Terminator: Dark Fate

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Terminator 6: Dark Fate. Instruktør: Tim Miller. Produktionsår: 2019. Er udkommet på Steelbook 4k blu-ray.

Feministisk actionbasker

Efter tre slatne efterfølgere til de ikonske og legandariske filmperler, “Terminator” fra 1984 og selvfølgelig, “Terminator 2: Judgement Day” fra 1991, er James Cameron tilbage med en ny film om de tidsrejsende robotter, der sendes tilbage i tiden, med formål at slå udvalgte mennesker ihjel.

Dog ikke som instruktør, som på de to første film, men som producent.

“Dark Fate”, som den splinternye Terminator-film hedder, er intet ringere end en feministisk heltefortælling, om tre forskellige kvinder: den unge mexicanske kvinde, Dani, superkvinden Grace (som er blevet sendt tilbage i tiden for at redde Dani), og Sarah Connor, som stoppede Skynets angreb tilbage i 1991.

Sidstnævnte kvinde, er mere hævntørstig end nogensinde. Hun sørger stadig over tabet på hendes søn, John, som blev dræbt af Arnolds Terminator (ja, ham) tilbage i 91′. Nu, 22 år efter, har hun kun én agenda, nemlig at dræbe alle Terminators der rejser til nutiden.

Forvirret? Tja, dette er faktisk en 3’er, som beder sit publikum om at glemme alt om “Terminator Salvation”, “T3” og selvfølgelig, “Genisis”.

Selvom dette teknisk er Terminator 6, er det alligevel nr. 3.

Ja. Det er en smule forvirrende.

Men egentlig er “Terminator: Dark Fate” en ret enkel historie om tre benhårde kvinder, der flygter fra en ny og sindsygt avanceret Terminator (Gabriel Lunas) der kan stort set alt.

Det starter som en katten efter musen-historie. For som Grace siger på et tidspunkt til Dani, så er denne nye Terminator ikke én man kæmper i mod, men én man flygter fra.

Selvfølgelig får de hjælp af Arnolds legendariske Terminator, som åbenbart er blevet ældre(?), leger familiepapfar (!?) og er blevet gardinsælger(!).

Ja, det er virkelig underligt, men samtidig er det også ustyrligt morsomt.

Faktisk sørger den kære Governator for filmens klart bedste grin, med hans fantastiske deadpan humor, så jeg måtte sprutte af grin flere gange undervejs.

Gammel vin, kickass action

Tim Miller, som stod bag den grovkornede og metakomiske “Deadpool” med Ryan Reynolds i hovedrollen, er filmens instruktør. Han har så meget kærlighed og respekt til franchisen, så det minder om J.J. Abrams arbejde på den nye Star Wars trilogi, “The Force Awakekens” fra 2015. Begge film kopierer nemlig både plot og detaljer fra de “gamle” værker, men på en kreativ og sprulende måde, der beviser begge instruktørers overskud som filmskabere.

Så selvom Dark Fate er ved at tabe sutten, mht. kringet historie (selvom det egentlig bare er gammel vin på nye flasker), så sparker actionscenerne så meget røv, så jeg måtte overgive mig, fuldstændigt. De er hulens opfindsomme, er så lækkert koreograferet og filmet, og foregår i sådan et tempo, så man sagtens kan se hvad der foregår.

Håb for fremtidens Terminator-film

Fans af de gamle, og eneste rigtige Terminator-film, vil glæde sig over gensynet med Linda Hamilton som Sarah Connor, som balancerer sin rolle perfekt mellem bad ass-handlekraftig, independent woman og sårbar og følsom kvinde, som egentlig bare savner sin søn.

Mackenzie Davis er som Grace cool as hell som den genetisk forbedrede soldat sendt fra fremtiden, og Natalia Reyes er lige dele sensitiv og sej, som menneskehedens kommende håb.

Og håb er nøgleordet for Terminator-franchisen, som måske kan reddes hvis filmens instruktør Tim Miller slår sig sammen med James Cameron igen. For selvom “Dark Fate” muligvis blot genbruger lidt af den go’e, gamle opskrift, der virkede engang, så gør den det så godt, at man godt kan glæde sig til endnu en omgang ude i fremtiden.

Ekstra Materiale: På blu-ray-skiven kan man bl.a. dykke ned i Terminator-universet med A Legend Reforged, der på tyve minutter går bag kulisserne til filmen, med korte interviews med instruktør Tim Miller, producer James Cameron og skuespillerne, deleted scenes og 32 minuters behind the scenes med World Builders, hvor man kan komme med på settet til filmen.

Terminator: Dark Fate får 4/6: 🔨 🔨 🔨 🔨

Tak til Pr Nordic

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.