The Haunted Mansion

'The Haunted Mansion'. (FOTO: Disney©)
Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Rob Minkoff
År: 2003
Genre: komedie

Når det kommer til filmatiseringer af forlystelser i forlystelsesparker, så har Dinsey-filmstudiet, stået bag et pr. stykker i tidens løb og den mest succesfulde af dem er vel nok de 5 Pirates of the Carribbean-film.

Selv samme år (2003), hvor den første Pirates of the Carribean-film udkom, så udkom der også en film om spøgelseshuset i Disneyland, som slet og ret hedder The Haunted Mansion (Spøgelseshuset).

Instruktøren der stod bag denne film var Rob Minkoff, som tidligere havde instrueret Stuart Little 1 & 2 og sågar også været den ene ud af 2 til at instruere Løvernes Konge og manuskriptet var lavet af David Berenbaum, som før denne film, havde skrevet manuskriptet til den fortsat meget populære julekomedie, Elf.

Filmens historie er en kende kludret til tider, men jeg skal forsøge at forklare den kort.

Den omhandler ejendomsmægleren Jim Evers, der sammen med sin kone Sara, har ejendomsfirmaet Evers And Evers (fordi folk helst skal bo for evig i husene?)

Jim Evers har solgt 7 hus på 1 måned, men har helt glemt sin kone og deres 2 børn (en dreng på 10 og en pige på 13) og for at råde bod på dette, synes Jim at de skal på weekendtur ved en sø.

Men lige da familien Evers skal til at på weekendtur, får Sara et opkald om et gammelt palæ som de gerne må komme at se på, hvor Jim så straks slår til og siger at det kan de snildt nå.

Da familien Evers så ankommer, ser huset meget forældet og skummelt og der er også ret mange gravstene i baghaven… Alligevel bliver de dog forholdsvis venligt mødt af butleren Ramsey, som inventere dem til middag og for at møde huses mester, som hedder Gracey.

Senere på aftenen kommer der voldsomt uvejr og dermed kan familien Evers slet ikke forlade palæet og da de lidt senere finder ud af, at der hviler en forbandelse over palæet, bliver det endnu svære at forlade palæet.

Umiddelbart skal dette både være en gyserkomedie og dertil en gyserkomedie som er lige gyset nok og med den rette humor så hele familien kan få noget ud af den og lykkedes dette?

Man kan sige at, hverken instruktøren eller manuskriptforfatteren på det tidspunkt havde erfaring med dystre eller gyselige film (og har heller ikke fået mere af det, efterfølgende), men i-og-med at filmen er baseret på et spøgelseshus i Disneyland, så skal der helst være en følelse af sus i kroppen.

Dette kommer der en anelse af, men det skyldes dog ingen af spøgelserne, som primært skal ses som værende komiske.

I forhold til det komiske, så giver det her god mening at kigge på skuespillet, i forhold til hvem der bærer den mandlige hovedrolle og som vel skulle ses som værende hovedattraktionen til The Haunted Mansion.

Når navnet Eddie Murphy nævnes, så tænkes der højst sandsynligt primært på filmene fra 80’erne og ikke vildt meget 90’erne og nok slet ikke 00’erne, hvor Eddie Murphys største succeser, var stemmelægning som æslet i Shrek­-filmene.

På dette tidspunkt (i 2003), var Eddie Murphy stort-set gået væk fra de mere kantede og vovede komiske roller og var gået mere over til familiekomedierne, hvilket dette også er og fungere han her?

Eddie Murphy har skam en vis energi i rollen som Jim Evers, der til at starte med aldrig siger nej til en god handel og senere bliver lettere panisk, da han bliver bevidst om palæets forbandelse og denne paniske energi fungere såmænd ok og meget passende til en gyserkomedie.

Det virker dog også sommetider som om Eddie Murphy holder lidt igen og i forhold til kemien med Marsha Thomson der spiller hans kone (og er hele 15 år yngre), så er der ikke vildt meget af det, men de er til gengæld også adskilt i størstedelen af den cirka 81 minutter lange film (minus rulletekster).

I forhold til andre skuespillere, så gør Terence Stamp det ret godt som butleren, Ramsey. Ganske vist spiller Terence Stamp rollen virkelig stift og sjældent med meget liv, men forbavsende nok fungere dette faktisk glimrende og det giver også noget skummelhed over butleren, som bestemt er passende.

Jennifer Tillys hoved (jep, det er kun hendes hoved), er faktisk også ret morsom som en spøgelse-sigøjnerkvinde, fordi hun sommetider kommer med nogle sjove replikker og fordi hun passer ret godt ind i rollen.

I forhold til det film-tekniske, så vil jeg sige at computereffekterne, er ikke nødvendigvis ældet vildt godt, men heller ikke helt katastrofalt, i forhold til bl.a. spøgelserne og for at vende tilbage til et gys i filmen som jeg synes fungere, så er der et tidspunkt hvor Jim Evers og hans datter skal finde en nøgle og hvor de pludseligt bliver angrebet af en masse zombieskeletter.

Havde jeg set denne scene i en alder af 7,8,9,10, så havde jeg muligvis været rædselsslagen, fordi alt faktisk fungere i dén scene.  

Jeg vil også sige at underlægningsmusikken af Mark Mancina, ikke nødvendigvis er gyseligt men dog giver en virkelig god følelse af eventyr igennem det meste af filmen og selvom kameraarbejdet af Remi Adefarasin, ikke er spektakulært, så fungere det alligevel ret godt, til at give en form for gyselig følelse.

Dog skal det også nævnes at selve historien med forbandelsen (og grunden til at Evers familien blev udvalgt til at komme til palæet), ikke er vildt godt fortalt og selvom den pludselig drejning/twist i historien måske giver lidt mening, så er afrundingen af historien dog ikke perfekt.

Dermed kan det siges at hvis man søger en gyserkomedie for hele familien, så er The Adams Family fra start-90’erne eller Casper fra 1995, bedre og mere gennemførte bud. The Haunted Mansion er ikke helt dårlig eller uden kvaliteter, men den kunne bare være meget bedre.

The Haunted Mansion får 3 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨

Seneste

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER: