The Outsider sæson 1 (HBO)

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: The Outsider
Instruktør: Jason Bateman m.f.
Produktionsår: 2020
Genre: Gyser / thriller

af Jacob Faurholt

Det er altid en lidt ambivalent følelse, når man skal se en film eller en serie, som er baseret på en bog man har læst og holder af. Filmformatet kan i den henseende ofte komme til at virke som et raslende skelet i forhold til forlægget. Dette var tilfældet med eksempelvis Harry Potter-filmene, hvorimod Ringenes Herre-trilogien lykkedes til fulde. Det er ikke længe siden jeg læste Stephen King’s thriller-gyser The Outsider, hvori mesteren på fornem vis forener krimigenren (som han på det seneste er begyndt at dyrke), med han klassiske gyserfortællinger. 

Krimi-aspektet i The Outsider omhandler et grufuldt barnemord, og en mistænkt, vis skyld umiddelbart ikke er til at tage fejl af. Men selvfølgelig er tingene ikke så ligetil, hvilket bliver tydeligt for alle, da den mistænkte tilsyneladende har opholdt sig på to steder samtidig. Et virkelig spændende udgangspunkt, som I bogen bliver udnyttet maksimalt. King forener så dette med sin sans for gys, stemning, og stærke personportrætter. Meget mere ville være en skam at spoile her, så jeg stopper i tide. 

Stephen King er en af tidernes mest filmatiserede forfattere, og især i de seneste år, har det virkelig taget fart. Dette skyldes nok gysergenrens genoprejsning, samt succesen med genindspilningen af mesterværket (bogen) IT. Der findes rigtig mange vellykkede King-filmatiseringer, men også en del uheldige fortolkninger af mandens værker. The Outsider høre heldigvis til førstnævnte. Produktionen på serien er helt i top. Billederne er lækre, og de er underbygget af en stemningsfuld lydside. Ikke ulig hvad vi ser fra David Fincher’s hånd, når han arbejder i den boldgade. The Outsider kan desuden bryste sig af et helt igennem fremragende cast af skuespillere, som alle og en formår at gøre indtryk. Ben Mendelsohn er her værd at fremhæve som den plagede politiefterforsker Ralph, og det samme er Cynhia Erivo som “the private eye”, med et åbent sind, Holly. 

Holly er rent faktisk en karakter som går igen fra Stephen King’s krimi-trilogi om Mr. Mercedes, og da jeg læste The Outsider, fik jeg et sus i maven, da Holly uforventet var tilbage. I serien The Outsider er dette dog ikke tilfældet, da Holly her er løsrevet fra tidligere forlæg. Sådanne friheder tager man sig jo, når man filmatisere bøger, hvilket så også er tilfældet her. Der er nemlig op til flere modifikationer i forhold til bogen, større og mindre, men det er ikke noget som går nævneværdigt ud over den samlede oplevelse, og hvis man ikke kender bogen, er det jo ligemeget.

The Outsider kan varmt anbefales til alle som elsker en god krimi, og ikke mindst til fans af Stephen King, og jeg kan kun billige flere King-filmatiseringer fra HBO, hvis de kan holde et så højt niveau. Så fat fjernbetjeningen, og kom så i gang med at gætte og gyse!         

The Outsider får: 4 ud af 6
🔨🔨🔨🔨                  

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.