The Social Network

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Social Network

Instruktør: David Fincher

År: 2010

Genre: Drama

Filmen kan streames på Netflix

“I was your only friend”

Social Network er af en eller anden grund smuttet under radaren, når jeg har skullet vælge film siden 2010. Jeg har villet se den før, men det er altså først sket nu.

Og hvilken fejl det viste sig at være!

Jeg ville gerne gemme den til en speciel lejlighed, men her bagefter er jeg ærgerlig over ikke at have set den lang tid før.

Social Network er en film, der bærer præg af total kvalitet uanset, hvilken del af helheden du skeler til.

Det er en opvisning i personskildring.

Historien om den socialt handicappede Harvard-nørd, der ender som Facebookstifter, multimilliardær og globalt fænomen er ganske enkelt fornemt fortalt. Du kan hade Mark Zuckerberg ligeså meget du vil, og synes han er et utiltalende røvhul (hvilket han også er!), men filmen viser meget præcist, at du ikke kommer til tops i en verden, hvor der er så store penge involveret, hvis du er en pussenussefrans med vat på albuerne. Der er ofre på vejen mod toppen, og i hans tilfælde er han kold og kynisk. Og det endda selvom det gælder hans bedste ven, Eduardo Saverin.

Han ved sgu da godt han er et dumt svin. Han bliver grebet af pengene, magten, anerkendelsen, og det at være noget, som andre ser op til.

Noget andre ikke er.

Manuskriptet er signeret Aaron Sorkin, og med ham er der med garanti et tårnhøjt, og ikke mindst intelligent niveau i dialog og handling.

Han hev meget fortjent en Oscar hjem for denne film.

Filmen byder på en af de bedste skuespilspræstationer i en Fincher-film – DEN bedste, hvis jeg skulle svare med en pistol for panden:

Jesse Eisenberg er så fantastisk vild i hovedrollen. Kold, lynende intelligent, fjern, arrogant. Når karakteren forsøger at åbne op, og opføre sig menneskeligt og empatisk – men fejler, så bringer Eisenberg sit store register i spil. Jeg føler han kigger på mig igennem kameraet uden at registrere min tilstedeværelse. Jeg er dybt, dybt imponeret!

Han får fantastisk modspil af Andrew Garfield, Rooney Mara og…..Justin Timberlake.

De yder allesammen en kraftpræstation.

Garfield er fremragende som Zuckerberg’s bedste ven, der bliver røvrendt så det driver. Han kan altså spille svigtet og ydmygelsen fuldstændig hjem, og jeg sidder filmen igennem og ønsker ham en bedre ven.

Det gode vinder ikke altid…

Rooney Mara har meget få scener, men hun står ligeså klart her bagefter, som de andre tre hovedroller. Hun er bare dygtig!

Good old Timberlake er et af de største film-røvhuller jeg kan komme i tanke om. Hold op han er overbevisende som et ÆGTE dumt svin! Shit han er vammel og glat… Filmens egentlige skurk.

Filmens score af Trent Reznor og Atticus Ross fortjener ligeså stor anerkendelse som filmen selv. Det er musik, der går til biddet. Det følger thrillerstemningen til dørs, og har et af Reznor’s trademarks over sig: Ubehaget går hånd i hånd med skønheden.

Deres musik følger Jeff Cronenweth’s smukke billeder, og David Fincher’s stilsikre instruktion til dørs.

Vi runder af

David Fincher viser sin sans for drama og thrillere i Social Network, der er en af hans allerbedste film til dato.

Hans less is more stil gør igen og igen, at jeg spidser ører, og pudser brillen, når han kommer med nyt.

Helhedsoplevelsen i hans film er lidt af en mangelvare hos de fleste andre instruktører. Fincher kan sige så meget, med så lidt. Han behøver ikke sprænge verden i luften for at understrege en pointe.

Social Network er et lille mesterværk!

“You signed the papers”

The Social Network får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.