The Platform (Netflix)

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: El hoyo
Instruktør: Galder Gaztelu-Urrutia
Produktionsår: 2020
Genre: Thriller / Gys / Sci-Fi

af Jacob Faurholt

The Platform kan betegnes som en spansk arthouse sci-fi horror-thriller, en helt igennem original historie fra den spanske, og for mig ukendte, instruktør Galder Gaztelu-Urrutia. Hvis man har styr på indholdet af sin mavesæk, og ikke er for sart til nogle ganske groteske scener, vil man uden tvivl få sig en oplevelse ud over det sædvanlig med denne nye Netflix-produktion.

The Platform omhandler et slags underjordisk fængsel aka et socialt eksperiment, hvor to “fanger” (nogen er der frivilligt) deler en platform. På denne platform er der et hul i midten, og hver dag bliver et bord, med et overdådigt måltid mad, sænket ned forbi de utallige etager. Som man nok kan regne ud bliver maden hurtigt fortæret, og fangerne på de nedre etager sulter.

Filmens tema er ganske interessant og velsagtens et billede på den verden vi lever i. Hvis alle viste solidaritet og delte med hinanden, ville alle kunne brødføde sig. I The platform, og som i vores verden, er dette dog langtfra tilfældet, så mens nogle mæsker sig, må andre lide. The Platform er altså ikke bare en gory sci-fi thriller, men også en slags satire på vores samfund. Der er tænkt mening ind i galskaben, og vi får da også i høj grad syn for, hvor nederdrægtig menneskeheden kan være, når folk kun har sig selv for øje.  

Som spændingsfilm fungerer The Platform sådan set også udmærket, om end den hælder til det galgenhumoristiske, og til tider bokser lidt for meget med sine egne budskaber. Eksempelvis da hovedpersonen Goreng deler etage med en tidligere administrations-medarbejder (det er Administrationen som står bag Platformen), som blåøjet tror det bedste om menneskeheden. Hun forsøger febrilsk, at få fangerne på platformen under hende til at rationere. Det lader sig dog kun gøre da Goreng truer med at skide på maden, før den når deres sultne munde.

Jeg kan anbefale The Platform til dem som er på udkig efter en anderledes filmoplevelse, og som ikke er sarte i forhold til blod og splat. Personligt savnede jeg dog lidt mere skarphed i fortællingen, og var i højere grad fascineret end egentlig begejstret.      

The Platform får: 3 ud af 6
🔨 🔨 🔨

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…