Sommeren 1993 anmeldelse

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Spanske “Sommer 1993” er en bevægende, sanselig og flot oplevelse. Samtidig byder den på nogle fabelagtige skuespilpræstationer.

Tab, ensomhed og så lige et snert at håb langt ude i horisonten. Alt sammen set fra et barns perspektiv.

Dette er kort sagt hvad “Sommeren 1993” er for en størrelse.

I en af filmens første scener ser vi en pige som sidder på bagsædet af en bil. Hun brokker sig til sin tante. Hun synes en hårtåt stritter den forkerte vej i hendes hårpagt. Hendes tante rækker hende en kam. Pigen kyler kammen ud af bilvinduet. Tanten henter kammen og sætter sig derefter tilbage i bilen og de kører videre. Pigen sidder tilbage med våde øjne.

Nej, hun er ikke bare blot en forkælet møgunge. Så enkelt er det ikke.

Dette er den selvbiografiske fortælling om den 6-årige pige, Frida, der mister sin mor i sommeren 1993, og flytter ind i sin onkel og tantes hus på landet.

Hendes onkel og tante bor sammen med deres datter, Anne (Fridas kusine) på et idyllisk landsted, hvor det ligeså langsomt går op for hende at hendes mor er væk for altid.

Hun opfører sig ikke altid lige godt over for hendes kusine og selvom både hendes tante og onkel gør hvad de kan, føles det ikke rigtigt tilstrækkeligt for den 6-årige pige, som om natten sniger sig ud om natten og beder en lille bøn for sin mor.

Instruktøren har et næsten dokumentarist greb om den næsten ikke-ekstisterende historie, hvor vi som tilskuere lige så langsomt mærker vores lille hovedpersonens frustation og smerte over hendes pludselig ændrede livsituation.

På den ene side føler hun sig set og forstået. På den anden side så alene, så hun bare har lyst til at forlade alle og aldrig vende tilbage. Hun pakker faktisk sine ting og går hjemmefra i en scene i filmen.

For selvom at Fridas tante og onkel gør det bedste de kan for at vise omsorg og kærlighed, er det aldrig rigtig det samme som hvad hendes lille kusine får at mærke. Hun er jo også deres biologiske datter.

Lige så langsomt i filmen går det op for os som tilskuere at Fridas forældre begge er døde af AIDS. I en afgørende og rørerende scene, spørger Frida sin tante hvordan og hvorfor hendes mor døde. Og om hendes mor spurgte om hende.

“Sommeren 1993” er en stille og lille fin film, uden de helt store armbevægelser. Dette er både styrken og svagheden ved filmen. For den prøver aldrig at forklare eller gå for meget i dybden. At se og opleve det hele gennem en 6-årigs perspektiv er ubeskriveligt hårdt. Men samtidig også enkelt. For life goes on og selvom det er hårdt at miste sin mor, så vågner Frida jo op til et enkelt og dejligt liv på landet hvor der er plads til at være.  Men hvordan skulle noget så meningsløst også være forståeligt for en 6-årig?

Samtidig sidder undertegnede med følelsen af at “Sommeren 1993” kunne have været endnu bedre og stærkere. Måske ved mindre dvælen og noget mere handling i filmen.

Men det ændrer ikke ved at den er en bevægende, sanselig og flot oplevelse med utrolig troværdige skuespilpræstationer. Især er hovedrollen, Frida (Laia Artigas), helt fænomenal. Denne rolle har krævet en særdeles dygtig instruktør at få frem i hende.

Afslutningsscenen i filmen gjorde at denne anmelder fik våde øjne. Det føltes som en slags forløsning. Se om du kan holde tårerne tilbage, når du ser filmen…

Sommeren 1993 får 4 ud af 6 hamre:

Seneste

The Shawshank Redemption

Andreas har genset The Shawshank Redemption.

En rigtig god film, der dog både er overvurderet og relativt ufarlig. Du får ikke ar på sjælen af at se den, men du er godt underholdt alligevel.

God fornøjelse

We Live in Time

Nicolai har denne gang set et decideret mesterværk af en kærlighedshistorie om 2 mennesker der pludseligt mødes og dernæst både møder stor kærlighed og sorg og glæde.

The Apprentice

Nicolai har denne gang anmeldt en film om ingen ringere end Donald Trump og hans rejse mod storhed.

Og i forhold til en film om en mand, der går fra at besidde lidt, til at besidde meget, så er der tale om en meget underholdene og meget interessant film om en meget kontroversiel person.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Anchorman

Anchorman er muligvis meget plat, men der er faktisk en mening med galskaben.
Filmen har tyve års jubilæum og kan nu købes på 4k UHD blu-ray.
René Buchtrup anmelder den lige HER:

The Wild Robot

Nicolai har denne gang anmeldt en animationsfilm om en robot i vildmarken, som skal lære hvad det vil sige, at opfostre et barn og skabe venskab med vilddyr. Det er en virkelig fremragende, morsom, rørende og virkelig underholdende film, som alle og enhver (uanset aldersgrupper), bør kunne få noget ud af

Beetlejuice (4k UHD)

Nicolai har anmeldt 80’er-klassikeren, Beetlejuice, i anledningen af dens udgivelse på 4k ultra blu-ray. Og skulle man være i tvivl, om Beetlejuice holder endnu, så behøver man ej at tvivle, fordi Beetlejuice, er bestemt forsat en super underholdende og super sjov gyserkomedie.