Star Trek: Picard – sæson 1

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Star Trek: Picard. Serieskabere: Kirsten Beyer, Michael Chabon & Akiva Goldsman. År: 2020. Genre: sci-fi, drama, action. Kan købes på blu-ray fra d. 8. februar 2021.

Som den store sci-fi-fan jeg er, må jeg hellere krybe til korset og indrømme noget, som jeg synes er ret pinligt: jeg har aldrig set nogen af Star Trek-serierne.

Ja, jeg ved det. Den er sgu ikke noget at prale af, vel?

Altså, jeg har set de første Star Trek-film fra henholdsvis 1979 og 1982, Star Trek og Star Trek 2: Khans Hævn. Og selvfølgelig de letbenede, men særdeles underholdende rebootfilm fra 2009, 2013 og 2016, med J.J. Abrams og Justin Lin, bag roret.

Jeg kan godt forstå hvis du ryster på hovedet over denne nørd, som beklager et par gamle, støvede serier, bl.a. den første som startede det hele tilbage i 1966 med William Shatner i én af hovedrollerne som Kaptain Kirk, men også én af de seneste, The Next Generation fra 1987, med Patrick Stewart som Kaptajn Picard.

Netop The Next.. er serien man egentlig burde have set inden man smækker sæson 1 af Star Trek: Picard i blu-ray-afspilleren. Og hvad gjorde undertegnende for at få mig denne nødvendige baggrundsviden inden? Jeg gik på Youtube, søgte everything you need to know before Picard, og voila, så var jeg klar. Tak, du kære internet.

I Star Trek: Picard starter det ud med en surrealistisk og tilbagevendende drøm. Den aldrende og pensionerede kaptajn Jean-Luc Picard på 94 år, er stadig ikke kommet sig over tabet af hans gamle ven og allierede, androiden Data, som mistede livet for over 20 år siden. Skyldfølelsen hænger stadig fast i den gamle mand, som ikke rigtigt nyder sit otium, som han ellers burde, på hans franske vingård.

Mens alt ånder fred og idyl, bliver Picard kontaktet af en mystisk ung kvinde ved navn Dahj. Hun påstår hårdnakket at hun kender ham, selvom de aldrig har mødtes. Hun har desperat brug for hans hjælp, da hendes tvillingesøster, Soji, er i fare, og snart går der ikke lang tid før at han må træffe en vigtig beslutning: skal han fortsætte som earl grey-sippende pensionist på vingården og forblive neutral, eller skal han træde i karakter og endnu engang træde i arbejdstøjet, og samle en ny besætning, på et nyt rumskib, klar til nye eventyr?

Første sæson af Picard bruger tid med de nostalgiske briller på, hvor der bliver dvælet og set tilbage, men der gives også plads til det modsatte med en ny historie. Der er besøg af gamle kendinge som Raffi (Michalle Hurd) og Riker (Jonathan Frakes), men også med nye karakterer, som Alison Pill i rollen som Dr. Agnes Jurati og Santiago Cabrera som kaptajnen, Cristóbal Rios, som på hver deres måde får stor betydning for første sæson.

Som i de bedste science fiction fortællinger på tv og film, så udspringer konflikterne af noget man man kan relatere til i det samfund man selv lever i. Den seneste Star Trek-serie er spækket med interessante problemstillinger med de forskellige væsener som agerer i det furturistiske univers. Allermest interessant er det dog, når den har fokus på kunstig intelligens, og om retten til liv,- menneske eller ej. For skal man være menneske af kød og blod, for at kunne redfærdiggøre for ens liv og kalde sig selv et, ja, rigtigt menneske.

Første sæson er af Star Trek: Picard er generelt en god og medrivende oplevelse. Den bærer præg af et skarpt og velskrevet manuskript, som seriens dygtige og veloplagte skuespillere formår at gøre levende og troværdigt med deres præstationer. Og som prikken over i’et, så kan det tydeligt ses, at der er brugt godt med penge på locations, kostumer og ikke mindst, special effects, som giver serien et ekstra shot credibility.

Det vil sikkert skræmme nogle væk, når mange af de utallige væsener i serien både har vulgært spidse ører, metallignende ansigter og underlige katteøjne. På samme måde som Star Wars, føles det nogle gange som en, stor omgang rum-opera, med meget store armbevægelser, så det halve kunne være nok. Det er en del af oplevelsen, og med mindre man synes dette lyder rædselsfuldt, så har man en medrivende fremtids-drama til gode, med en yderst karismatisk og velspillende Patrick Stewart i front. Uanset om du så er newbie eller trekkie.

Star Trek: Picard – Første Sæson får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Ekstramatetiale: Flere timers ekstraguf, hvor man både kan dykke ned i en masse deleted scenes, story logs, komme bag kulisserne på settet og meget andet. Kort sagt,- en sand fornøjelse for alle trekkies derude….

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.