A Quiet Place 2

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: A Quiet Place 2. Instruktør: John Krasinski. År: 2020. Genre: Gyser, Action Drama. Kan bl.a. streames på Blockbuster

Forestil dig en verden, hvor selv den mindste lyd kan afgøre din skæbne. Hvor stilheden er altafgørende for din familie og jeres sikkerhed.

Dette mareridts-scenarie udspillede sig i skuespiller og instruktør John Krasinskis formidable gyser-drama, A Quiet Place, fra 2018, hvor familien Abbott, bestående af Mor Evelyn (Emiliy Blunt), Far Lee (Krasinsky selv) og børnene Reagan, Marcus og Cade måtte flygte i en skræmmende, klaustrofobisk og ødelæggende verden.

De værst-tænkelige scenarier udspillede sig i film nummer et. Først fik de taget deres mindste søn, Cade, fra sig. Og i slutningen ofrede Lee sig, så hans elskede familie kunne leve videre.

Efterfølgeren starter med et flashback, hvor vi ser det hele fra day one. Den dag, de klamme rumvæsener ankommer til jordkloden. Vi følger familien Abbott, fra en helt almindelig baseballkamp, hvor nervøse Marcus står klar med battet, og familien sidder og hepper på tribunen. Snart går det stærkt. Væk er den idylliske stemning, biler kører galt og folk løber for deres liv.

442 dage senere. Evelyns er med sin baby (som blev født i slutningen af sidste film) og de større søskende på fortsat flugt gennem det ødelagte og dommedagslignende Amerika. Det trygge samfund, hvor folk passede på hinanden, føles langt væk. Nu kan de, som familie, kun stole på hinanden. Snart møder de den tidligere ven fra hjembyen, Emmett (Cillian Murphy), som har mistet sin familie. Han har mistet også mistet sit håb og sin tro til menneskeheden. Hvor den døve datter Regan, stædigt nægter at give op, har hun brug for hans support for at overleve, og spørgsmålet er om der er hjælp at hente hos Emmett.

A Quiet Place 2 forlænger det eminente univers som Krasinskis byggede så troværdigt op i første film. Med et stort fokus på karaktererne og deres udvikling, bliver vi suget ind i denne verden, og er emotionelt med hele vejen. Det er imponerende hvor meget suspense, der kan bygges op i stilheden og eksempelvis en gåtur hen over sand, grus og blade, kan blive til noget af det mest nervepirrende i Kransinskis hænder.

Ofte lader filmens fotograf sine stemningsrige billeder hvile ved de øde strækninger, som menneskene har forladt. Det virker lige dele imponerende smukt, og samtidigt enormt skræmmende. For hvert et roligt øjeblik, med naturens lyde, som fuglefløjt og vindens hvisken, kan ødelægges af et skræmmende monster, med sine fintfølende intuition kan opsnappe hver en eneste ujævn lyd.

A Quiet Place 2 er en imponerende efterfølger, som imponerer og lade sit publikum involvere. Det er Hollywood’sk håndværk, når det er allerbedst, og produktionen skifter gnidningsfrit mellem kammerspil (alle skuespillere er suveræne, særligt de store børn, Noah Jupe og Millicent Simmonds, gør alvorligt indtryk), action og gys. Særligt gysene rammer rent, da de virker troværdige, og som noget der udspringer af de situationer, som opstår undervejs.

Jeg sad med følelserne uden på tøjet, da lakkede filmen mod enden. På sølle 96 minutter, når Krasinski at bygge så troværdigt videre på sit univers, så man bare vil have mere af de karakterer, man har lært at holde af, filmens univers og de stemninger Krasinski (som en anden Spielberg) fornår at bygge op. Det er en film, om at miste og give slip. Men samtidig også om at drømme om at kunne holde af og elske igen.

A Quiet Place 2 får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.