The Platform (Netflix)

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: El hoyo
Instruktør: Galder Gaztelu-Urrutia
Produktionsår: 2020
Genre: Thriller / Gys / Sci-Fi

af Jacob Faurholt

The Platform kan betegnes som en spansk arthouse sci-fi horror-thriller, en helt igennem original historie fra den spanske, og for mig ukendte, instruktør Galder Gaztelu-Urrutia. Hvis man har styr på indholdet af sin mavesæk, og ikke er for sart til nogle ganske groteske scener, vil man uden tvivl få sig en oplevelse ud over det sædvanlig med denne nye Netflix-produktion.

The Platform omhandler et slags underjordisk fængsel aka et socialt eksperiment, hvor to “fanger” (nogen er der frivilligt) deler en platform. På denne platform er der et hul i midten, og hver dag bliver et bord, med et overdådigt måltid mad, sænket ned forbi de utallige etager. Som man nok kan regne ud bliver maden hurtigt fortæret, og fangerne på de nedre etager sulter.

Filmens tema er ganske interessant og velsagtens et billede på den verden vi lever i. Hvis alle viste solidaritet og delte med hinanden, ville alle kunne brødføde sig. I The platform, og som i vores verden, er dette dog langtfra tilfældet, så mens nogle mæsker sig, må andre lide. The Platform er altså ikke bare en gory sci-fi thriller, men også en slags satire på vores samfund. Der er tænkt mening ind i galskaben, og vi får da også i høj grad syn for, hvor nederdrægtig menneskeheden kan være, når folk kun har sig selv for øje.  

Som spændingsfilm fungerer The Platform sådan set også udmærket, om end den hælder til det galgenhumoristiske, og til tider bokser lidt for meget med sine egne budskaber. Eksempelvis da hovedpersonen Goreng deler etage med en tidligere administrations-medarbejder (det er Administrationen som står bag Platformen), som blåøjet tror det bedste om menneskeheden. Hun forsøger febrilsk, at få fangerne på platformen under hende til at rationere. Det lader sig dog kun gøre da Goreng truer med at skide på maden, før den når deres sultne munde.

Jeg kan anbefale The Platform til dem som er på udkig efter en anderledes filmoplevelse, og som ikke er sarte i forhold til blod og splat. Personligt savnede jeg dog lidt mere skarphed i fortællingen, og var i højere grad fascineret end egentlig begejstret.      

The Platform får: 3 ud af 6
🔨 🔨 🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: