Kupfilm. Umiddelbart lyder det ikke særlig sexet og cool, ligesom “heist film”, som det hedder i Hollywood.
Næh, det lyder mere som en omgang Olsen Banden. Hvert fald når man snakker om kupfilm i Danmark. Her kan det hurtigt lyde som om, at der er noget galt med Benny, Keld og Egons mange opfindesomme bedrifter gennem hele 14 spillefilm. Det er der bestemt ikke. De har alle dage været møgcharmerende, hyggelige og sjove.
Men hvad er definitionen på den gode kupfilm? Handler det om spændende karakterer, et fedt filmisk univers eller mest af alt, en genial plan?
Hvis I spørger undertegnende, er det troværdigheden der er det allervigtigste i den gode kupfilm. At man som tilskuer tror på at det rent faktisk kan lykkes at komme afsted med kuppet over alle kup (beklager, Olsen Banden igen). Det betyder nødvendigvis ikke at de bedste film behøver at være gravalvorlige film, før man for alvor tror på præmissen. Ocean’s 11 og The Sting er eksempelvis fine eksempler på kupfilm som både har humor og en lethed over sig, men også rummer alvor og dybde.
Rigtig god fornøjelse med verdens bedste kupfilm…
10. Fast Five – Fast & Furious 5 (2011)
Jo, du læste rigtigt. Der er sgu en Fast And The Furious-film med på listen! Til alle der afskrev drengerøvs-bilserien tilbage i 2006 med den rædselsfulde Tokyo Drift, måtte knibe sig selv i armen fem år senere, da Justin Lin instruerede muskelbundterne Vin Diesel og Dwayne “The Rock” Johnson i samme film.
Kupdelen i filmen,- ja, dét med den gigantiske bankboks på slæb i Rios gader, virker overraskende godt, og underholdningsværdien er altså helt i top med bragende flot og lækker koreograferet action. Som prikken over i’et, er Fast Five også fyldt til randen med masser af dejligt, bøvet høhø-humor, fra bl.a. Ludacris og Tyrese Gibson, som the funny sidekicks. Kort sagt, den bedste Fast-film overhovedet fortjener i den grad sin plads på kuplisten.
9. The Town (2010)
Ben Affleck både instruerer og spiller hovedrollen i den barske og dødspændende The Town, som på papiret blot er en simpel kupfilm om fire kammerater i Boston, der røver en bank, og som aldrig skulle have taget et gidsel med sig.
Men man kan for alvor mærke at den kære Affleck selv voksede op i Boston, da han var en bette knægt, når man ser filmen. Autenciteten nærmest drypper af skærmen. Hans realistiske skildringer af miljøet og karakterne, gør bare filmen til en endnu mere troværdig oplevelse, og når han så bliver bakket op af et stjernecast uden lige, som bl.a. tæller Jeremy Renner, Jon Hamm og ikke mindst, Pete Postlethwaite, så bliver det faktisk ikke meget bedre.
The Town rammer rent som både drama og spændingsfilm, og viser en sympatisk side af mennesker, der har fået kriminaliteten med ind fra modermælken.
8. The Killing (1956)
Manden, der anses som en af de største instruktører i Hollywoods historie, Stanley Kubrick, diskede i 56′ op med en eminent omgang film noir, som bestemt også skal fremhæves, når vi snakker om hans allerbedste film
Fortællingen om den hårdkogte forbryder, Johnny Clay, der allierer sig med fem andre for at røve optællingskontoret på væddeløbsbanen for 2 millioner dollars, vinder stort med stemning og fortællerstil. Historien springer ofte i tid, så man skal væbne sig med tålmodighed for at danne sig et overblik over historien. Men det giver i den grad mening, da Kubrick er en historiefortæller uden lige, og selvom den ikke nærmer sig niveau ligesom hans mesterlige A Clockwork Orange og Rumrejsen 2001, er den stadig i en klasse for sig, som i den grad fortjener en flot 8. plads på denne kupliste.
7. Dog Day Aftennoon (1975)
De fleste af de mest vellykkede kupfilm har opnået sin status pga. udførelsen af kuppet i filmen. Det er stik modsat i denne Al Pacino-film, Dog Day Afternoon (med den danske titel, En Skæv Eftermiddag) som anses som en rigtig Hollywood-klassiker. En film, hvor intet som helst lykkedes for tre bankrøvere, som havde håbet på at få det hele overstået på 10 minutter, men som pludselig ender med at stå i et regulært gidselsdrama, fordi de ikke kan forlade banken uden af blive fanget.
Personskildringen af den desperate mand, som træffer den beslutning at røve en bank, så han kan skaffe penge til hans elskers kønsskifteoperation, er nuanceret og skræmmende god. En tidløs film og vovet præstation, som går hånd i hånd med nutidens LGBT-debat. Pacino er i særdeles verdensklasse og viser hvorfor han (stadig) betegnes som én af verdens bedste skuespillere.
6. Inception (2010)
Da vi hyldede den visionære instruktør, Christopher Nolan, i december 2020, var det med actionbraget Inception på en flot 3. plads (https://moviemaniac.dk/alle-christopher-nolans-film-rangeret/)
11 år efter udgivelsen holder den stadig på alle barometre. Dom Cobb (Leonardo Dicaprio) er manden der skal samle et hold, der skal gøre det umulige: at bryde ind i en andens mands hoved, og plante en idé. Det er syret, trippet, over the top og helt og aldeles suverænt! Drømme bliver aldrig det samme på film efter Inception og særligt kupdelen i filmen holder bare hundrede. To og en halv timers neglebiddende spænding, hvor en snurretop får stor betydning i sidste ende.
Hvor Nolans seneste “puslespilsfilm”, Tenet, fejler og føles som en forvrøvlet omgang tidsrejse-James Bond uden meget mening, står Inception distancen, og står den dag som en nyklassiker indenfor genrene sci-fi, action, eventyr og selvfølgelig, kupfilm.