Top Gun

©20th century fox
René

René

Originaltitel: Top Gun. Instruktør: Tony Scott. År: 1986. Genre: Action. Udkommer på 4k blu-ray d. 2. juni 2020.

Hvis du nogensinde har hørt om udtrykket, “en cheesy film”, før? Så har du måske hørt om filmen Top Gun fra 1986.

Misforstå mig nu endelig ikke. Det er nødvendigvis ikke en dårlig ting, altså, dét at være cheesy.

For selvom den direkte oversættelse, fra engelsk til dansk, er betegnelsen billig, så snakker vi i denne sammenhængen ikke om et billigt hotelværelse, der stinker langt væk af muggent ost.

Nej, når det eksempelvis drejer sig om film, så handler det langt mere om dårlig smag. Film der overdriver i alt hvad de gør, med store armbevægelser.

Men selvom Top Gun er plat og nem at parodiere (bare tænk på Hot Shots! fra 1991), så er den lavet i stor respekt og kærlighed til filmmediet.

Kort sagt, så er Top Gun en 8o’er-klassiker alle bør se!

Fortællingen om den uansvarlige, men dygtige hot shot-pilot, Pete Mitchell, bedre kendt som Maverick, der sammen med sin sin wingman (hø hø) og andenpilot, Nick “Goose” Bradshaw, indtager eliteskolen for jagerpiloter, kaldet Top Gun, opfinder bestemt ikke den dybe tallerken.

Copyright: 20th Century Fox

At den selvsikre og flotte drengerøv, scorer den kvindelige instruktør på skolen, Charlie, føles bestemt ikke som et twist af dimensioner. Faktisk er handlingen så banal, corny og hamrende forudsigelig, så et afsnit af Bamse Og Kylling, kunne overraske endnu mere.

Replikkerne er ofte så klichéfyldte, så man ikke kan andet end at smile. De kunne snildt være skrevet i samarbejde med en gruppe kåde og bebumsede teenagedrenge

Misforstå mig nu ikke. Top Gun er faktisk virkelig vellykket. Tony Scott har skabt en verden der oser langt væk af smarte fyre, fart og lækre damer. Han har på mirakuløs vis skabt et filmisk univers, der giver så meget mening.

Med et soundtrack alene, der selv i 2020 stadig holder. Om så det er cheesy eller ej.

Hvem kan glemme Harold Feltemeyers legendariske puddelrockede patostema, med buffet, ad libitum, af guitarsoloer.

Eller det oscarvindende kærlighedsnummer, Take My Breath Away, som bliver spillet HVER eneste gang, at Maverick og Charlie blot kigger, strejfer, smiler eller kysser hinanden.

Vi må heller ej glemme Kenny Loggins’ pompøse rocknummer Danger Zone, som stort set spiller samtlige gange Maverick flyver og har sit “need for speed”.

For ja, udover sindsygt mange fede flyscener, hvor Scott for alvor viser sit overblik som actioninstruktør, så er Top Gun i sidste ende, en stor og dejlig undskyldning for at citere dejligt platte replikker, der klinger 80’er-kækt den dag i dag.

Tom Cruise blev en megastjerne som 26-årig med rollen som den rebelske, Mavevick. Egentlig blot en charme og selvtillids-fyr, med et savn af en far (som selv var jægerpilot) og en trang til kærlighed (ligesom alle andre mennesker. Men, Cruise giver den hele armen som flyvende charmetrold, og hans sammenspil med Anthony Edwards, som spiller andenpiloten, Goose, er en flying bromance uden lige. Han spiller også op til en anden big shot, Iceman (Val Kilmer). To konkurrerende piloter, som begge vil gøre alt for at vinde titlen, Årets Pilot.

Val Kilmer, skulle efter sigende slet ikke være interesseret i at spille med i filmen, men var tvunget, pga. en kontrakt til filmstudiet som producerede. Han gør det dog godt i rollen, som endnu en luftens helte, som tror han kan det hele.

Det føles som at være i en særlig tidslomme, efter et gensyn med Top Gun. Film, som denne kan man ikke efterabe og lave om. Et remake ville falde til jorden. Den er unik og vil til evig tid være en helt særlig filmklassiker.

Top Gun er muligvis verdens bedste cheesy film, som holder hundrede procent den dag i dag. Maverick er stadig en alletiders drengerøv, der kan være min “wingman any time”.

Top Gun får 5/6: 🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Ekstra Materiale: Tonsvis af ekstraguf på blu-ray-skiven. Bl.a. The Legacy Of Top Gun’, ‘On Your Six – Thirty Years Of Top Gun’ og ‘Danger Zone: The Making Of Top Gun’, kommentarspor, interviews med Tom Cruise og meget andet.

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…