Top Gun

©20th century fox
©20th century fox
Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Top Gun. Instruktør: Tony Scott. År: 1986. Genre: Action. Udkommer på 4k blu-ray d. 2. juni 2020.

Hvis du nogensinde har hørt om udtrykket, “en cheesy film”, før? Så har du måske hørt om filmen Top Gun fra 1986.

Misforstå mig nu endelig ikke. Det er nødvendigvis ikke en dårlig ting, altså, dét at være cheesy.

For selvom den direkte oversættelse, fra engelsk til dansk, er betegnelsen billig, så snakker vi i denne sammenhængen ikke om et billigt hotelværelse, der stinker langt væk af muggent ost.

Nej, når det eksempelvis drejer sig om film, så handler det langt mere om dårlig smag. Film der overdriver i alt hvad de gør, med store armbevægelser.

Men selvom Top Gun er plat og nem at parodiere (bare tænk på Hot Shots! fra 1991), så er den lavet i stor respekt og kærlighed til filmmediet.

Kort sagt, så er Top Gun en 8o’er-klassiker alle bør se!

Fortællingen om den uansvarlige, men dygtige hot shot-pilot, Pete Mitchell, bedre kendt som Maverick, der sammen med sin sin wingman (hø hø) og andenpilot, Nick “Goose” Bradshaw, indtager eliteskolen for jagerpiloter, kaldet Top Gun, opfinder bestemt ikke den dybe tallerken.

Copyright: 20th Century Fox

At den selvsikre og flotte drengerøv, scorer den kvindelige instruktør på skolen, Charlie, føles bestemt ikke som et twist af dimensioner. Faktisk er handlingen så banal, corny og hamrende forudsigelig, så et afsnit af Bamse Og Kylling, kunne overraske endnu mere.

Replikkerne er ofte så klichéfyldte, så man ikke kan andet end at smile. De kunne snildt være skrevet i samarbejde med en gruppe kåde og bebumsede teenagedrenge

Misforstå mig nu ikke. Top Gun er faktisk virkelig vellykket. Tony Scott har skabt en verden der oser langt væk af smarte fyre, fart og lækre damer. Han har på mirakuløs vis skabt et filmisk univers, der giver så meget mening.

Med et soundtrack alene, der selv i 2020 stadig holder. Om så det er cheesy eller ej.

Hvem kan glemme Harold Feltemeyers legendariske puddelrockede patostema, med buffet, ad libitum, af guitarsoloer.

Eller det oscarvindende kærlighedsnummer, Take My Breath Away, som bliver spillet HVER eneste gang, at Maverick og Charlie blot kigger, strejfer, smiler eller kysser hinanden.

Vi må heller ej glemme Kenny Loggins’ pompøse rocknummer Danger Zone, som stort set spiller samtlige gange Maverick flyver og har sit “need for speed”.

For ja, udover sindsygt mange fede flyscener, hvor Scott for alvor viser sit overblik som actioninstruktør, så er Top Gun i sidste ende, en stor og dejlig undskyldning for at citere dejligt platte replikker, der klinger 80’er-kækt den dag i dag.

Tom Cruise blev en megastjerne som 26-årig med rollen som den rebelske, Mavevick. Egentlig blot en charme og selvtillids-fyr, med et savn af en far (som selv var jægerpilot) og en trang til kærlighed (ligesom alle andre mennesker. Men, Cruise giver den hele armen som flyvende charmetrold, og hans sammenspil med Anthony Edwards, som spiller andenpiloten, Goose, er en flying bromance uden lige. Han spiller også op til en anden big shot, Iceman (Val Kilmer). To konkurrerende piloter, som begge vil gøre alt for at vinde titlen, Årets Pilot.

Val Kilmer, skulle efter sigende slet ikke være interesseret i at spille med i filmen, men var tvunget, pga. en kontrakt til filmstudiet som producerede. Han gør det dog godt i rollen, som endnu en luftens helte, som tror han kan det hele.

Det føles som at være i en særlig tidslomme, efter et gensyn med Top Gun. Film, som denne kan man ikke efterabe og lave om. Et remake ville falde til jorden. Den er unik og vil til evig tid være en helt særlig filmklassiker.

Top Gun er muligvis verdens bedste cheesy film, som holder hundrede procent den dag i dag. Maverick er stadig en alletiders drengerøv, der kan være min “wingman any time”.

Top Gun får 5/6: 🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Ekstra Materiale: Tonsvis af ekstraguf på blu-ray-skiven. Bl.a. The Legacy Of Top Gun’, ‘On Your Six – Thirty Years Of Top Gun’ og ‘Danger Zone: The Making Of Top Gun’, kommentarspor, interviews med Tom Cruise og meget andet.

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: