Winter Journey (streaming anmeldelse)

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Anders Østergaard
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentar
Kan ses på cph:dox frem til 5. april 2020

af Andreas Nørgaard

Bruno Ganz’ sidste rolle inden hans alt for tidlige død.

Hvor var den mand bare undervurderet som skuespiller. Han vil altid være bedst kendt for sin rolle som Adolf Hitler i Der Untergang, men for det lidt ældre segment, så er hans ry som dygtig skuespiller mindst ligeså markant for sin rolle som engel i den gudesmukke Wings Of Desire. Men han var meget mere end de to roller.

Han var en af de sjældne skuespillere, der altid var god og meget troværdig i sine roller. Han besad et sjældent nærvær, der var, og er de færreste forundt.

Her i Winter Journey spiller han virkelighedens George Goldsmith. Han var en tysk jøde, som nåede at flygte før krigen brød ud. Filmen er en blanding af dokumentarisme og kammerspil, og er bygget op omkring virkelige arkivoptagelser, samt fotos, også den her samtale imellem far og søn, mange år efter krigen er slut.

Det er her Bruno Ganz kommer ind i billedet som faren, der modvilligt åbner op om fortiden til sin søn Martin Goldsmith, der også er filmens fortæller. Hans stemme bliver indtalt af Harvey Friedman.

Bruno Ganz og Harvey Friedman har rekonstrueret de mange samtaler imellem far og søn.

Sønnen presser i starten sin far let, og i små bidder, for at få ham til at gå i detaljer omkring sine (Martin’) bedsteforældres skæbne. Derefter bliver han mere og mere pågående i takt med faderens afvigende svar.

Der ligger nogle dybe traumer gemt hos faderen, nogle traumer han har meget svært ved at åbne op omkring. Martin bliver dog stædigt ved.

Det er her når sønnen virkelig går ham på klingen, at Bruno Ganz viser sin kapacitet. Der er så mange nuancer i hans spil, og især da han kommer til historiens klimaks, hans forældres skæbne, da viser han virkelig hvad godt skuespil er for noget.

Det er virkelighedens Martin Goldsmith, der har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Østergaard, og de har sammen skabt en god og anderledes film om 2. Verdenskrig og Holocaust end vi er vant til.

I får her min største anbefaling til denne fantastiske, og meget seværdige film.

Winter Journey får 5/6:
🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.