Winter Journey (streaming anmeldelse)

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Anders Østergaard
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentar
Kan ses på cph:dox frem til 5. april 2020

af Andreas Nørgaard

Bruno Ganz’ sidste rolle inden hans alt for tidlige død.

Hvor var den mand bare undervurderet som skuespiller. Han vil altid være bedst kendt for sin rolle som Adolf Hitler i Der Untergang, men for det lidt ældre segment, så er hans ry som dygtig skuespiller mindst ligeså markant for sin rolle som engel i den gudesmukke Wings Of Desire. Men han var meget mere end de to roller.

Han var en af de sjældne skuespillere, der altid var god og meget troværdig i sine roller. Han besad et sjældent nærvær, der var, og er de færreste forundt.

Her i Winter Journey spiller han virkelighedens George Goldsmith. Han var en tysk jøde, som nåede at flygte før krigen brød ud. Filmen er en blanding af dokumentarisme og kammerspil, og er bygget op omkring virkelige arkivoptagelser, samt fotos, også den her samtale imellem far og søn, mange år efter krigen er slut.

Det er her Bruno Ganz kommer ind i billedet som faren, der modvilligt åbner op om fortiden til sin søn Martin Goldsmith, der også er filmens fortæller. Hans stemme bliver indtalt af Harvey Friedman.

Bruno Ganz og Harvey Friedman har rekonstrueret de mange samtaler imellem far og søn.

Sønnen presser i starten sin far let, og i små bidder, for at få ham til at gå i detaljer omkring sine (Martin’) bedsteforældres skæbne. Derefter bliver han mere og mere pågående i takt med faderens afvigende svar.

Der ligger nogle dybe traumer gemt hos faderen, nogle traumer han har meget svært ved at åbne op omkring. Martin bliver dog stædigt ved.

Det er her når sønnen virkelig går ham på klingen, at Bruno Ganz viser sin kapacitet. Der er så mange nuancer i hans spil, og især da han kommer til historiens klimaks, hans forældres skæbne, da viser han virkelig hvad godt skuespil er for noget.

Det er virkelighedens Martin Goldsmith, der har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Østergaard, og de har sammen skabt en god og anderledes film om 2. Verdenskrig og Holocaust end vi er vant til.

I får her min største anbefaling til denne fantastiske, og meget seværdige film.

Winter Journey får 5/6:
🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Jurassic Park

Nicolai har denne gang anmeldt Steven Spielbergs uddødlige klassiker, Jurassic Park og den holder fortsat virkelig smukt og har bestemt ikke tabt noget glans, siden den udkom for 31 år siden

Keanu Reeves’ Fem Bedste Roller

En ydmyg verdensstjerne runder et meget skarpt hjørne og derfor skal hans fejres med en liste som hylder hans største bedrifter på det store lærred.
René Buchtrup giver her et bud på Keanu Reeves allerbedste roller på film.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Fall Guy

Moviemaniac anmelder 4k-film er tilbage og denne gang ser René nærmere på actionkomedien, The Fall Guy, med altid seværdige Ryan Gosling og Emma Blunt i hovedrollerne!

Alien: Romulus

Den nye Alien-film, Romulus, låner fra sine forbilleder, men er alligevel sin egen.
Den er skabt til at ses i biografen, hvor “ingen kan høre dig skrige”…
René Buchtrup anmelder ret så begejstret Alien: Romulus.

Begærets Dunkle Mål

Louis har kastet sig over en af det tyvende århundredes mest markante filmskikkelser, nemlig Luis Buñuel og har denne gang set den sidste af hans film, nemlig det surrealistiske mesterværk Begærets Dunkle Mål fra 1977.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Chinatown

“Forget Jake. It’s Chinatown”.
René anmelder klassikeren fra 1974 på ultra 4k blu-ray. Og sørme om den ikke står knivskarpere end nogensinde før! Se hele anmeldelsen, fra YouTube, lige her:

Trap

M. Night Shyamalan er tilbage… denne gang med en rendyrket konceptfilm, om en seriemorder, som skal flygte fra et spillested…
Josh Hartnett har sin bedste rolle i mange år og han er grunden til at filmen er seværdig.
René Buchtrup anmelder thrilleren Trap lige her:

Personal Best

I disse OL-dage, har Nicolai simpelthen anmeldt en film om både olympisk sport, om at kvalificere sig til OL og om konkurrere mod venner, der også vil kvalificere sig til OL.

Personal Best, er en særlig film, fordi den både tager sin sport virkelig seriøst og formår at fortælle et rørende og komplekst karakterdrama, mellem det, som er omtrent lige så spændende at være vidne til.