vaerste-efterfoelgere-nogensinde-top-10/

De film, der ikke udvider dets filmunivers på nogen måde. Man kan næsten lugte et grisk og dovent filmselskab, der blot lugter penge, og som bare vil malke de patter der allerede er dømt for gode ideer.

Heldigvis findes der også film, der lever op til den gode etter, og som bugner at overskud, nyskabende ideer og engagement.

Jeg har skrevet en lille liste med film, som jeg føler gør sig bedre end sin forgænger.

Rigtig god fornøjelse

The Dark Knight kan bl.a. streames på HBO Max

The Dark Knight (2008)

Instruktør: Christoper Nolan

Den er ikke blot én af de bedste superheltefilm nogensinde. Det er også én af de bedste film fra 00’erne.

Nolan startede hans Batman-trilogi med den ellers eminente Batmans Begins fra 2005. Men efterfølgeren fra 2008 har (endnu) mere dybde og sætter spørgsmålet, om hvor langt en helt vil gå for at redde dem han har nær, uanset hvad konsekvenserne vil blive.

The Dark Knight er rå, brutal, nådesløs og helvedes go’ underholdning. Èn af dem man kan se igen og igen. Med én af de bedste skurke i moderne filmhistorie (Ledger som The Joker), en historie man aldrig vil glemme og en drøm af et soundtrack af legendariske Hans Zimmer.

Terminator 2 kan bl.a. streames på Viaplay

Terminator 2: Judgement Day

Instruktør: James Cameron

The Terminator fra 1984 var den gode start på det enestående univers, der desværre er malket til døde idag. Efterfølgeren fra 1991, Judgement Day, var den dyreste film på det tidspunkt den udkom. Den er stadig flot, skræmmende og betagende, her 31 år efter premieren.

Hvor etteren er på grænsen til kitsch (på den fede måde) og med et begrænset budget, er halvfemserklassikeren alt det man som filmnørd kan drømme om. Alle Camerons vilde tanker og ideer til Terminator-universet, går op i en højere enhed, med Arnold som helten, som skal redde den kommende oprørsleder, John Conner, mod en ny Terminator.

Står stadigvæk som én af de bedste og mest underholdende blockbusters til dato.

Before Sunset kan bl.a. streames på Viaplay

Before Sunset (2004)

Instruktør: Richard Linklater

Richard Linklaters Before-trilogi står som noget helt særligt for mig. Tre film, der på skrøbeligste, sjoveste, klogeste og mest eftertænksomme vis beskriver voksenlivet og den svære kærlighed, der altid er værd at kæmpe for.

I den første (Before Sunrise) møder de hinanden og forelsker sig. I efterfølgeren, render de tilfældigt på hinanden igen, kærligheden genopstår og de skal finde ud af om de tør satse på hinanden. Seks kvarters uimodståeligt og snaksagligt slentren gennem Paris, såvel som Wiens gader, med to pragtpræstationer af Deply og Hawke i spidsen. Det er rørende filmkunst på allerhøjeste plan og filmen er en påmindelse om at gribe kærligheden og ikke give slip, lige meget hvad.

Logan kan bl.a. streames på Disney+

Logan (2017)

Instruktør: James Mangold

X2, altså den anden X-men film, er egentlig også bedre og mere vellykket end etteren. Men nu fokuserer jeg i stedet på den enestående neo-western, Logan, som er en form for efterfølger til den fesne X-men Origins: Wolverine fra 2009 og den udmærkede The Wolverine fra 2013.

I Logan fra 2017 er der ikke meget super over Logan/Wolverine, som er nedslidt som et gammelt, gennembanket tæppe. Han må alligevel på en (sidste) mission, for at redde en lille pige med helt særlige kræfter.

Logan er en voldelig og beskidt omgang superheltesmadder, der med hjertet på rette sted, kommer sikkert i mål. Hugh Jackman har bevist at han i andre genrer både kan synge og danse til perfektion, men hans glansrolle vil altid være som Wolverine. Han ejer denne rolle og er uerstattelig. Et perfekt punktum i en nærmest perfekt film.

Shrek 2 kan bl.a. streames på Netflix

Shrek 2 (2004)

Instruktør: Andrew Adamson

Den første var den sjove og gribende introduktion til hele universet. Her mødte vi den grønne trold, som forelskede sig i en prinsesse. I 2’eren rejser det forelskede par hjem til hendes kongelige forældre, for at fortælle dem om deres kærlighed til hinanden. Og så går det hele bare galt. Det stor morskab for os som publikum.

Shrek 2 ved præcist hvordan den skal bygge videre på det fine fundament 1’eren så fint etablerede. Vi bliver endnu klogere på karaktererne og deres intentioner, og så har historien et fint, moralsk budskab, som rammer rent ind. Både de originale (engelske) stemmer, samt de danske er en udsøgt fornøjelse at lytte til. Den mest morsomme efterfølgere nogensinde.

Seneste

Saw X Konkurrence

Vind 2 biografbilletter til SAW X – den tiende Saw-film, som fortæller det hidtil ufortalte kapitel om morderen Jigsaw!

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.