Wonka

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Paul King
År: 2023
Genre: Musical.
Biografpremiere: 14/12

Med drømme kan man komme langt og hvis viljen til at op drømmen er der, kan man sommetider komme endnu længere.

Drømme og vilje til at opfylde drømmen, er lige netop noget som hovedpersonen i filmen, Wonka har.

Den er instrueret af Paul King, som ligeledes har skrevet filmens manuskript sammen med Simon Farnaby.

Hvis filmens titel, virker bekendt, så er det fordi at filmens hovedperson ”Willy Wonka”, er baseret på en af hovedkaraktererne fra Roald Dahls klassiske børnebog, Charlie & chokoladefabrikken.

Denne bog er blevet filmatiseret af 2 omgange, hvor henholdsvis salige Gene Wilder portrætterede ham i en film fra 1971 og Johnny Depp portrætterede ham i en film fra 2005.

Wonka-filmen er dog ret så anderledes fra de 2 film, da denne udelukkende handler om Willy Wonka og hvordan han startede (og ligeledes prøvede på at starte) sit chokoladeimperium.

Filmens handling kan forklares forholdsvis kort.

Willy Wonka ankommer til et sted der minder om London (om end byen aldrig nævnes ved navn), uden mange mønter på sig, men dog masser af viljestyrke og gåpåmod.  Da Willy Wonka har brug for husly, får han dette hos en form for hotel, som styres af Mrs. Scrubbit og Bleacher.

Skønt de virker godtroende ved første øjekast, er de dog meget lumske og sætter straks Willy Wonka til at arbejde for dem.

I forbindelse med dette, møder Willy Wonka andre, som også blev taget ved næsen af Mrs. Scrubbit & Bleacher og sammen med dem, fortsætter Willy Wonka, sin kamp for at dele sin chokolade med resten af verden.

Dog skal han være varsom, da byens slikforhandlere (Slugworth, Prodnose & Fickelgruber) og byens politichef, er fast besluttet på at Willy Wonka skal ned med nakken.

Dette er grundlæggende filmens historie og hertil skal også nævnes, at der er tale om en musical og sågar en fuldstændig original musical, der ikke tidligere har været opført på nogen teaterscene.

Dette er på sin vis ret ambitiøst, da der ikke rigtig har været et større film-hit af denne slags siden muligvis, The Greatest Showman fra 2017 eller La La Land fra 2016.

Lykkedes Wonka, så med at være en original musical, der holder?

Det kan nævnes at Paul King, i den grad lykkedes med at skabe en film med en eventyrlighed, som virker og føles, fuldstændig tidløs!

Dette lykkedes nogenlunde akkurat sekundet filmen starter og Willy Wonka ankommer syngende på et skib, til byen hvor filmen foregår og følelsen forbliver der, stort-set hele vejen igennem den 2 timer lange film.

Den perfekte tidløse eventyrlighed, skyldes både det univers som filmen foregår i, dens stemning, men så sandelig også dens karakterer, hvor stjernen utvivlsomt er Willy Wonka.

Her kan jeg også lige så godt begynde at nævne lidt om skuespillet, fordi Willy Wonka portrætteres her af Timothée Chalamet og hans præstation, er på sin vis en kende unik, i forhold til hvad han hidtil har spillet.

Fordi i forhold til de film som Timothée Chalamet hidtil har været med i (siden gennembruddet i 2017 med Call Me By Your Name), så har der været en større aura af alvor, tilbageholdenhed eller stor følsomhed.

Wonka har skam også sine alvorlige stunder, men det som dog kan nævnes er at Timothée Chalamet aldrig har haft så meget gejst eller været så naturligt sprælsk i en film, som det er tilfældet her.

Dette er en ekstrem stor fornøjelse at være vidne til og jeg er aldrig i tvivl om at Timothée Chalamet virker til at have en fest med at spille Willy Wonka.

Filmens andre præstationer, er også en kæmpe fornøjelse at være vidne til, men skulle jeg dog fremhæve én anden, må det være Calah Lane, som portrættere den forældreløse lille pige, Noodles, som bor på samme hotel som Willy Wonka og hjælper ham med Wonkas plan.

Dette må umiddelbart være Calah Lanes hidtil største præstation og hun besidder både en virkelig perfekt og bedårende kemi med Timothée Chalamet, samtidig at hendes karakter også er med til at give Wonka en ret smuk balance, mellem humor og alvor og ligeledes lys og mørke.

Det skal også nævnes at Wonka, er et kæmpe visuelt vidunder og at stort-set hver eneste scene stråler og enten har noget smukt eller interessant at se og høre på, via kameraføringen, lyddesignet og ligeså klipningen, der helt perfekt skaber en følelse af at tiden, samtidig med at filmens visuelle effekter (som der er mange af) også er virkelig veludførte og føles så ægte som det er muligt.

I forhold til filmens sange, så kan det nævnes at der er 1 sang, som går igen i den første Charlie & chokoladefabrikken-filmatiseringen, som så er sangen Pure Imagination, men de resterende sange er dog (så vidt jeg ved) specifikt komponeret til denne film af Neil Hannon.

Personligt fandt jeg både sangene, stærkt iørefaldende og ligeledes noget der bidrog stærkt til filmens eventyrlighed, på absolut bedste vis.

Men, er Wonka i så fald et mesterværk?

Ikke helt. Dette har nærmest udelukkende noget at gøre med slutningen, som i sig selv er virkelig god og ligeledes smuk, men dog samtidig også en kende langtrukken, i forhold til den konklusion som Wonka-filmen, gerne vil have.

Men dette er dog også nogenlunde mit eneste kritikpunkt ved denne film, fordi jeg synes virkelig at Paul King, har lavet 2023’s afgjort bedste familiefilm, den bedste film-musical i mange år og både et perfekt eventyr og en af nyere tids allerbedste film, om vigtigheden ved at følge ens drømme.

Wonka får 5/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.