Spider-man: Far From Home anmeldelse

af René Buchtrup

Originaltitel: Spider-man: Far From Home. Produktionsår: 2019. Instruktør: Jon Watts.

Biografpremiere d. 2. juli 2019

Hvordan kommer Marvel videre efter det emotionelle, storladne og episke slag i “End Game”?

Svaret er simpelt: man laver da bare en ungdomsfilm med en sød, sjov og småkikset teenage-romance i centrum.

Hele verden sørger over de faldne helte (med Iron Man i front) som reddede verden fra Thanos’ dødelige knipseslag. Folk forsvandt ud i den blå luft og vendte pludselig tilbage, fem år ældre.

Peter Parker har et brændende ønske om at kunne lægge Spiderman-kostumet langt ind i skabet, få skuldrene helt ned, tage med på studietur til europa og fortælle hans udkårne, MJ, hvordan han føler for hende.

Instruktøren fra den sidste Spiderman-film, “Homecoming” styrer også løjerne i “Far From Home”. Han har teenageren Peter Parker i fokus i fortællingen, og det er slet ikke en tosset idé.

Jo, det er en superheltefortælling som vi er vant til i Marvels univers. Men det er først og fremmest en fortælling om mennesket Peter Parker som Spider-man.

Så selvom den kære Peter må hoppe i Spiderman-kostumet gang på gang i europas finkulturelle byer, bl.a. Firenze og Prag, så er det stadig den skrøbelige og usikre 16-årige knægt der er i centrum i historien.

Selvfølgelig skal vi introduceres for en ny helteskikkelse, Mysterio (Jake Gyllenhaal), der som en slags Green Lantern-lignende rummand kan flyve og kaste grønne laserstråler fra sig. Han bliver hurtigt en afgørende karakter i fortællingen.

Samtidig bliver han den faderlige erstatning, Peter havde i den savnede Tony Stark. Der er bl.a. dømt flere rørende scener med Peter og hans samtaler med Tony Starks chauffør, Happy. Udvekslingen af et par særlige briller (en gave fra Tony til Parker) er også afgørende for resten af filmens handling.

Vi skal også lige have Nick Fury fra S.H.I.E.L.D. tilbage i sadlen igen, som skal sætte spørgsmåltegn ved om Parker i virkeligheden er klar til at træde i Tony Starks aka. Iron Mans fodspor. For som en klog onkel vidst nok engang sagde, så “kommer der et stort ansvar, med store kræfter”. Er Peter Parker klar til, for alvor, at træde i karakter? Eller om han “bare” vil kissemisse med MJ.

Hvis han ellers kan mande sig op og fortælle hvordan han virkelig føler.

Filmen starter lidt sløjt, men kommer for alvor i gang jo flere destinationer studiegruppen besøger på deres sightseeing i Europas spændende storbyer. Lige så langsomt får vi en dybere indsigt i Mysterio og hans, ikke helt stuerene planer, som superhelt og Parkers forhold til den lettere usikre, sarkastiske og charmerende MJ (Zendaya), udvikler sig.

Så selvom actionscenerne spiller (Marvel orkestrerer altid flot og fornøjeligt action), er det særligt scenerne med den usikre Peter Parker og hans tanker om fremtiden i dragten (eller ej) der er fungerer allerbedst. Holland er næsten næsten hele følelsesregisteret igennem filmen og er yderst troværdig.

Er man Marvel-fan og synes, ligesom denne anmelder, at Tom Holland er den bedste Spider-man til dato, så er der ingen vej udenom, med den nye “Far From Home”.

Spider-man: Far From Home får 4 ud af 6 hamre: 🔨🔨🔨🔨

Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *