Instruktør: Christian Andersen
År: 2023
Genre: drama.
Biografpremiere: 30/11
Der kan sommetider eksistere flere sider af samme sag, ligesom at sandheden ikke altid er endegyldig.
Dette er særligt noget som den nye danske film, Synkefri, handler om.
Den er instrueret af Christian Andersen, som også har været med til at skrive manuskriptet sammen med, Martin Strange-Hansen.
Filmen er inspireret af en sand hændelse og ligeledes sand tragedie om en fiskeriulykke som hændte i Hirtshals i 1981, hvor et redningsfartøj, ved navn RF2 (som skulle være synkefri) endte med at synke og resultere i 9 dødsfald (3 fiskere og 6 redningsfolk).
Det som Synkefri, så handler om er sønnen, Henrik, hvis far, Rasmus, var en af redningsmændene der døde i ulykken.
Diverse medier er forholdsvis hurtige til at komme til en konklusion om hvorfor ulykken fandt sted, men Henrik ser dog meget anderledes på det og filmen handler grundlæggende om hvordan, Henrik prøver at gøre sin teori om at båden ikke var synkefri, til sandheden.
Nu var jeg på forhånd ikke bekendt med denne tragedie, så jeg skal dermed ikke konkludere hvor tæt filmen er på sandheden om hvordan fiskeriulykken kunne finde sted.
Men det som jeg dog kan nævne, er at filmens instruktør selv er personligt bekendt med et menneske, som var en af dem der døde i ulykken, så dermed er der i den grad tale om en dybt personlig film fra Christian Andersens side af.
Dernæst kan det siges at Synkefri, på sin vis til tider er lidt todelt, i hvad den handler om.
På den ene side er der Henrik, som er ekstrem ihærdig og stædig efter at bevise at RF2 ikke var synkefri og på den anden side er der også sorgbearbejdelse for de pårørende til dem som døde.
Det er dog primært Henriks sandhedsjagt som er i fokus og udgør dette så en god film?
Det kan som sagt siges at Henrik er ekstrem ihærdig og fra start af fast besluttet på at tingene ikke er som det ser ud til at være og ihærdigheden er ligeledes stærk nok til at han nærmest udelukkende fokusere på sandhedsjagten, frem for at være sammen med sin mor og lillesøster.
Derudover, kan det dog også nævnes at i forhold til sandhedsjagten, så handler den sag lige så meget om, hvordan det rammer dem som var tæt på fiskeriulykkesagen og hvordan, takler Synkefri, dette?
Jo det gør den ikke i særlig høj grad, andet end lidt sure miner og nogle personer der fortæller Henriks mor at Henrik skal passe lidt på.
Det kan også nævnes (uden at der spoiles noget) at, Synkefri foregår over lidt over 1 måned og det er ikke fordi filmen formår at fortælle den dybeste historie på denne tid.
Det er primært, Henrik der forsømmer familien, for enten at drikke øl eller undersøge fiskeriulykkesagen og så Henrik der så dukker op derhjemme og får skældud af moderen.
Dette er nok lidt groft skrevet, men dog umiddelbart noget af det som filmen indeholder.
Og desværre er det ikke hele filmen, som jeg fandt lige spændende eller fængslende, da der øjeblikke af tomgang i filmens historie.
Men noget andet som dog også kan nævnes, er at Christian Andersen er god til at lægge en virkelig fast og meget alvorstung tone, gennem hele af filmen, som meget ofte er kølig (hvilket fint passer sammen med filmens placering i Hirtshals i december) og så er filmen også virkelig velspillende.
Ganske vist skal det nævnes at skuespillerne (muligvis med en enkelt undtagelse af Henrik Birch), ikke rigtig er fra Nordjylland, hvilket dermed også gør at accenterne lidt swinger i kvalitet.
Men, Sylvester Bylder, er bestemt fremragende og vildt troværdig til at portrættere den ekstremt ihærdige og stædige, Henrik og selvom han måske sommetider kan være lidt svær at føle sympati for (i forhold til hvordan Henrik lidt forsømmer sin familie), så kunne jeg dog ikke lade vær med at heppe på ham, fordi hans ihærdighed føltes så ægte, hvilket bestemt er Sylvester Bylders fortjeneste.
Jeg vil også gerne rose, Iben Dorner som portrættere, Silje som er pårørende til en af dem der dør i bådulykken. Grunden til min ros, er særligt fordi at Iben Dorner, er vildt god til at portrættere en kvinde i virkelig dyb sorg og dette synes jeg personligt at hun gjorde så jeg (ligesom med Sylvester Bylder), ikke kunne lade vær med at føle for hende.
Jeg må også lige rose filmens lyddesign af bl.a. Rune Thuelund og Troels Fløe Kristensen, fordi dette virkelig var med til at skabe en fornemmelse at være tæt på havet og mærke det meget voldsomme hav banke mod bredden. Og selvom filmen ikke prøver så hårdt på det, så synes jeg også at Christian Andersen, var god til at skabe en god og troværdig fornemmelse af at være i start-1980’erne
Det jeg dog blot synes der er ved, Synkefri, var at jeg ville ønske at den var stærkere i dens fortælling om Henriks sandhedsjagt, fordi jeg føler at der lå et ret stort drama der, som filmen ikke udforskede nok.
Derudover, så har jeg det lidt blandet med filmens konklusion og dens måde at binde en sløjfe rundt om det der er hændt karaktererne inden for relativ kort tid.
Men fortællingen som Synkefri har, har bestemt sin berettigelse og der er overordnet tale om en ret god film, der bestemt rammer én hårdt i hjertet.
Jeg ville bare ønske at historien var blevet lidt stærkere og dybdegående fortalt.