The Shape Of Water anmeldelse

René

René

af René Buchtrup

Guillermo Del Toro disker op med hans bedste film til dato om en romance mellem havmonster og stum pige. Et overflødighedshorn af kærlighed blæser én bagover i biografsædet. 

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Lad mig straks slå fast at “The Shape Of Water” er en mest uoriginale originale film jeg længe har set.

Uoriginal fordi den læner sig voldsomt op af film som “Skønheden Og Udyret”, og “E.T”. Bare for at nævne et par stykker.

Original fordi den med et stort hjerte og fortællerlyst gør hele dens univers levende og magisk.

Den mexicanske instruktør Guillermo del Toro har ikke lagt skjul på at inspirationen til filmen kommer fra sci-fi-filmen “Uhyret Fra Den Sorte Lagune” fra 1954, om en havmand og en ung kvinde. En film lidt ligesom King Kong. Ja, bare med en spruttende gællemand fra havet, istedet for en stor, larmende abe, selvfølgelig.

Romancen mellem hovedpersonen Elisa (eminent spillet af Sally Hawkins) finder sted på et forskningscenter. Året er 1963 og den kolde krig truer. Her arbejder hun som rengøringskone. Her hun møder det gådefulde væsen, som først virker skræmmende. Men senere går det op for hende, at det er et intelligent væsen, der ligesom hende, har følelser og de knytter hurtigt et særligt bånd, som langsomt udvikler sig til mere.

Hun ser ingen anden udvej end at befri havvæsenet fra fangenskab, og hun får brug for al den hjælp hun overhovedet kan få. Hun bliver assisteret af den hurtigtsnakkende veninde og rengøringskollega, Zelda (Octavia Spencer) den homoseksuelle ven, naboen  Giles (Richard Jensins) og forskningscentrets Dr. Hoffstetler (Michael Stuhlbarg). Imens fortvivles sikkerhedschefen Strikland (Michael Shannon) som desperat og fortvivlende ender som en slags Terminator for at få havvæsenet tilbage til forskningscenteret. Det væsen er nemlig udset til at være  Amerikas hemmelige våben i den kolde krig mod det sovjetiske styre.

Den genkendelige fortælling om monstret og pigen der forelsker og deres kamp mod autoriteterne, er set så mange gange før. Alligevel har jeg sjældent været vidne til så underholdende og medrivende en film, som er båret af så meget kærlighed til hele dens univers.

Med undtagelse af Michael Shannons Strikland, er samtlige hoved og bi – roller i “The Shape Of Water”, alle varme og skønne karakterer, man straks falder for. Danske Dan Laustens’ svævende og drømmende billeder giver filmen et poetisk strejf. Manuskriptet er skarpt, vittigt og herligt lommefilosofisk.

Alt spiller til perfektion i en film, der ligesom “The Artist” fra 2011 giver et stort, anerkendende skulderklap til en svunden (Hollywood)tid.  Filmen har så megen fortællerlyst, overskud og varme, så da jeg så filmen i biografen, overgav jeg mig fuldt ud, og med et smil over hele femøren, følte jeg mig nærmest selv om en del af dens magiske univers.

Hvor tit sker det lige?

Sådan en filmoplevelse skal ingen da snyde sig selv for!

The Shape Of Water får 5 ud af 6 hamre:

 

 

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.