Wonka

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Paul King
År: 2023
Genre: Musical.
Biografpremiere: 14/12

Med drømme kan man komme langt og hvis viljen til at op drømmen er der, kan man sommetider komme endnu længere.

Drømme og vilje til at opfylde drømmen, er lige netop noget som hovedpersonen i filmen, Wonka har.

Den er instrueret af Paul King, som ligeledes har skrevet filmens manuskript sammen med Simon Farnaby.

Hvis filmens titel, virker bekendt, så er det fordi at filmens hovedperson ”Willy Wonka”, er baseret på en af hovedkaraktererne fra Roald Dahls klassiske børnebog, Charlie & chokoladefabrikken.

Denne bog er blevet filmatiseret af 2 omgange, hvor henholdsvis salige Gene Wilder portrætterede ham i en film fra 1971 og Johnny Depp portrætterede ham i en film fra 2005.

Wonka-filmen er dog ret så anderledes fra de 2 film, da denne udelukkende handler om Willy Wonka og hvordan han startede (og ligeledes prøvede på at starte) sit chokoladeimperium.

Filmens handling kan forklares forholdsvis kort.

Willy Wonka ankommer til et sted der minder om London (om end byen aldrig nævnes ved navn), uden mange mønter på sig, men dog masser af viljestyrke og gåpåmod.  Da Willy Wonka har brug for husly, får han dette hos en form for hotel, som styres af Mrs. Scrubbit og Bleacher.

Skønt de virker godtroende ved første øjekast, er de dog meget lumske og sætter straks Willy Wonka til at arbejde for dem.

I forbindelse med dette, møder Willy Wonka andre, som også blev taget ved næsen af Mrs. Scrubbit & Bleacher og sammen med dem, fortsætter Willy Wonka, sin kamp for at dele sin chokolade med resten af verden.

Dog skal han være varsom, da byens slikforhandlere (Slugworth, Prodnose & Fickelgruber) og byens politichef, er fast besluttet på at Willy Wonka skal ned med nakken.

Dette er grundlæggende filmens historie og hertil skal også nævnes, at der er tale om en musical og sågar en fuldstændig original musical, der ikke tidligere har været opført på nogen teaterscene.

Dette er på sin vis ret ambitiøst, da der ikke rigtig har været et større film-hit af denne slags siden muligvis, The Greatest Showman fra 2017 eller La La Land fra 2016.

Lykkedes Wonka, så med at være en original musical, der holder?

Det kan nævnes at Paul King, i den grad lykkedes med at skabe en film med en eventyrlighed, som virker og føles, fuldstændig tidløs!

Dette lykkedes nogenlunde akkurat sekundet filmen starter og Willy Wonka ankommer syngende på et skib, til byen hvor filmen foregår og følelsen forbliver der, stort-set hele vejen igennem den 2 timer lange film.

Den perfekte tidløse eventyrlighed, skyldes både det univers som filmen foregår i, dens stemning, men så sandelig også dens karakterer, hvor stjernen utvivlsomt er Willy Wonka.

Her kan jeg også lige så godt begynde at nævne lidt om skuespillet, fordi Willy Wonka portrætteres her af Timothée Chalamet og hans præstation, er på sin vis en kende unik, i forhold til hvad han hidtil har spillet.

Fordi i forhold til de film som Timothée Chalamet hidtil har været med i (siden gennembruddet i 2017 med Call Me By Your Name), så har der været en større aura af alvor, tilbageholdenhed eller stor følsomhed.

Wonka har skam også sine alvorlige stunder, men det som dog kan nævnes er at Timothée Chalamet aldrig har haft så meget gejst eller været så naturligt sprælsk i en film, som det er tilfældet her.

Dette er en ekstrem stor fornøjelse at være vidne til og jeg er aldrig i tvivl om at Timothée Chalamet virker til at have en fest med at spille Willy Wonka.

Filmens andre præstationer, er også en kæmpe fornøjelse at være vidne til, men skulle jeg dog fremhæve én anden, må det være Calah Lane, som portrættere den forældreløse lille pige, Noodles, som bor på samme hotel som Willy Wonka og hjælper ham med Wonkas plan.

Dette må umiddelbart være Calah Lanes hidtil største præstation og hun besidder både en virkelig perfekt og bedårende kemi med Timothée Chalamet, samtidig at hendes karakter også er med til at give Wonka en ret smuk balance, mellem humor og alvor og ligeledes lys og mørke.

Det skal også nævnes at Wonka, er et kæmpe visuelt vidunder og at stort-set hver eneste scene stråler og enten har noget smukt eller interessant at se og høre på, via kameraføringen, lyddesignet og ligeså klipningen, der helt perfekt skaber en følelse af at tiden, samtidig med at filmens visuelle effekter (som der er mange af) også er virkelig veludførte og føles så ægte som det er muligt.

I forhold til filmens sange, så kan det nævnes at der er 1 sang, som går igen i den første Charlie & chokoladefabrikken-filmatiseringen, som så er sangen Pure Imagination, men de resterende sange er dog (så vidt jeg ved) specifikt komponeret til denne film af Neil Hannon.

Personligt fandt jeg både sangene, stærkt iørefaldende og ligeledes noget der bidrog stærkt til filmens eventyrlighed, på absolut bedste vis.

Men, er Wonka i så fald et mesterværk?

Ikke helt. Dette har nærmest udelukkende noget at gøre med slutningen, som i sig selv er virkelig god og ligeledes smuk, men dog samtidig også en kende langtrukken, i forhold til den konklusion som Wonka-filmen, gerne vil have.

Men dette er dog også nogenlunde mit eneste kritikpunkt ved denne film, fordi jeg synes virkelig at Paul King, har lavet 2023’s afgjort bedste familiefilm, den bedste film-musical i mange år og både et perfekt eventyr og en af nyere tids allerbedste film, om vigtigheden ved at følge ens drømme.

Wonka får 5/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.