Winter Journey (streaming anmeldelse)

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Anders Østergaard
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentar
Kan ses på cph:dox frem til 5. april 2020

af Andreas Nørgaard

Bruno Ganz’ sidste rolle inden hans alt for tidlige død.

Hvor var den mand bare undervurderet som skuespiller. Han vil altid være bedst kendt for sin rolle som Adolf Hitler i Der Untergang, men for det lidt ældre segment, så er hans ry som dygtig skuespiller mindst ligeså markant for sin rolle som engel i den gudesmukke Wings Of Desire. Men han var meget mere end de to roller.

Han var en af de sjældne skuespillere, der altid var god og meget troværdig i sine roller. Han besad et sjældent nærvær, der var, og er de færreste forundt.

Her i Winter Journey spiller han virkelighedens George Goldsmith. Han var en tysk jøde, som nåede at flygte før krigen brød ud. Filmen er en blanding af dokumentarisme og kammerspil, og er bygget op omkring virkelige arkivoptagelser, samt fotos, også den her samtale imellem far og søn, mange år efter krigen er slut.

Det er her Bruno Ganz kommer ind i billedet som faren, der modvilligt åbner op om fortiden til sin søn Martin Goldsmith, der også er filmens fortæller. Hans stemme bliver indtalt af Harvey Friedman.

Bruno Ganz og Harvey Friedman har rekonstrueret de mange samtaler imellem far og søn.

Sønnen presser i starten sin far let, og i små bidder, for at få ham til at gå i detaljer omkring sine (Martin’) bedsteforældres skæbne. Derefter bliver han mere og mere pågående i takt med faderens afvigende svar.

Der ligger nogle dybe traumer gemt hos faderen, nogle traumer han har meget svært ved at åbne op omkring. Martin bliver dog stædigt ved.

Det er her når sønnen virkelig går ham på klingen, at Bruno Ganz viser sin kapacitet. Der er så mange nuancer i hans spil, og især da han kommer til historiens klimaks, hans forældres skæbne, da viser han virkelig hvad godt skuespil er for noget.

Det er virkelighedens Martin Goldsmith, der har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Østergaard, og de har sammen skabt en god og anderledes film om 2. Verdenskrig og Holocaust end vi er vant til.

I får her min største anbefaling til denne fantastiske, og meget seværdige film.

Winter Journey får 5/6:
🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.