They Shall Not Grow Old (blu-ray anmeldelse)

René

René

Originaltitel: They Shall Never Grow Old. Instruktør: Peter Jackson. Produktionsår: 2018. Genre: Dokumentar. Kan købes fra d. 5. dec. 2019 på dvd og blu-ray

af René Buchtrup

Vi har set det så mange gange før. Dokumentarfilm som handler om årene 1914-1918.

Vi snakker selvfølgelig her om 1. verdenskrig.

I Peter Jacksons særlige og personlige film “They Shall Not Grow Old”, ser vi sort/hvide billeder og filmklip med britiske soldater der hverves fra 19-års alderen (nogle blev allerede rekruteret da de var 15-16 år). Alle gik stolte ind i hæren, for at forsvare fædrelandet mod fjenden, tyskerne.

Efter tyve minutter, hvor alt på lærredet ind til videre har været i formatet 4:3 og i grynet sort/hvide billeder, bliver lærredet pludselig til filmformatet 16:9 bredformat og der alt bliver farvelagt. Med ét er filmen som forvandlet, billederne kommer for alvor til live og et splitsekund føles det som at træde ind i billedet, dér hvor de britiske tropper er ankommet til Belgien, klar til at gå i krig med de tyske fjender.

På imponerende vis har Peter Jackson og hans filmhold gjort billederne så levende, at man måber. At de oven i købet har fået skuespillere til at lægge stemmer til gamle optagelser (efter mundaflæsning), samt lavet lydeffekter til, så man får alvor mærker stemningen fra krigen. Stemningen af soldater i skyttegravene der joker, råber og snakker alvorligt til hinanden, bomber der springer på de åbne sletter og lyden af geværer der lades.

3D-effekten giver på magisk vis filmen en ekstra dimension og det føles ofte som man er blevet suget ned i disse skyttegrave, med soldaterne, dér hvor kammerateriet blomstrede, hvor tapre mænd mistede livet og hvor hvert et sekund kunne være ens sidste.

Filmen følger kronologisk de britiske soldaters hverven i militæret, rejsen til Belgien, de mange dødensfarlige slag mod fjenden og turen hjem igen.

Imens billeder og filmklip rent visuelt er betagende, får vi imens serveret lydoptagelser af gamle sodaters fortællinger om krigen og hvad den gjorde ved dem. Som en slags fortællerstemme gennem hele filmen.

Dette gør fortællingen om de britiske tropper stærk, men samtidig også en smule fjern. For vi ser aldrig disse mænd. Vi hører kun deres beretninger. Og vi hører mange forskellige mænds fortællinger. Rigtig mange.

Så selvom det giver et rigtig godt billede af hvad det ville sige at være ung, usikker og alligevel og kastet ud i krigens rædseler for fædrelandet, så føles det allerede halvejs gennem filmen anonymt og for stillestående.

Vi sidder som publikum og føler os tættere på soldater i 1. verdenskrig, mere end nogensinde før, men samtidig med en følelse af at den personlige historie mangler. At det hele er en smule for distanceret.

Men den lille genistreg Peter Jackson har kreeret med sin vidunderhold af filmtroldmænd og den måde de har givet de sort/hvide billeder/filmklip farver og liv på en måde aldrig set før, skal han have meget ros for.

Jacksons bedstefar døde som soldat i 1. verdenskrig og derfor er dette en personlig fortælling for ham. En film til ære for ham og hans faldne kammerater. “They Shall Not Grow Old” er en fascinerende og imponerende teknisk bedrift der ikke er set mage før. En bedrift som hans bedstefar ville være stolt over.

Ekstra Materiale: Det eneste ekstraguf på blu-ray skiven, er den korte dokumentar bag dokumentarfilmen, The Making of They Shall Not Grow Old, hvor instruktør, Peter Jackson, guider os igennem processen med at lave filmen. Selvom det er interessant, bliver det lettere overfladisk bekendskab med “skabelsen” da det hele kun varer 29 minutter. Fine intentioner, men alt for lidt tid til at dykke ned i det spændende univers, Jackson, åbner op for.

They Shall Not Grow Old får 4/6: 🔨🔨🔨🔨

Ekstra Materiale: 2/6: 🔨🔨

Tak til Pr Nordic

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.