Training Day

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Training Day

Instruktør: Antoine Fuqua

År: 2001

Genre: Drama, action

Kan streames på HBO Max

Jeg kan ret tydeligt huske første gang jeg så Training Day.

Jeg var 16-17 år og gik på HF. Jeg var ung, dum og ligeglad med det hele. Ja, lige undtagen at drikke øl i weekenden. Men film var jeg nu også ret så begejstret for.

Om jeg lånte den på VHS (uddødt format,- spørg en onkel hvad det er) eller det simpelthen var på det smarte, nye format DVD, husker jeg ikke helt. Men, filmen gjorde indtryk.

Derfor var det med en lille form for æresfrygt, at jeg så den med min familie forleden dag. Kunne den leve op til de forventninger jeg havde til den? Var det blot en smartenheimer-gangsterflick, som snildt kunne gå i glemmebogen, eller var en nyklassiker, der bare ventede på at blive genset?

I Training Day starter vi med en nervøs og spændt “rookie”, som vågner inden vækkeuret ringer. Han hedder Jake Hoyt, er uddannet politimand og skal på patrulje med den garvede og rå leder af L.A.’s elitestyrke indenfor narkoafdelingen, Alonzo Harris. Det bliver en første dag på arbejde han aldrig glemmer.

For der går ikke lang tid, før den noget uortodokse Harris, der med al hans streetsmarte attitude, blender så meget ind i landskabet, så den unge Hoyt undrer sig. Og dette er selvfølgelig med god grund. For der går ikke lang tid før han får truet Hoyt til at ryge sig skæv og får ham til at hjælpe med at true dealere og teenagere med pistoler.

Muligvis har den uerfarne Hoyt et moralsk kompas, der ved hvad det rigtige og forkerte er. Spørgsmålet er bare om han kan skelne, når han har en leder, der konstant gradbøjer reglerne.

Training Day er filmens instruktør, Antoine Fuqua, gennembrudsfilm. Den står stadig som hans bedste til dato. Han har fået etableret sig en karriere hvor hans varemærke er slagkraftige og svulstige actionfilm (også flere med Denzel, som f.eks The Eqalizer-filmene), som aldrig rigtig bliver farlige og som ikke tør dykke ned i de alvorlige emner. Kort sagt, fede men letbenede film. I Training Day er der han dykker dybest.

Om det er David Ayers opfindsomme og sprudlende manuskript, eller de enestående skuespilpræstationer, kan man diskutere. Det er i bund og grund nok begge ting. For det hele virker troværdigt. Også selv med russiske gangstere fra Las Vegas, som søger hævn på grummeste vis.

Men altid seværdige Denzel er simpelthen suveræn som den utilregnelige Harris, der agerer og opfører sig som en lille konge, hvor end han kommer hen i sin fede øse. Han er både charmerende og smooth, men kan på et splitsekund vende til at være det modsatte, hvis det ikke går hans vej.

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent (bedst set i Finchers Seven). Ethan Hawke er ligeså fremragende som den splittede nybegynder, som bare gerne vil “lege med med de store drenge”.

Filmens soundtrack emmer af 00’er-hiphop, med blandet andre Dr. Dre og Snoop Dogg på tracklisten. Sjovt nok er begge med i filmen, i rollerne som dealer i en kørestol og korrupt strisser, og giver en form for deja vu, når de optræder i andre og uvante roller.

Training Day er en både en underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer, og som pirker ved din etik. Antoine Fuqua skærer lige til benet, og på fremragende vis kommer vi ikke blot tæt – men HELT ind i bande-miljøet som udenforstående passager.

Training Day får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet:

Drive-Away Dolls

Den yngre Coen bror Ethan, har indledt sit eget lille solo-projekt, nemlig med Drive-Away Dolls. Og Drive-Away Dolls er på mange måder en tilbagevenden til vintage 90’er-Coen.

Smoke Sauna Sisterhood

Nicolai har denne gang anmeldt en dokumentarfilm, som omhandler et estisk kvindefællesskab som går i sauna og får talt ud om livet. Det er smukt, det er rørende, hjerteskærende, hjertevarmt og overordnet meget stor filmkunst, som ikke bør overses, men opsøges og opleves.

Kung Fu Panda 4

Kung Fu Panda 4 udmærker sig ved…at være udmærket. En flot animationsfilm, som er en visuel fest at observere og så er det en fornøjelse af høre de originale stemmer gi’ den gas.
Men den tredje efterfølger bruger samme skabelon som de tidligere film og lugter desværre af dovent genbrug.
René Buchtrup anmelder filmen:

All of Us Strangers

Instruktør: Andrew HaighÅr: 2023.Genre: drama.Biografpremiere: 22/02 Normalt når jeg skriver filmanmeldelser, plejer jeg at starte med en introduktionstekst, som fortæller lidt om hvad filmen handler

Rom

Nicolai har denne gang anmeldt en film som både handler om en tur til Rom og fejringen af et 40 års ægteskab.

Rom er en film med lige dele sorg, glæde, ærlighed og kærlighed og er helt overordnet en dansk film som er meget værd at tjekke ud.