Training Day

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Training Day

Instruktør: Antoine Fuqua

År: 2001

Genre: Drama, action

Kan streames på HBO Max

Jeg kan ret tydeligt huske første gang jeg så Training Day.

Jeg var 16-17 år og gik på HF. Jeg var ung, dum og ligeglad med det hele. Ja, lige undtagen at drikke øl i weekenden. Men film var jeg nu også ret så begejstret for.

Om jeg lånte den på VHS (uddødt format,- spørg en onkel hvad det er) eller det simpelthen var på det smarte, nye format DVD, husker jeg ikke helt. Men, filmen gjorde indtryk.

Derfor var det med en lille form for æresfrygt, at jeg så den med min familie forleden dag. Kunne den leve op til de forventninger jeg havde til den? Var det blot en smartenheimer-gangsterflick, som snildt kunne gå i glemmebogen, eller var en nyklassiker, der bare ventede på at blive genset?

I Training Day starter vi med en nervøs og spændt “rookie”, som vågner inden vækkeuret ringer. Han hedder Jake Hoyt, er uddannet politimand og skal på patrulje med den garvede og rå leder af L.A.’s elitestyrke indenfor narkoafdelingen, Alonzo Harris. Det bliver en første dag på arbejde han aldrig glemmer.

For der går ikke lang tid, før den noget uortodokse Harris, der med al hans streetsmarte attitude, blender så meget ind i landskabet, så den unge Hoyt undrer sig. Og dette er selvfølgelig med god grund. For der går ikke lang tid før han får truet Hoyt til at ryge sig skæv og får ham til at hjælpe med at true dealere og teenagere med pistoler.

Muligvis har den uerfarne Hoyt et moralsk kompas, der ved hvad det rigtige og forkerte er. Spørgsmålet er bare om han kan skelne, når han har en leder, der konstant gradbøjer reglerne.

Training Day er filmens instruktør, Antoine Fuqua, gennembrudsfilm. Den står stadig som hans bedste til dato. Han har fået etableret sig en karriere hvor hans varemærke er slagkraftige og svulstige actionfilm (også flere med Denzel, som f.eks The Eqalizer-filmene), som aldrig rigtig bliver farlige og som ikke tør dykke ned i de alvorlige emner. Kort sagt, fede men letbenede film. I Training Day er der han dykker dybest.

Om det er David Ayers opfindsomme og sprudlende manuskript, eller de enestående skuespilpræstationer, kan man diskutere. Det er i bund og grund nok begge ting. For det hele virker troværdigt. Også selv med russiske gangstere fra Las Vegas, som søger hævn på grummeste vis.

Men altid seværdige Denzel er simpelthen suveræn som den utilregnelige Harris, der agerer og opfører sig som en lille konge, hvor end han kommer hen i sin fede øse. Han er både charmerende og smooth, men kan på et splitsekund vende til at være det modsatte, hvis det ikke går hans vej.

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent (bedst set i Finchers Seven). Ethan Hawke er ligeså fremragende som den splittede nybegynder, som bare gerne vil “lege med med de store drenge”.

Filmens soundtrack emmer af 00’er-hiphop, med blandet andre Dr. Dre og Snoop Dogg på tracklisten. Sjovt nok er begge med i filmen, i rollerne som dealer i en kørestol og korrupt strisser, og giver en form for deja vu, når de optræder i andre og uvante roller.

Training Day er en både en underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer, og som pirker ved din etik. Antoine Fuqua skærer lige til benet, og på fremragende vis kommer vi ikke blot tæt – men HELT ind i bande-miljøet som udenforstående passager.

Training Day får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.