Sometimes In April

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Sometimes In April

Instruktør: Raoul Peck

År: 2005

Genre: Drama

Kan streames på HBO MAX

I april 1994 startede det grusomme folkemord på det meste af Rwanda’s tutsi-befolkning. På otte måneder slagtede Hutuer op mod 1. million tutsier og moderate hutuer,  i det der skulle vise sig at være historiens mest “effektive”, og nidkære folkemord.

Målt på antallet af drab på så kort tid, overgik det alt andet – selv Holocaust.

…..og der var ikke gaskamre eller andet modbydeligt teknologisk hejs. Nej de fleste blev hakket ihjel med macheter. Råheden og brutaliteten i denne form gør det hele så meget mere ubehageligt og uhyggeligt.

Ti år efter udkom filmen, Hotel Rwanda. En fremragende film, der omhandlede netop dette.

Den fik en masse omtale, og flere Oscarnomineringer, og tog dermed også en masse opmærksomhed fra Sometimes In April, der udkom året efter.

Det er lidt ærgerligt, da jeg personligt mener den er ligeså stærk som sin berømmede forgænger. Den har ikke en kæmpe produktion med uendelige penge i ryggen, så den fremstår mere rå og upoleret. Det giver den det ekstra lag af realisme og ubehag.

Idris Elba spiller Augustin, en officer i Rwandas hær.

Han kone og børn er er halvt tutsier/halvt hutuer, han selv er hutu.

Vi følger ham, da han ti år efter folkemordet er i Tanzania, for at overvære retssagen imod hans bror, Honoré, der er anklaget for at være aktiv deltager i organiseringen af folkemordet. Han arbejdede for Rwanda’s nationalradio, der spillede en enorm rolle i igangsættelsen af de mange hundredetusinder af drab.

Igennem flashbacks ser vi hvordan Augustin – og til dels hans bror er kommet dertil, og hvilke ofre Augustin har måttet yde.

Idris Elba er stor og stærk, og ligner en mand der kan krølle dig sammen, og skylle dig ud i lokummet. Men der er en blidhed over ham, noget med hans øjne. Hans blik rummer en sårbarhed, der får mig til at glemme hans fysiske fremtoning. Han rammer rollen helt perfekt, netop pga. hans eminente evne for at udnytte begge dele. Han burde få flere bærende roller, der viser hans talent og spændevidde, for han er alt for undervurderet. Han er simpelthen hamrende dygtig.

Vi runder af

I Sometimes In April vises det pinligt effektivt, hvor lidt den vestlige verden gad bekymre sig om det lille land i det centrale Afrika. Et klip viser TV-nyhederne i USA, hvor nyheden om Kurt Cobains selvmord er hovedhistorien, og uhyrlighederne i Rwanda en mindre parentes, et par sætninger værdigt, også ikke mere.

Jeg plejer ikke at blive synderligt ramt af (på film!) at se andres manglende privilegier, sat op mod min egen overpriviligerede tilværelse, men her blev jeg dog dybt berørt af at se hvor skæv og elendig verden kan se ud.

Dette adskiller Sometimes In April fra film som Hotel Rwanda og Schindlers Liste. Denne film fremstår mere som et realistisk billede på virkeligheden..

Sometimes In April får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Emilia Pérez

Nicolai har denne gang anmeldt en mexicansk musical om en transkvinde, der skal finde sig tilpas i et nyt liv.

Emilia Pérez, har meget på hjertet, men den kan dog ikke bærer alle sine ambitioner og ender med at kunne mindre end den egentlig vil.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Pusher-trilogien

Velkommen til den første 4k-anmeldelse i det nye år! René anmelder ikke blot én, men et helt boxset, som bugner af ekstra spillefilm og ekstra materiale. Det er rigeligt at snakke om, når Pusher-trilogien bli’r anmeldt…

Babygirl

Nicolai har denne gang anmeldt en erotisk thriller, som både er vovet, hed, intens og samtidig følsom og meget kompleks.

Babygirl har mange tangenter at spille på og oveordnet spiller det hele mere end godt nok til at være en biograftur værdig!

The Room

For seks år siden anmeldte René Buchtrup “verdens dårligste film” til bundkarakter. Nu har tonen fået en helt anden lyd. Læs hans (nye) anmeldelse af The Room…

Årets Film 2024 (Nicolais Top 10)

I Moviemaniacs tilbageblik på det nu forgangne år 2024, er det nu Nicolais tur til at dele ud af sine filmiske højdepunkter, hvor der så er tale om en bred perlette af både store værker og små gemte perler, som alle gjorde massivt indtryk.

Årets Film 2024 (Renés Top 10)

Filmåret 2024 har i følge René Buchtrup været fantastisk og det har kort sagt været enormt svært at fravælge film til den endelige TOP 10. Men det er selvfølgelig lykkedes, og her får I listen. Rigtig god fornøjelse..

Better Man

Hvis man vil slutte året af med et brag i biografen, som giver en lyst til at danse og hoppe ind i 2025, jamen så har Nicolai et ganske godt bud på dette, via Better Man, som fortæller historien om popikonet Robbie Williams, som så bliver skildret som en abe.