Tre oversete film du kan streame lige nu

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Detachment (2011)

Instruktør: Tony Kaye
Genre: Drama
Filmen kan bl.a. streames på: Apple TV

Tony Kaye er bredt (aner)kendt for American History X.

Det er filmen der stadig sætter ham på landkortet, her 25 år efter. Han prøver dog selv ihærdigt at distancere sig fra den, da han synes den er for langt væk fra hans vision. Han er skuffet over det meste ved filmen…?!

Resten af hans begrænsede filmografi er relativt ukendt for de fleste.

En skam med tanke på den her ganske fremragende film.

Detachment er barsk og tankevækkende, men den er virkelig værd at se.

Adrien Brody spiller lærervikar på en belastet skole. Han prøver ihærdigt på ikke at danne noget der minder om relationer med nogen. Et barndomstraume gør nærhed og intimitet svært for ham, men tre forskellige kvinder vækker nogle gemte og glemte følelser i ham.

Detachment er et meget overset, men absolut fremragende stykke drama om tragiske menneskeskæbner, spirende relationer, et potpourri af livets triste øjeblikke.

Tank lidt op med overskud inden du ser den, så får du en filmoplevelse, der bliver siddende i kroppen længe efter.

Blackfish (2013)

Instruktør: Gabriela Cowperthwaite
Genre: Dokumentar
Filmen kan bl.a. streames på: Netflix og TV2 Play

Menneskets rovdrift på natur og dyr skildres bedre end nogensinde før, her i Blackfish.

Dyr hører til i naturen, og ikke spærret inde i en indhegning, eller som her, i et forstørret badebassin.

Ikke desto mindre viser filmen, hvordan spækhuggere indfanges uden hensyn til de intelligente dyrs ve og vel.

Spækhuggere angriber aldrig mennesker i den fri natur, men filmens omdrejningspunkt, hanhvalen Tilikum, har slået tre mennesker ihjel i dens tid i fangeskab – i Sea World, Orlando.

Filmen viser meget effektivt, hvorfor vi ikke skal indfange de store dyr, og holde dem fanget for fornøjelsens skyld. Konsekvenserne kan være fatale, og dyrenes følelser er totalt oversete. Tilikum bliver mere og mere blottet for alt det der gør spækhuggere til så fantastiske dyr, og ender op som et sygt og forstyrret produkt af menneskets grådighed. Til stor fare for mennesker og andre hvaler i fangeskab.

Blackfish er rystende, den er ubehagelig, og den er direkte og ærlig.

Også er den heldigvis blottet for alt klichéfyldt og sentimentalt pladder. Den holder sig for fin til at blive hellig og unødvendigt fordømmende, men budskabet er soleklart:

Dyr hører til i naturen, og ingen andre steder, punktum.

The Painted Bird (2019)

Instruktør: Václav Marhoul
Genre: Krigsfilm
Filmen kan bl.a. streames på: Filmstriben.dk

The Painted Bird er den type film, der bliver siddende i kroppen længe efter den er set.

Menneskers ondskab er skildret fra en næsten smuk og poetisk vinkel.

Der er selvfølgelig intet smukt ved gement ondskab, men den sort/hvide billedside, og de få, men centrale scener, hvor enkelte personers helt basale godhed skinner klart  i mørket – dét vil jeg mene er som visuel poesi.

De mange modbydelige, og decideret ulækre scener der udspiller sig, gør det ellers til tider svært at se på.

Hovedperson i The Painted Bird, er en ung jødisk dreng, der bliver sendt på landet, af sine forældre, for at beskytte ham mod nazisternes grusomheder på Østfronten. Han skal bo hos sin tante, men den mulighed forsvinder i takt med den hurtige tyske fremrykning og tiltagende grusomheder mod civilbefolkningen.

Herefter følger vi drengens kamp for overlevelse, i en verden, hvor de fleste voksne han møder, groft udnytter han blot er et naivt barn.

Filmen er et vidnesbyrd på drengens insisteren på at bevare sin forstand og samvittighed, midt i det helvede han befinder sig i. Meget lig Elem Klimov’s, Gå og Se.

Jeg vil anbefale den på det varmeste.

Til trods for mørket og ondskaben, så er det virkelig en fantastisk god film, der har noget vigtigt på spil.

Seneste

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER: