Selvmordsturisten

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Selvmordsturisten. Instruktør: Jonas Alexander Arnbys. År: 2019. Genre: Drama/thriller. Kan streames på Sfanytime.

Hvis du fik at vide, du havde en dag tilbage at leve i
Hva’ ville du så gøre?

Tænk, hvis du gik til lægen, og fandt ud af, at du have en dødelig tumor i hjernen.

Det kunne være, at du et splitsekund, i din tågede, fortumlede og forvirrede tanker, kunne huske på de lommefilofiske floskler fra den lalleglade popduo, Nik & Jay.

Tænk, hvis din tid på jorden, snart var forbi.

Hvad ville du så gøre?

Det er næsten på samme måde i Jonas Alexander Arnbys “Selvmordsturisten”.

Her spiller Nicolaj Coster-Waldau forsikringsmanden, Max, der lever et fredsommeligt liv med sin kone, Lærke (Tuva Novotny). Han får at vide af sin læge, at han er uhelbredeligt syg og skal snart dø.

Da han får færten af et særligt hotel, som specialiserer sig i selvmord, tager han affære. Han vil “hive stikket” med værdigheden i behold. Det skal ikke være tumoren der bestemmer det, men ham selv der træffer beslutningen.

Da han ankommer til det afsidesliggende hotel Aurora, som det så fint hedder, har han skrevet under og det betyder, at der er ingen vej tilbage.

Det er her han om få dage skal tage afsked til livet.

Nicolaj Coster-Waldau, som man forbinder med store roller, som ung, gavflab i “Nattevagten”, eller handlekraftig, enarmet ridder i “Game Of Thrones”, har i “Selvmordsturisten” fundet en yderst interessant rolle.

Med store briller og næsten, endnu større, grå skovsnegl (hvem sagde Gene Hackman i “Aflytningen” fra 1974) spiller han så undespillet, roligt og behersket.

Men det giver mening med resten af filmen, som lige så langsomt sniger sig ind på sit publikum, og den klaustrofobiske følelse den giver.

For selvfølgelig går det ikke lige som planlagt på det norske hotel Aurora. Her giver det mening at Max ikke er en typisk, handlekraftig Jamie Lannister-type, der redder dagen og slår alle skurke og slyngler ihjel. For i “Selvmordsturisten” er der ingen bad guys, men i stedet en sygdom, som det faretruende monster.

Dér hvor “Selvmordsturisten” vinder point, er ikke blot i de æstetisk flotte billeder, der ligesom musikken, er dragende og mystisk, og heller ikke det fine skuespil fra. bl.a Coster-Waldau, Tuva Novotny, som kæresten Lærke, og Solbjerg Højfeldt, som den lidt for flinke ansatte på hotellet.

Nej, det er den måde, vi som publikum bliver draget ind i en fortælling, som springer i datid og nutid, hvor vi aldrig ved hvad der foregår i virkeligheden og hvad der foregår i Max’ hoved.

For som Max’ læge siger til ham til en konsultation, så kan en tumor, som hans, spille et puds med hans virkelighedssans.

Det er et interessant og mystisk mix af drama, thriller og sci-fi, som i dansk film aldrig er blevet set sådan før.

Selvmordsturisten får 4 ud af 6 hamre: 🔨 🔨 🔨 🔨


Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: