Sisu

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Sisu

Instruktør: Jalmari Helander

År: 2023

Genre: Action, krig

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Filmen blev set i Cinemaxx, Aarhus

Hvordan bliver historier til myter og sagn? Fortællinger, der næsten er umulige at tro på, men som man alligevel bliver draget af. Spændende fortællinger, man kan høre igen og igen.

Sådan er det også med historier om legender. Røver og-heltehistorier om folk, som gjorde det umulige,- dét andre dødelige mennesker ikke kunne gøre.

Sådan én er Aatama. Han er ham alle ved hvem er i en stor del af Finland, eller mere præcist Lapland, hvor vores lever sit stille liv. Som en anden “Babushka” fra John Wick-filmene, er han en heroisk bøhmand, som slagter alle på sin vej. Men kun, hvis man fucker med ham. Ellers lever han sit rolige liv som guldgraver i ødemarken med hans hund og hans hest.

Hvis du er en smule forvirret, så er det helt ok. Du tænker sikkert, hvad legende-snak, myter, røverhistorier, John Wick, guldgraver og Lapland har noget med hinanden at gøre.

Men det hele er egentlig ret simpelt i Sisu.

Det handler om den aldrende Aatama, som bor alene i det øde Lapland. Året er 1944. Aatama er tidligere soldat i den finske hær, og kæmpede tidligere i Vinterkrigen. Men da hans kone og barn bliver slagtet af russerne, bliver han en enmandshær, som slår over 300 russere ihjel. På egen hånd.

Denne usandsynlige historie får en konvoj af nazister på tilbagefærd opsnappet. De har næste lige mødt ham og truet ham til døden. Lyder det som en sindsygt dårlig idé? Man fucker da ikke med ham der går under navnet “den udødelige”. Så er man sgu selv ude om det.

Nå ja, så glemte jeg at fortælle at Aatama med næb og klør holder fast på en kæmpe sæk guld han har fundet af starten af filmen. Sådan noget gi’r man da ikke til nogen og slet ikke til ækle og væmmelige nazister, vel?

Jeg er en sucker for kreative actionfilm, som muligvis er usandsynlige, men er fuldstædigt ligeglade og som går all the way alligevel. Sådan én er Sisu.

Instruktøren bag er finske Jalmari Helander, som tilbage i 2010 lavede den dejligt overdrevne horror-actionfilm, Rare Exports, med en ond julemand i centrum. Her beviste Helander sit talent for absurd og mørk komik. Sådan er det også med hans nye film, hvor man skraldgriner, når nazisterne bliver hakket til plukfisk af Aatama.

Man kan tydelige mærke hans facsination og kærlighed til The Inglorious Bastards fra 1978, men bestemt også Tarantinos version fra 2009. Råt, (u)realistisk og b-films inspireret. Men man tænker bestemt også John Wick-filmene i de kreative mord undervejs og samtidig også en snert af Mad Max: Fury Road og Mission Impossible-filmene.

Ja, det er bestemt ikke kedeligt, men jeg kan heller ikke huske hvornår jeg nogensinde har set en actionfilm, hvor en nazist får kastet en landmine i hovedet af vor helt. Eller en actionfilm, hvor vor helt overlever et flystyrt, overlever et maskingeværs regn af kugler med et lig som skjold på ryggen OG overlever en hængning?!?!

Jorma Tommila er brusk og arrig i rollen som “den udødelige” Aatama, og i det hele taget helt perfekt castet. Med ar på sjæl (og krop) er han dejlig troværdig som soldaten der aldrig kan eller vil dø. Han siger næsten ikke et ord gennem hele filmen, men det er også fuldstændig unødvendigt, når man tale gennem sine bare næver.

Det trækker ned at alle snakker engelsk i filmen (selv nazisterne) og kun lade voice-overen fortælle på finsk. Men, det ændrer ikke på at Sisu stadig er en herlig voldsfest for alle pengene, som aldrig når at kede sit publikum.

Sisu er i øvrigt finsk og betyder noget i retningen af, at man knytter hænderne, bider tænderne sammen og klarer sig igennem, hvad end man står overfor.

Så bid tænderne sammen, og indløs billet til en voldsorgie uden lige i en biograf nær dig!

Sisu får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER: