Winter Journey (streaming anmeldelse)

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Anders Østergaard
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentar
Kan ses på cph:dox frem til 5. april 2020

af Andreas Nørgaard

Bruno Ganz’ sidste rolle inden hans alt for tidlige død.

Hvor var den mand bare undervurderet som skuespiller. Han vil altid være bedst kendt for sin rolle som Adolf Hitler i Der Untergang, men for det lidt ældre segment, så er hans ry som dygtig skuespiller mindst ligeså markant for sin rolle som engel i den gudesmukke Wings Of Desire. Men han var meget mere end de to roller.

Han var en af de sjældne skuespillere, der altid var god og meget troværdig i sine roller. Han besad et sjældent nærvær, der var, og er de færreste forundt.

Her i Winter Journey spiller han virkelighedens George Goldsmith. Han var en tysk jøde, som nåede at flygte før krigen brød ud. Filmen er en blanding af dokumentarisme og kammerspil, og er bygget op omkring virkelige arkivoptagelser, samt fotos, også den her samtale imellem far og søn, mange år efter krigen er slut.

Det er her Bruno Ganz kommer ind i billedet som faren, der modvilligt åbner op om fortiden til sin søn Martin Goldsmith, der også er filmens fortæller. Hans stemme bliver indtalt af Harvey Friedman.

Bruno Ganz og Harvey Friedman har rekonstrueret de mange samtaler imellem far og søn.

Sønnen presser i starten sin far let, og i små bidder, for at få ham til at gå i detaljer omkring sine (Martin’) bedsteforældres skæbne. Derefter bliver han mere og mere pågående i takt med faderens afvigende svar.

Der ligger nogle dybe traumer gemt hos faderen, nogle traumer han har meget svært ved at åbne op omkring. Martin bliver dog stædigt ved.

Det er her når sønnen virkelig går ham på klingen, at Bruno Ganz viser sin kapacitet. Der er så mange nuancer i hans spil, og især da han kommer til historiens klimaks, hans forældres skæbne, da viser han virkelig hvad godt skuespil er for noget.

Det er virkelighedens Martin Goldsmith, der har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Østergaard, og de har sammen skabt en god og anderledes film om 2. Verdenskrig og Holocaust end vi er vant til.

I får her min største anbefaling til denne fantastiske, og meget seværdige film.

Winter Journey får 5/6:
🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: