Winter Journey (streaming anmeldelse)

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Anders Østergaard
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentar
Kan ses på cph:dox frem til 5. april 2020

af Andreas Nørgaard

Bruno Ganz’ sidste rolle inden hans alt for tidlige død.

Hvor var den mand bare undervurderet som skuespiller. Han vil altid være bedst kendt for sin rolle som Adolf Hitler i Der Untergang, men for det lidt ældre segment, så er hans ry som dygtig skuespiller mindst ligeså markant for sin rolle som engel i den gudesmukke Wings Of Desire. Men han var meget mere end de to roller.

Han var en af de sjældne skuespillere, der altid var god og meget troværdig i sine roller. Han besad et sjældent nærvær, der var, og er de færreste forundt.

Her i Winter Journey spiller han virkelighedens George Goldsmith. Han var en tysk jøde, som nåede at flygte før krigen brød ud. Filmen er en blanding af dokumentarisme og kammerspil, og er bygget op omkring virkelige arkivoptagelser, samt fotos, også den her samtale imellem far og søn, mange år efter krigen er slut.

Det er her Bruno Ganz kommer ind i billedet som faren, der modvilligt åbner op om fortiden til sin søn Martin Goldsmith, der også er filmens fortæller. Hans stemme bliver indtalt af Harvey Friedman.

Bruno Ganz og Harvey Friedman har rekonstrueret de mange samtaler imellem far og søn.

Sønnen presser i starten sin far let, og i små bidder, for at få ham til at gå i detaljer omkring sine (Martin’) bedsteforældres skæbne. Derefter bliver han mere og mere pågående i takt med faderens afvigende svar.

Der ligger nogle dybe traumer gemt hos faderen, nogle traumer han har meget svært ved at åbne op omkring. Martin bliver dog stædigt ved.

Det er her når sønnen virkelig går ham på klingen, at Bruno Ganz viser sin kapacitet. Der er så mange nuancer i hans spil, og især da han kommer til historiens klimaks, hans forældres skæbne, da viser han virkelig hvad godt skuespil er for noget.

Det er virkelighedens Martin Goldsmith, der har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Østergaard, og de har sammen skabt en god og anderledes film om 2. Verdenskrig og Holocaust end vi er vant til.

I får her min største anbefaling til denne fantastiske, og meget seværdige film.

Winter Journey får 5/6:
🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…