The Outsider sæson 1 (HBO)

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: The Outsider
Instruktør: Jason Bateman m.f.
Produktionsår: 2020
Genre: Gyser / thriller

af Jacob Faurholt

Det er altid en lidt ambivalent følelse, når man skal se en film eller en serie, som er baseret på en bog man har læst og holder af. Filmformatet kan i den henseende ofte komme til at virke som et raslende skelet i forhold til forlægget. Dette var tilfældet med eksempelvis Harry Potter-filmene, hvorimod Ringenes Herre-trilogien lykkedes til fulde. Det er ikke længe siden jeg læste Stephen King’s thriller-gyser The Outsider, hvori mesteren på fornem vis forener krimigenren (som han på det seneste er begyndt at dyrke), med han klassiske gyserfortællinger. 

Krimi-aspektet i The Outsider omhandler et grufuldt barnemord, og en mistænkt, vis skyld umiddelbart ikke er til at tage fejl af. Men selvfølgelig er tingene ikke så ligetil, hvilket bliver tydeligt for alle, da den mistænkte tilsyneladende har opholdt sig på to steder samtidig. Et virkelig spændende udgangspunkt, som I bogen bliver udnyttet maksimalt. King forener så dette med sin sans for gys, stemning, og stærke personportrætter. Meget mere ville være en skam at spoile her, så jeg stopper i tide. 

Stephen King er en af tidernes mest filmatiserede forfattere, og især i de seneste år, har det virkelig taget fart. Dette skyldes nok gysergenrens genoprejsning, samt succesen med genindspilningen af mesterværket (bogen) IT. Der findes rigtig mange vellykkede King-filmatiseringer, men også en del uheldige fortolkninger af mandens værker. The Outsider høre heldigvis til førstnævnte. Produktionen på serien er helt i top. Billederne er lækre, og de er underbygget af en stemningsfuld lydside. Ikke ulig hvad vi ser fra David Fincher’s hånd, når han arbejder i den boldgade. The Outsider kan desuden bryste sig af et helt igennem fremragende cast af skuespillere, som alle og en formår at gøre indtryk. Ben Mendelsohn er her værd at fremhæve som den plagede politiefterforsker Ralph, og det samme er Cynhia Erivo som “the private eye”, med et åbent sind, Holly. 

Holly er rent faktisk en karakter som går igen fra Stephen King’s krimi-trilogi om Mr. Mercedes, og da jeg læste The Outsider, fik jeg et sus i maven, da Holly uforventet var tilbage. I serien The Outsider er dette dog ikke tilfældet, da Holly her er løsrevet fra tidligere forlæg. Sådanne friheder tager man sig jo, når man filmatisere bøger, hvilket så også er tilfældet her. Der er nemlig op til flere modifikationer i forhold til bogen, større og mindre, men det er ikke noget som går nævneværdigt ud over den samlede oplevelse, og hvis man ikke kender bogen, er det jo ligemeget.

The Outsider kan varmt anbefales til alle som elsker en god krimi, og ikke mindst til fans af Stephen King, og jeg kan kun billige flere King-filmatiseringer fra HBO, hvis de kan holde et så højt niveau. Så fat fjernbetjeningen, og kom så i gang med at gætte og gyse!         

The Outsider får: 4 ud af 6
🔨🔨🔨🔨                  

Seneste

5 fantastiske serier, der straks bør forlænges

Der er mange serier der burde stoppe, mens legen er god. Og så er der de få serier, der sagtens kan forsætte.
René Buchtrup prøver at råbe de store Hollywood-studier op med denne liste, over serier der straks bør forlænges.

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.