The Shape Of Water anmeldelse

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Guillermo Del Toro disker op med hans bedste film til dato om en romance mellem havmonster og stum pige. Et overflødighedshorn af kærlighed blæser én bagover i biografsædet. 

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Lad mig straks slå fast at “The Shape Of Water” er en mest uoriginale originale film jeg længe har set.

Uoriginal fordi den læner sig voldsomt op af film som “Skønheden Og Udyret”, og “E.T”. Bare for at nævne et par stykker.

Original fordi den med et stort hjerte og fortællerlyst gør hele dens univers levende og magisk.

Den mexicanske instruktør Guillermo del Toro har ikke lagt skjul på at inspirationen til filmen kommer fra sci-fi-filmen “Uhyret Fra Den Sorte Lagune” fra 1954, om en havmand og en ung kvinde. En film lidt ligesom King Kong. Ja, bare med en spruttende gællemand fra havet, istedet for en stor, larmende abe, selvfølgelig.

Romancen mellem hovedpersonen Elisa (eminent spillet af Sally Hawkins) finder sted på et forskningscenter. Året er 1963 og den kolde krig truer. Her arbejder hun som rengøringskone. Her hun møder det gådefulde væsen, som først virker skræmmende. Men senere går det op for hende, at det er et intelligent væsen, der ligesom hende, har følelser og de knytter hurtigt et særligt bånd, som langsomt udvikler sig til mere.

Hun ser ingen anden udvej end at befri havvæsenet fra fangenskab, og hun får brug for al den hjælp hun overhovedet kan få. Hun bliver assisteret af den hurtigtsnakkende veninde og rengøringskollega, Zelda (Octavia Spencer) den homoseksuelle ven, naboen  Giles (Richard Jensins) og forskningscentrets Dr. Hoffstetler (Michael Stuhlbarg). Imens fortvivles sikkerhedschefen Strikland (Michael Shannon) som desperat og fortvivlende ender som en slags Terminator for at få havvæsenet tilbage til forskningscenteret. Det væsen er nemlig udset til at være  Amerikas hemmelige våben i den kolde krig mod det sovjetiske styre.

Den genkendelige fortælling om monstret og pigen der forelsker og deres kamp mod autoriteterne, er set så mange gange før. Alligevel har jeg sjældent været vidne til så underholdende og medrivende en film, som er båret af så meget kærlighed til hele dens univers.

Med undtagelse af Michael Shannons Strikland, er samtlige hoved og bi – roller i “The Shape Of Water”, alle varme og skønne karakterer, man straks falder for. Danske Dan Laustens’ svævende og drømmende billeder giver filmen et poetisk strejf. Manuskriptet er skarpt, vittigt og herligt lommefilosofisk.

Alt spiller til perfektion i en film, der ligesom “The Artist” fra 2011 giver et stort, anerkendende skulderklap til en svunden (Hollywood)tid.  Filmen har så megen fortællerlyst, overskud og varme, så da jeg så filmen i biografen, overgav jeg mig fuldt ud, og med et smil over hele femøren, følte jeg mig nærmest selv om en del af dens magiske univers.

Hvor tit sker det lige?

Sådan en filmoplevelse skal ingen da snyde sig selv for!

The Shape Of Water får 5 ud af 6 hamre:

 

 

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.