Tre oversete film du kan streame lige nu

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Detachment (2011)

Instruktør: Tony Kaye
Genre: Drama
Filmen kan bl.a. streames på: Apple TV

Tony Kaye er bredt (aner)kendt for American History X.

Det er filmen der stadig sætter ham på landkortet, her 25 år efter. Han prøver dog selv ihærdigt at distancere sig fra den, da han synes den er for langt væk fra hans vision. Han er skuffet over det meste ved filmen…?!

Resten af hans begrænsede filmografi er relativt ukendt for de fleste.

En skam med tanke på den her ganske fremragende film.

Detachment er barsk og tankevækkende, men den er virkelig værd at se.

Adrien Brody spiller lærervikar på en belastet skole. Han prøver ihærdigt på ikke at danne noget der minder om relationer med nogen. Et barndomstraume gør nærhed og intimitet svært for ham, men tre forskellige kvinder vækker nogle gemte og glemte følelser i ham.

Detachment er et meget overset, men absolut fremragende stykke drama om tragiske menneskeskæbner, spirende relationer, et potpourri af livets triste øjeblikke.

Tank lidt op med overskud inden du ser den, så får du en filmoplevelse, der bliver siddende i kroppen længe efter.

Blackfish (2013)

Instruktør: Gabriela Cowperthwaite
Genre: Dokumentar
Filmen kan bl.a. streames på: Netflix og TV2 Play

Menneskets rovdrift på natur og dyr skildres bedre end nogensinde før, her i Blackfish.

Dyr hører til i naturen, og ikke spærret inde i en indhegning, eller som her, i et forstørret badebassin.

Ikke desto mindre viser filmen, hvordan spækhuggere indfanges uden hensyn til de intelligente dyrs ve og vel.

Spækhuggere angriber aldrig mennesker i den fri natur, men filmens omdrejningspunkt, hanhvalen Tilikum, har slået tre mennesker ihjel i dens tid i fangeskab – i Sea World, Orlando.

Filmen viser meget effektivt, hvorfor vi ikke skal indfange de store dyr, og holde dem fanget for fornøjelsens skyld. Konsekvenserne kan være fatale, og dyrenes følelser er totalt oversete. Tilikum bliver mere og mere blottet for alt det der gør spækhuggere til så fantastiske dyr, og ender op som et sygt og forstyrret produkt af menneskets grådighed. Til stor fare for mennesker og andre hvaler i fangeskab.

Blackfish er rystende, den er ubehagelig, og den er direkte og ærlig.

Også er den heldigvis blottet for alt klichéfyldt og sentimentalt pladder. Den holder sig for fin til at blive hellig og unødvendigt fordømmende, men budskabet er soleklart:

Dyr hører til i naturen, og ingen andre steder, punktum.

The Painted Bird (2019)

Instruktør: Václav Marhoul
Genre: Krigsfilm
Filmen kan bl.a. streames på: Filmstriben.dk

The Painted Bird er den type film, der bliver siddende i kroppen længe efter den er set.

Menneskers ondskab er skildret fra en næsten smuk og poetisk vinkel.

Der er selvfølgelig intet smukt ved gement ondskab, men den sort/hvide billedside, og de få, men centrale scener, hvor enkelte personers helt basale godhed skinner klart  i mørket – dét vil jeg mene er som visuel poesi.

De mange modbydelige, og decideret ulækre scener der udspiller sig, gør det ellers til tider svært at se på.

Hovedperson i The Painted Bird, er en ung jødisk dreng, der bliver sendt på landet, af sine forældre, for at beskytte ham mod nazisternes grusomheder på Østfronten. Han skal bo hos sin tante, men den mulighed forsvinder i takt med den hurtige tyske fremrykning og tiltagende grusomheder mod civilbefolkningen.

Herefter følger vi drengens kamp for overlevelse, i en verden, hvor de fleste voksne han møder, groft udnytter han blot er et naivt barn.

Filmen er et vidnesbyrd på drengens insisteren på at bevare sin forstand og samvittighed, midt i det helvede han befinder sig i. Meget lig Elem Klimov’s, Gå og Se.

Jeg vil anbefale den på det varmeste.

Til trods for mørket og ondskaben, så er det virkelig en fantastisk god film, der har noget vigtigt på spil.

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: