Efterfølgere, der er bedre end den originale film

René

René

Jeg har tidligere grædt snot over de efterfølgere i filmhistorien, der ikke kunne leve op til hypen. Dem, der spildte deres chance og klokkede i det: https://moviemaniac.dk/de-vaerste-efterfoelgere-nogensinde-top-10/

De film, der ikke udvider dets filmunivers på nogen måde. Man kan næsten lugte et grisk og dovent filmselskab, der blot lugter penge, og som bare vil malke de patter der allerede er dømt for gode ideer.

Heldigvis findes der også film, der lever op til den gode etter, og som bugner at overskud, nyskabende ideer og engagement.

Jeg har skrevet en lille liste med film, som jeg føler gør sig bedre end sin forgænger.

Rigtig god fornøjelse

The Dark Knight kan bl.a. streames på HBO Max

The Dark Knight (2008)

Instruktør: Christoper Nolan

Den er ikke blot én af de bedste superheltefilm nogensinde. Det er også én af de bedste film fra 00’erne.

Nolan startede hans Batman-trilogi med den ellers eminente Batmans Begins fra 2005. Men efterfølgeren fra 2008 har (endnu) mere dybde og sætter spørgsmålet, om hvor langt en helt vil gå for at redde dem han har nær, uanset hvad konsekvenserne vil blive.

The Dark Knight er rå, brutal, nådesløs og helvedes go’ underholdning. Èn af dem man kan se igen og igen. Med én af de bedste skurke i moderne filmhistorie (Ledger som The Joker), en historie man aldrig vil glemme og en drøm af et soundtrack af legendariske Hans Zimmer.

Terminator 2 kan bl.a. streames på Viaplay

Terminator 2: Judgement Day

Instruktør: James Cameron

The Terminator fra 1984 var den gode start på det enestående univers, der desværre er malket til døde idag. Efterfølgeren fra 1991, Judgement Day, var den dyreste film på det tidspunkt den udkom. Den er stadig flot, skræmmende og betagende, her 31 år efter premieren.

Hvor etteren er på grænsen til kitsch (på den fede måde) og med et begrænset budget, er halvfemserklassikeren alt det man som filmnørd kan drømme om. Alle Camerons vilde tanker og ideer til Terminator-universet, går op i en højere enhed, med Arnold som helten, som skal redde den kommende oprørsleder, John Conner, mod en ny Terminator.

Står stadigvæk som én af de bedste og mest underholdende blockbusters til dato.

Before Sunset kan bl.a. streames på Viaplay

Before Sunset (2004)

Instruktør: Richard Linklater

Richard Linklaters Before-trilogi står som noget helt særligt for mig. Tre film, der på skrøbeligste, sjoveste, klogeste og mest eftertænksomme vis beskriver voksenlivet og den svære kærlighed, der altid er værd at kæmpe for.

I den første (Before Sunrise) møder de hinanden og forelsker sig. I efterfølgeren, render de tilfældigt på hinanden igen, kærligheden genopstår og de skal finde ud af om de tør satse på hinanden. Seks kvarters uimodståeligt og snaksagligt slentren gennem Paris, såvel som Wiens gader, med to pragtpræstationer af Deply og Hawke i spidsen. Det er rørende filmkunst på allerhøjeste plan og filmen er en påmindelse om at gribe kærligheden og ikke give slip, lige meget hvad.

Logan kan bl.a. streames på Disney+

Logan (2017)

Instruktør: James Mangold

X2, altså den anden X-men film, er egentlig også bedre og mere vellykket end etteren. Men nu fokuserer jeg i stedet på den enestående neo-western, Logan, som er en form for efterfølger til den fesne X-men Origins: Wolverine fra 2009 og den udmærkede The Wolverine fra 2013.

I Logan fra 2017 er der ikke meget super over Logan/Wolverine, som er nedslidt som et gammelt, gennembanket tæppe. Han må alligevel på en (sidste) mission, for at redde en lille pige med helt særlige kræfter.

Logan er en voldelig og beskidt omgang superheltesmadder, der med hjertet på rette sted, kommer sikkert i mål. Hugh Jackman har bevist at han i andre genrer både kan synge og danse til perfektion, men hans glansrolle vil altid være som Wolverine. Han ejer denne rolle og er uerstattelig. Et perfekt punktum i en nærmest perfekt film.

Shrek 2 kan bl.a. streames på Netflix

Shrek 2 (2004)

Instruktør: Andrew Adamson

Den første var den sjove og gribende introduktion til hele universet. Her mødte vi den grønne trold, som forelskede sig i en prinsesse. I 2’eren rejser det forelskede par hjem til hendes kongelige forældre, for at fortælle dem om deres kærlighed til hinanden. Og så går det hele bare galt. Det stor morskab for os som publikum.

Shrek 2 ved præcist hvordan den skal bygge videre på det fine fundament 1’eren så fint etablerede. Vi bliver endnu klogere på karaktererne og deres intentioner, og så har historien et fint, moralsk budskab, som rammer rent ind. Både de originale (engelske) stemmer, samt de danske er en udsøgt fornøjelse at lytte til. Den mest morsomme efterfølgere nogensinde.

Seneste

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…