The Social Network

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Social Network

Instruktør: David Fincher

År: 2010

Genre: Drama

Filmen kan streames på Netflix

“I was your only friend”

Social Network er af en eller anden grund smuttet under radaren, når jeg har skullet vælge film siden 2010. Jeg har villet se den før, men det er altså først sket nu.

Og hvilken fejl det viste sig at være!

Jeg ville gerne gemme den til en speciel lejlighed, men her bagefter er jeg ærgerlig over ikke at have set den lang tid før.

Social Network er en film, der bærer præg af total kvalitet uanset, hvilken del af helheden du skeler til.

Det er en opvisning i personskildring.

Historien om den socialt handicappede Harvard-nørd, der ender som Facebookstifter, multimilliardær og globalt fænomen er ganske enkelt fornemt fortalt. Du kan hade Mark Zuckerberg ligeså meget du vil, og synes han er et utiltalende røvhul (hvilket han også er!), men filmen viser meget præcist, at du ikke kommer til tops i en verden, hvor der er så store penge involveret, hvis du er en pussenussefrans med vat på albuerne. Der er ofre på vejen mod toppen, og i hans tilfælde er han kold og kynisk. Og det endda selvom det gælder hans bedste ven, Eduardo Saverin.

Han ved sgu da godt han er et dumt svin. Han bliver grebet af pengene, magten, anerkendelsen, og det at være noget, som andre ser op til.

Noget andre ikke er.

Manuskriptet er signeret Aaron Sorkin, og med ham er der med garanti et tårnhøjt, og ikke mindst intelligent niveau i dialog og handling.

Han hev meget fortjent en Oscar hjem for denne film.

Filmen byder på en af de bedste skuespilspræstationer i en Fincher-film – DEN bedste, hvis jeg skulle svare med en pistol for panden:

Jesse Eisenberg er så fantastisk vild i hovedrollen. Kold, lynende intelligent, fjern, arrogant. Når karakteren forsøger at åbne op, og opføre sig menneskeligt og empatisk – men fejler, så bringer Eisenberg sit store register i spil. Jeg føler han kigger på mig igennem kameraet uden at registrere min tilstedeværelse. Jeg er dybt, dybt imponeret!

Han får fantastisk modspil af Andrew Garfield, Rooney Mara og…..Justin Timberlake.

De yder allesammen en kraftpræstation.

Garfield er fremragende som Zuckerberg’s bedste ven, der bliver røvrendt så det driver. Han kan altså spille svigtet og ydmygelsen fuldstændig hjem, og jeg sidder filmen igennem og ønsker ham en bedre ven.

Det gode vinder ikke altid…

Rooney Mara har meget få scener, men hun står ligeså klart her bagefter, som de andre tre hovedroller. Hun er bare dygtig!

Good old Timberlake er et af de største film-røvhuller jeg kan komme i tanke om. Hold op han er overbevisende som et ÆGTE dumt svin! Shit han er vammel og glat… Filmens egentlige skurk.

Filmens score af Trent Reznor og Atticus Ross fortjener ligeså stor anerkendelse som filmen selv. Det er musik, der går til biddet. Det følger thrillerstemningen til dørs, og har et af Reznor’s trademarks over sig: Ubehaget går hånd i hånd med skønheden.

Deres musik følger Jeff Cronenweth’s smukke billeder, og David Fincher’s stilsikre instruktion til dørs.

Vi runder af

David Fincher viser sin sans for drama og thrillere i Social Network, der er en af hans allerbedste film til dato.

Hans less is more stil gør igen og igen, at jeg spidser ører, og pudser brillen, når han kommer med nyt.

Helhedsoplevelsen i hans film er lidt af en mangelvare hos de fleste andre instruktører. Fincher kan sige så meget, med så lidt. Han behøver ikke sprænge verden i luften for at understrege en pointe.

Social Network er et lille mesterværk!

“You signed the papers”

The Social Network får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.