Wrath Of Man

René

René

Originaltitel: Wrath Of Man. Instruktør: Guy Ritchie. År: 2021. Genre: Action/Thriller. Kan bl.a. streames på Blockbuster

Biografernes længe ventede genåbning d. 6. maj (efter fem måneders corona-nedlukning), skriger på en tinitus-film, som får mig til at forlade salen vind og skæv, med et tilfreds og fjoget smil på mine læber. Men, nej, ingen fejring med øgle-smadrer-abe-smadder-action, ala Godzilla vs. Kong (Danske biografer vs. Warners Bros: lang historie) Så i stedet må drengerøvene nøjes den nye actionfilm fra selveste Guy Ritchie.

Men er det så at nøjes? At se Jason Staham, verdens mest gravalvorlige, sorthumoristiske og intense britte, dele bøllebank ud til alle, og jeg mener ALLE, der krydser hans vej? Svaret er selvfølgelig nej.

Madonnas eksmand, altså ham, der for mange år siden kreerede de voldfede gabflabsperler Lock, Stock And Two Smoking Barrels (1998) og Snatch (2000), står også bag de mere polerede, men underholdende Sherlock-film. Han vendte overraskende positivt tilbage for to år siden med The Gentlemen,- en engelsk produktion, som var et dejligt ekko af fortidens sprudlende værker.

Sidste gang Statham og Ricthies arbejdede sammen, var i Revolver fra 2005. Den er ikke værd at skrive om. Det er deres nye samarbejde til gengæld. Ritchie er kendt som en instruktør, hvis varemærker tæller hurtig og cool klipning, samt tør, flabet, britisk humor. Der er ikke meget af dette i Wrath Of Man. Men resultatet holder heldigvis hundrede alligevel.

Statham spiller Patrick Hill (eller bare H) der bliver ansat som sikkerhedsvagt på et pengetransportfirma. Kort sagt, et arbejde, hvor han skal køre rundt med andre folks penge i et topsikret køretøj. På hans første prøvetur, går det galt og hvor Bullet (Holt McCallany), ham der har oplært ham, bliver taget som gidsel. H overrasker dem alle ved at dræbe samtlige røvere, og redde Bullet. Alle i firmaet er målløse og overraskede over deres nyansattes heltemod.

Det er vi som publikum ikke. Vi ved at H er ude på noget…

Lige så stille udvikler Wrath Of Man sig fra en intens og spændende hævn-thriller, til en Heat-inspireret kupfilm, hvor vi også følger forbryderne, som forbereder sig til det store kup. Ikke kronologisk får Ritchie lagt brikkerne i sit store noir-puslespil, og som en slags hyldest, til blandt andet Charles Bronsons Death Wish-serie (den første er fra 74′), smager det af iskolde og hardcore b-film fra 70’erne, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem.

Vi bliver også senere i filmen klogere på H’s motiver og hvorfor han er så god til at dræbe. Dette er én af Stathams bedste roller i mange år, og selvom han er skaldet og vred actionbøf som vi kender ham, viser han i Wrath Of Man også andre sider af talentet. Overraskende emotionelt og rørende bliver det, da vi finder ud af hvorfor H’s vil have iskold hævn.

Ikke at Guy Ritchies nye film er fuld af overraskelser, men alligevel har vi med at gøre en så bundsolid produktionen, hvor det hele går op i en højere enhed. Alene startscenen (et transportkøretøj bliver røvet) er en teknisk og medrivende bedrift, som giver svedige håndflader. Den rå billedside, bliver understøttet sublimt af Chris Bensteads tunge og melankolske lydside, hvor cello og bas, forstærker helhedsindtrykket.

Wrath Of Man er topunderholdende spændingsfilm, som giver lyst til mere rå og gritty action fra makkerparret Ritchie & Statham. Selvom vi ikke kan se vulgært gigantiske monstre smadre hinanden i de danske biografer for tiden, er alt glemt, når man har set denne stilsikre tinitus-bombe, som giver drengerøvene lige hvad de har brug.

Wrath Of Man får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.