Unhinged

René

René

Originaltitel: Unhinged. Instruktør: Derrick Borte. År: 2020. Genre: Thriller. Kan steames på Blockbuster.

Åbningsscenen: en tydeligt frustreret og olm middelaldrende mand sidder i sin pickuptruck i et parcelhuskvarter. Han tager sin vielsesring af, sluger nogle piller, og tager efter en hammer i den ene hånd og en benzindunk i den anden. Derefter smadrer han en dør og slagter en hjælpeløs mand og kvinde ned i et hus. Til sidst brænder han det til grunden inden politiet kommer.

Så har vi ligesom sat tonen i den den nye amerikanske spændingsfilm, Unhinged.

Sindsforvirret. Det er den direkte oversættelse af filmens titel. Meget passende efter åbningsscenen må man da sige.

Hvis man skulle sælge en film i det glade 80’ere og 90’ere, oversatte man ikke just filmens egentlige titel, men var i enormt kreative, med titler som:

  • Sagen Er Bank (alle var ude på at gi’ Schwarzenegger bank, i actionfilmen fra 86′, Raw Deal)
  • Med Røven I Vandskorpen (Bill Murray på spejderlejr var åbenbart en udfordring i filmen, Meatballs fra 79′)
  • Halløj I Klostret (når Whoppi går undercover i Sisters Act, er det som nonne med…halløj i?!)

Listen over, lidt for kreative titler, er lang og underholdende, og hvis den biograf-aktuelle, Unhinged, skulle have en 80’er-oversættelse, kunne det måske være noget i stil med roadrage – en mand går amok eller måske grøn, gul, rød, dræb.

Det er nemlig en dejligt urealistisk og eksplosiv film med kultpotentiale, om en mand der simpelthen bare får nok bag rettet i sin bil.

Manden, der ser rødt, bliver spillet af oscar-vinderen, Russell Crowe, som ikke just ligner den gladiator han fik dem gyldne statuette for. Han er stor, overvægtig og fedladen. Han har stadig ikke lagt kiloene fra sig, siden hans rolle i tv-serien, The Loudest Voice, hvor han spiller den klamme og utilregnelig Fox’ grundlægger, Roger Ailes.

Som en stor og skræmmende grizzlybjørn bag rettet i sin bil, er han manden uden navn, som simpelthen bare har verdens dårligste dag. Ligesom Michael Douglas i Falling Down fra 1993, skal der ikke meget til for at få bægeret til at flyde over. Det skal da lige være Rachel (Caren Pistorius) som spiller den unge mor, som kommer i klammeri med ham.

Der skal ikke den store videnskabsmand til at regne ud, at bjørnen selvfølgelig går amok og vil gøre alt for at lære den unge dame en lærestreg. Også selvom det pludselig gælder liv og død, og mennesker hun har helt tæt på i livet, bl.a. hendes søn, der bliver involveret i dette helvede.

Genremæssigt er Unhinged en over the top-spændingsfilm. En mareridts-thriller, som ender ud med at blive til en omgang halvkomisk slasher horror, hvor blodet sprøjter til alle sider. På halvanden time går vi fra morgenmadshyggesludder, til sveddryppende gys med død og lemlæstelse.

Det er en klassisk katten-efter-musen-fortælling, hvor vi hepper på retfærdighed i sidste ende. Det er kampen mellem manden, der føler sig uretfærdigt behandlet af samfundet og som ikke ser andre udveje længere, og den hårdtprøvede kvinde, der kæmper bravt med at få kabalen med eksmand, barn og job til at gå op i sidste ende.

Lad os dog slå fast med det samme, at Unhinged ikke byder på nogle specielt store overraskelser undevejs. Den byder samtidig også på en masse overdrevne klicheer, bl.a. i dialogen, som virker mekanisk og urealistisk. Samtidig bliver man småirriteret over Rachel, som gør “alt hvad hun kan”, alligevel sover for længe (igen) og nægter af give Crowes galningekarakter en undskylding i trafikken.

Meget dumt valg, frøken Rachel.

Den største kamel at sluge i sidste ende, er dog Crowes karakter og den måde han kan retfærdiggøre sine beslutninger på. Han er simpelthen i sin ret at tage de liv han har lyst til, bare fordi han føler han er blevet behandlet som skidt?!?

Men det er alligevel også Crowe der er højdepunktet, i rollen som brutal galning med én mission: at tage hævn på det samfund, der har vendt ham ryggen. Hans voldsomme fysik giver kant til karakteren og man kan tydeligt mærke at han har har en fest i rollen, som utilregnelig roadraging maniac.

Med forbilleder som Spielbergs undervurderede og effektive, Duellen fra 71′, og førnævnte, Falling Down, har instruktør Derrick Borte skabt en intens og nervepirrende oplevelse, som dog ikke når dine forbilleder til sokkeholderne. Den går heller efter nogle af de tunge oscar-statuetter, men i stedet efter en neglebiddende oplevelse i biografmørkedet. Hans bagkatalog som instruktør er ikke just prangende, men det kan tænkes at Unhinged laver om på dette. Han formår, stor filmkunst eller ej, at kreere en underholdende thriller, og som måske sidder i baghovedet af én, næste gang man får lyst til at dytte af nogen i trafikken.

Unhinged får 4/6: 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.