A Quiet Place 2

René

René

Originaltitel: A Quiet Place 2. Instruktør: John Krasinski. År: 2020. Genre: Gyser, Action Drama. Kan bl.a. streames på Blockbuster

Forestil dig en verden, hvor selv den mindste lyd kan afgøre din skæbne. Hvor stilheden er altafgørende for din familie og jeres sikkerhed.

Dette mareridts-scenarie udspillede sig i skuespiller og instruktør John Krasinskis formidable gyser-drama, A Quiet Place, fra 2018, hvor familien Abbott, bestående af Mor Evelyn (Emiliy Blunt), Far Lee (Krasinsky selv) og børnene Reagan, Marcus og Cade måtte flygte i en skræmmende, klaustrofobisk og ødelæggende verden.

De værst-tænkelige scenarier udspillede sig i film nummer et. Først fik de taget deres mindste søn, Cade, fra sig. Og i slutningen ofrede Lee sig, så hans elskede familie kunne leve videre.

Efterfølgeren starter med et flashback, hvor vi ser det hele fra day one. Den dag, de klamme rumvæsener ankommer til jordkloden. Vi følger familien Abbott, fra en helt almindelig baseballkamp, hvor nervøse Marcus står klar med battet, og familien sidder og hepper på tribunen. Snart går det stærkt. Væk er den idylliske stemning, biler kører galt og folk løber for deres liv.

442 dage senere. Evelyns er med sin baby (som blev født i slutningen af sidste film) og de større søskende på fortsat flugt gennem det ødelagte og dommedagslignende Amerika. Det trygge samfund, hvor folk passede på hinanden, føles langt væk. Nu kan de, som familie, kun stole på hinanden. Snart møder de den tidligere ven fra hjembyen, Emmett (Cillian Murphy), som har mistet sin familie. Han har mistet også mistet sit håb og sin tro til menneskeheden. Hvor den døve datter Regan, stædigt nægter at give op, har hun brug for hans support for at overleve, og spørgsmålet er om der er hjælp at hente hos Emmett.

A Quiet Place 2 forlænger det eminente univers som Krasinskis byggede så troværdigt op i første film. Med et stort fokus på karaktererne og deres udvikling, bliver vi suget ind i denne verden, og er emotionelt med hele vejen. Det er imponerende hvor meget suspense, der kan bygges op i stilheden og eksempelvis en gåtur hen over sand, grus og blade, kan blive til noget af det mest nervepirrende i Kransinskis hænder.

Ofte lader filmens fotograf sine stemningsrige billeder hvile ved de øde strækninger, som menneskene har forladt. Det virker lige dele imponerende smukt, og samtidigt enormt skræmmende. For hvert et roligt øjeblik, med naturens lyde, som fuglefløjt og vindens hvisken, kan ødelægges af et skræmmende monster, med sine fintfølende intuition kan opsnappe hver en eneste ujævn lyd.

A Quiet Place 2 er en imponerende efterfølger, som imponerer og lade sit publikum involvere. Det er Hollywood’sk håndværk, når det er allerbedst, og produktionen skifter gnidningsfrit mellem kammerspil (alle skuespillere er suveræne, særligt de store børn, Noah Jupe og Millicent Simmonds, gør alvorligt indtryk), action og gys. Særligt gysene rammer rent, da de virker troværdige, og som noget der udspringer af de situationer, som opstår undervejs.

Jeg sad med følelserne uden på tøjet, da lakkede filmen mod enden. På sølle 96 minutter, når Krasinski at bygge så troværdigt videre på sit univers, så man bare vil have mere af de karakterer, man har lært at holde af, filmens univers og de stemninger Krasinski (som en anden Spielberg) fornår at bygge op. Det er en film, om at miste og give slip. Men samtidig også om at drømme om at kunne holde af og elske igen.

A Quiet Place 2 får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

5 fantastiske serier, der straks bør forlænges

Der er mange serier der burde stoppe, mens legen er god. Og så er der de få serier, der sagtens kan forsætte.
René Buchtrup prøver at råbe de store Hollywood-studier op med denne liste, over serier der straks bør forlænges.

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.