The New Mutants

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: The New Mutants. Instruktør: Josh Boone. År: 2020. Genre: Action, horror. Kan købes på blu-ray fra d. 18. januar 2021.

The New Mutants har været undervejs i flere år efterhånden. Men i september fik den endelig premiere. Til stor skuffelse for stort set alle.

Vi snakker her om den nye X-men-film, som skulle være startskuddet til en nye filmserie med en flok spritnye misfits af skæve teenagere.

Instruktøren, Josh Boone, har tidligere lavet den følsomme cancer-flick, En Flænge I Himlen om et par alvorligt syge, men dødensforelskede teenagere. Hvis manden havde fået fri tøjler til at lave den superheltefilm han ville, kunne vi måske have fået en moderne Breakfast Club med superheltekræfter. Men sådan er det ikke helt gået.

For på 1 time og 34 minutter skal vi introduceres for fem forskellige teenagere, med hver deres baggrundshistorie. De er alle endt op på samme institution. Filmens egentlige hovedperson hedder Dani, og i filmens første minutter flygter hun med sin far fra et underligt uhyre, der er ved at ødelægge deres hjem, et reservat for indfødte amerikanere. Alle bliver udslettet, undtagen Rani. Mystisk. Hun vågner op på et underligt hospital, til den sørgelige nyhed at hendes far og hele reservatet er døde og blevet udslettet. De 4 resterende, unge mennesker på den sære institution, er også teenagere, fyldt op med vrede og mistro til deres medmennesker. Det kommer unge Dani også til at føle.

De fem frustrerede teenagepiger og drenge, bliver holdt bag lås og slå af lægen, Dr. Reyes, som hver dag samler dem til gruppemøde i en rundkreds, hvor de skal snakke om deres følelser. Hun virker i starten af filmen oprigtig om at ville hjælpe de unge mennesker. Men jo længere filmen skrider frem, er man ikke i tvivl om den kompetente kvinde lumske intentioner i virkeligheden.

Nej, det kommer ikke som den helt store overraskelse med den kære Dr. Reyes skumle planer. Og helt generelt er The New Mutants en oplevelse af deja-vu,- noget man har set og oplevet før. For vi skal selvfølgelig præsenteres for samtlige teenagere og høre deres historier. Surprise, surprise, selv med deres forskelligheder, ender de saks-suseme med at blive kammerratlige, holde sammen, og bruge deres forskellige (superhelte)kræfter, inden det halvsløje klimaks i slutningen af filmen.

Unge, spirende talenter som Maisie Williams (Game Of Thrones) som den kortklippede og usikre, Rahne og ikke mindst Anya Taylor-Joy (Queen’s Gambit) som den rapkæftede og provokerende, Illyana, får skræmmende lidt ud af deres roller. Særligt sidstnævnte viser ingen nye sider frem, af det ellers lovende talent, men ender i stedet som den mest irriterende rolle hun kan bryste sig af på sit, ellers, lovende og spirende skuespiller-cv.

I et hele taget er The New Mutants en let fordøjelig og moderat underholdende film, men i sidste ende en forudsigelig og halvkedelig affære, der uden nogen store overraskeler introducerer fem forskellige teenagere, med hver deres baggrundshistorier, for hinanden, lader dem tage deres indbyrdes kamp, indtil de bliver BFF’s, og i sidste ende tager kampen op mod Dr. Reyes og hospitalet.

Filmen klarer sig bedst, når den skruer op for gyserelementerne (bl.a en creepy scene i en swimmingpool eller et par klamme flashbacks til nogle makabert, klamme væsener med ekstremt store munde, men ingen øjne) og lader teenagerene kæmpe for livet.

Desværre halter filmen på det tekniske niveau, og ofte må vi nøjes med halvsløje computereffekter, som er ved at spænde ben for troværdigheden i universet. Som nlvnt tidligere, så føles den larmende afslutningsscene fjollet og ligegyldig, og får én til at tænke på udtrykket less is more som er ikke-eksisterende.

The New Mutants får 3/6 hamre:

🔨 🔨 🔨

Ekstramateriale: Her kan man blandt andet “møde mutanterne” bag kulisserne, blive klogere på inspirationskilderne til filmen og se nogle af de slettede scener, som ikke kom med i filmen.

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: