The Vast of Night (Amazon Prime anmeldelse)

The Vast of Night
Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: The Vast of Night 
Instruktør: Andrew Patterson  
Produktionsår: 2019
Genre: Sci-Fi
Kan streames på: Amazon Prime

af Jacob Faurholt

For nylig poppede der en ny film op på Amazon Prime med titlen The Vast of Night. Dens dragende artwork, historiebeskrivelse, og da jeg undersøgte nærmere, gode anmeldelser, overbeviste mig om at give den en chance. I folks beskrivelse af filmen, blev både kultserien The Twilight Zone samt Steven Spielberg’s sci-fi mesterværk Close Encounters of the Third Kind nævnt, og jeg kan med glæde meddele, at disse referencer ikke er helt ved siden af.

The Vast of Night finder sted i en lille by i 1950’ernes New Mexico. Her opdager den entusiastiske “switchboard operator” Fay og byens karismatiske radio DJ Everett, en mystisk frekvens / lyd, som afbryder deres radio- og telefonsignaler. Samtidig hører de rygter om et mystisk svævende objekt, og folk som gemmer sig i deres kældre. De beslutter sig for at afspille den mystiske lyd i deres radio, i håbet om, at nogen kan genkende den, og bliver hurtigt ringet op af en gammel militærmand, som kender til lyden. Dette vækker for alvor de to unges nysgerrighed, og lige så stille begynder et spændende mysterie at udfolde sig.     

Filmen er Andrew Patterson’s debutfilm, og ifølge IMDB, er han på mange måder et ubeskrevet blad. Derfor er det ikke mindre imponerende, at The Vast of Night er så helstøbt og original, som den er. Til trods for filmens tydelige filmhistoriske referencer, er den også helt sin egen, hvilket skyldes flere ting. For det første er dens 1950’er retro-billedside virkelig gennemført, og måden hvorpå kameraet følger skuespillerne, og nogle gange går sin egen vej, er enormt stemning-opbyggende. Og så skal det også nævnes, at der kun bliver brugt et minimum af special effects, hvilket er et stort plus. I stedet for udpenslende CGI, får fantasien lov at arbejde gennem den dialog-drevne historie, som ind imellem kan minde om et gammeldags radiospil. Det er intenst og fermt udført. 

Skuespillet (alle relativt ukendte ansigter) er også lige i skabet, og det er selvfølgelig en af grundene til, at denne form for historiefortælling kan fungere, så kun ros på den front. 

The Vast of Night kommer nok ikke til at ryste filmverdenens grundvold, men uanset hvad, er der tale om en lille original sci-fi-perle, som alle fans af genren, eller bare fans af spændende filmkunst burde unde sig. Det er helt rart, at der i vores tids film-landskab, er plads til en anderledes tænkende debutinstruktør som Andrew Patterson. En som både favner det velkendte – og elskelige ved klassisk sci-fi, men også formår at sætte sit eget præg på genren.              

The Vast of Night får: 5 / 6
🔨🔨🔨🔨🔨              

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: