The Social Network

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Social Network

Instruktør: David Fincher

År: 2010

Genre: Drama

Filmen kan streames på Netflix

“I was your only friend”

Social Network er af en eller anden grund smuttet under radaren, når jeg har skullet vælge film siden 2010. Jeg har villet se den før, men det er altså først sket nu.

Og hvilken fejl det viste sig at være!

Jeg ville gerne gemme den til en speciel lejlighed, men her bagefter er jeg ærgerlig over ikke at have set den lang tid før.

Social Network er en film, der bærer præg af total kvalitet uanset, hvilken del af helheden du skeler til.

Det er en opvisning i personskildring.

Historien om den socialt handicappede Harvard-nørd, der ender som Facebookstifter, multimilliardær og globalt fænomen er ganske enkelt fornemt fortalt. Du kan hade Mark Zuckerberg ligeså meget du vil, og synes han er et utiltalende røvhul (hvilket han også er!), men filmen viser meget præcist, at du ikke kommer til tops i en verden, hvor der er så store penge involveret, hvis du er en pussenussefrans med vat på albuerne. Der er ofre på vejen mod toppen, og i hans tilfælde er han kold og kynisk. Og det endda selvom det gælder hans bedste ven, Eduardo Saverin.

Han ved sgu da godt han er et dumt svin. Han bliver grebet af pengene, magten, anerkendelsen, og det at være noget, som andre ser op til.

Noget andre ikke er.

Manuskriptet er signeret Aaron Sorkin, og med ham er der med garanti et tårnhøjt, og ikke mindst intelligent niveau i dialog og handling.

Han hev meget fortjent en Oscar hjem for denne film.

Filmen byder på en af de bedste skuespilspræstationer i en Fincher-film – DEN bedste, hvis jeg skulle svare med en pistol for panden:

Jesse Eisenberg er så fantastisk vild i hovedrollen. Kold, lynende intelligent, fjern, arrogant. Når karakteren forsøger at åbne op, og opføre sig menneskeligt og empatisk – men fejler, så bringer Eisenberg sit store register i spil. Jeg føler han kigger på mig igennem kameraet uden at registrere min tilstedeværelse. Jeg er dybt, dybt imponeret!

Han får fantastisk modspil af Andrew Garfield, Rooney Mara og…..Justin Timberlake.

De yder allesammen en kraftpræstation.

Garfield er fremragende som Zuckerberg’s bedste ven, der bliver røvrendt så det driver. Han kan altså spille svigtet og ydmygelsen fuldstændig hjem, og jeg sidder filmen igennem og ønsker ham en bedre ven.

Det gode vinder ikke altid…

Rooney Mara har meget få scener, men hun står ligeså klart her bagefter, som de andre tre hovedroller. Hun er bare dygtig!

Good old Timberlake er et af de største film-røvhuller jeg kan komme i tanke om. Hold op han er overbevisende som et ÆGTE dumt svin! Shit han er vammel og glat… Filmens egentlige skurk.

Filmens score af Trent Reznor og Atticus Ross fortjener ligeså stor anerkendelse som filmen selv. Det er musik, der går til biddet. Det følger thrillerstemningen til dørs, og har et af Reznor’s trademarks over sig: Ubehaget går hånd i hånd med skønheden.

Deres musik følger Jeff Cronenweth’s smukke billeder, og David Fincher’s stilsikre instruktion til dørs.

Vi runder af

David Fincher viser sin sans for drama og thrillere i Social Network, der er en af hans allerbedste film til dato.

Hans less is more stil gør igen og igen, at jeg spidser ører, og pudser brillen, når han kommer med nyt.

Helhedsoplevelsen i hans film er lidt af en mangelvare hos de fleste andre instruktører. Fincher kan sige så meget, med så lidt. Han behøver ikke sprænge verden i luften for at understrege en pointe.

Social Network er et lille mesterværk!

“You signed the papers”

The Social Network får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.