The Social Network

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Social Network

Instruktør: David Fincher

År: 2010

Genre: Drama

Filmen kan streames på Netflix

“I was your only friend”

Social Network er af en eller anden grund smuttet under radaren, når jeg har skullet vælge film siden 2010. Jeg har villet se den før, men det er altså først sket nu.

Og hvilken fejl det viste sig at være!

Jeg ville gerne gemme den til en speciel lejlighed, men her bagefter er jeg ærgerlig over ikke at have set den lang tid før.

Social Network er en film, der bærer præg af total kvalitet uanset, hvilken del af helheden du skeler til.

Det er en opvisning i personskildring.

Historien om den socialt handicappede Harvard-nørd, der ender som Facebookstifter, multimilliardær og globalt fænomen er ganske enkelt fornemt fortalt. Du kan hade Mark Zuckerberg ligeså meget du vil, og synes han er et utiltalende røvhul (hvilket han også er!), men filmen viser meget præcist, at du ikke kommer til tops i en verden, hvor der er så store penge involveret, hvis du er en pussenussefrans med vat på albuerne. Der er ofre på vejen mod toppen, og i hans tilfælde er han kold og kynisk. Og det endda selvom det gælder hans bedste ven, Eduardo Saverin.

Han ved sgu da godt han er et dumt svin. Han bliver grebet af pengene, magten, anerkendelsen, og det at være noget, som andre ser op til.

Noget andre ikke er.

Manuskriptet er signeret Aaron Sorkin, og med ham er der med garanti et tårnhøjt, og ikke mindst intelligent niveau i dialog og handling.

Han hev meget fortjent en Oscar hjem for denne film.

Filmen byder på en af de bedste skuespilspræstationer i en Fincher-film – DEN bedste, hvis jeg skulle svare med en pistol for panden:

Jesse Eisenberg er så fantastisk vild i hovedrollen. Kold, lynende intelligent, fjern, arrogant. Når karakteren forsøger at åbne op, og opføre sig menneskeligt og empatisk – men fejler, så bringer Eisenberg sit store register i spil. Jeg føler han kigger på mig igennem kameraet uden at registrere min tilstedeværelse. Jeg er dybt, dybt imponeret!

Han får fantastisk modspil af Andrew Garfield, Rooney Mara og…..Justin Timberlake.

De yder allesammen en kraftpræstation.

Garfield er fremragende som Zuckerberg’s bedste ven, der bliver røvrendt så det driver. Han kan altså spille svigtet og ydmygelsen fuldstændig hjem, og jeg sidder filmen igennem og ønsker ham en bedre ven.

Det gode vinder ikke altid…

Rooney Mara har meget få scener, men hun står ligeså klart her bagefter, som de andre tre hovedroller. Hun er bare dygtig!

Good old Timberlake er et af de største film-røvhuller jeg kan komme i tanke om. Hold op han er overbevisende som et ÆGTE dumt svin! Shit han er vammel og glat… Filmens egentlige skurk.

Filmens score af Trent Reznor og Atticus Ross fortjener ligeså stor anerkendelse som filmen selv. Det er musik, der går til biddet. Det følger thrillerstemningen til dørs, og har et af Reznor’s trademarks over sig: Ubehaget går hånd i hånd med skønheden.

Deres musik følger Jeff Cronenweth’s smukke billeder, og David Fincher’s stilsikre instruktion til dørs.

Vi runder af

David Fincher viser sin sans for drama og thrillere i Social Network, der er en af hans allerbedste film til dato.

Hans less is more stil gør igen og igen, at jeg spidser ører, og pudser brillen, når han kommer med nyt.

Helhedsoplevelsen i hans film er lidt af en mangelvare hos de fleste andre instruktører. Fincher kan sige så meget, med så lidt. Han behøver ikke sprænge verden i luften for at understrege en pointe.

Social Network er et lille mesterværk!

“You signed the papers”

The Social Network får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Jim Sheridan´s fem bedste film

Når den irske mester folder sig ud, så er der filmmagi til os.
Jim Sheridan laver nogle helt fænomenale film. Her er hans fem bedste

House Of Gucci

Gucci-filmen er som en frossen pizzasnegl, som gerne vil sælge sig selv som en bid af Italien. Men det er desværre langt fra tilfældet her. Et melodrama som aldrig bliver spændende, med masser af fjollerier, som aldrig bliver sjove.

Khorshid (Solens Børn)

Fantastisk film om børnearbejdere i Teheran´s barske gader.
Majid Majidi sætter et flot og vigtigt fokus på børns vilkår verden over, og han rammer en realistisk og rørende tone, uden at blive oversentimental.

Titane

Nicolai har denne gang anmeldt Titane, der er årets vinder af den gyldne palme ved Cannes-filmfestivalen.
I flg. hans anmeldelse, er der tale om et af dette års vildeste og mest unikke film, som nok ikke er for alle, men som dog kan give en stor oplevelse.

De Bedste Edgar Wright-film

Filmnørden Edgar Wright er en ener i britisk film. Hans mix mellem hverdagskomik og det vilde og voldsomme, har skabt en stor fanskare.
Her får i René Buchtrups bud på hans tre bedste film.

Jurassic Park

En milepæl i filmhistorien, et stykke filmmagi, signeret Steven Spielberg.
Jurassic Park viser alt det han kan, og gør bedst.
Nyd et godt gensyn, folkens

Venuseffekten

Nicolai har denne gang anmeldt et godt bud på årets bedste danske film, nemlig Venuseffekten, som er noget så sjældent som en sanselig film, der handler lige så meget om vigtigheden ved kærlighed til andre som kærlighed til en selv.

Shang-Chi and The Legend Of The Ten Rings

Den seneste MCU-film til hjemmebiografen, kan bryste sig af at være én af de bedste! Der er dømt æstetik som klassikeren Tiger I Spring og så byder den på én af de bedste og mest nuancerede filmskurke.
Shang-Chi er en stor anbefaling herfra!