Selvmordsturisten

René

René

Originaltitel: Selvmordsturisten. Instruktør: Jonas Alexander Arnbys. År: 2019. Genre: Drama/thriller. Kan streames på Sfanytime.

Hvis du fik at vide, du havde en dag tilbage at leve i
Hva’ ville du så gøre?

Tænk, hvis du gik til lægen, og fandt ud af, at du have en dødelig tumor i hjernen.

Det kunne være, at du et splitsekund, i din tågede, fortumlede og forvirrede tanker, kunne huske på de lommefilofiske floskler fra den lalleglade popduo, Nik & Jay.

Tænk, hvis din tid på jorden, snart var forbi.

Hvad ville du så gøre?

Det er næsten på samme måde i Jonas Alexander Arnbys “Selvmordsturisten”.

Her spiller Nicolaj Coster-Waldau forsikringsmanden, Max, der lever et fredsommeligt liv med sin kone, Lærke (Tuva Novotny). Han får at vide af sin læge, at han er uhelbredeligt syg og skal snart dø.

Da han får færten af et særligt hotel, som specialiserer sig i selvmord, tager han affære. Han vil “hive stikket” med værdigheden i behold. Det skal ikke være tumoren der bestemmer det, men ham selv der træffer beslutningen.

Da han ankommer til det afsidesliggende hotel Aurora, som det så fint hedder, har han skrevet under og det betyder, at der er ingen vej tilbage.

Det er her han om få dage skal tage afsked til livet.

Nicolaj Coster-Waldau, som man forbinder med store roller, som ung, gavflab i “Nattevagten”, eller handlekraftig, enarmet ridder i “Game Of Thrones”, har i “Selvmordsturisten” fundet en yderst interessant rolle.

Med store briller og næsten, endnu større, grå skovsnegl (hvem sagde Gene Hackman i “Aflytningen” fra 1974) spiller han så undespillet, roligt og behersket.

Men det giver mening med resten af filmen, som lige så langsomt sniger sig ind på sit publikum, og den klaustrofobiske følelse den giver.

For selvfølgelig går det ikke lige som planlagt på det norske hotel Aurora. Her giver det mening at Max ikke er en typisk, handlekraftig Jamie Lannister-type, der redder dagen og slår alle skurke og slyngler ihjel. For i “Selvmordsturisten” er der ingen bad guys, men i stedet en sygdom, som det faretruende monster.

Dér hvor “Selvmordsturisten” vinder point, er ikke blot i de æstetisk flotte billeder, der ligesom musikken, er dragende og mystisk, og heller ikke det fine skuespil fra. bl.a Coster-Waldau, Tuva Novotny, som kæresten Lærke, og Solbjerg Højfeldt, som den lidt for flinke ansatte på hotellet.

Nej, det er den måde, vi som publikum bliver draget ind i en fortælling, som springer i datid og nutid, hvor vi aldrig ved hvad der foregår i virkeligheden og hvad der foregår i Max’ hoved.

For som Max’ læge siger til ham til en konsultation, så kan en tumor, som hans, spille et puds med hans virkelighedssans.

Det er et interessant og mystisk mix af drama, thriller og sci-fi, som i dansk film aldrig er blevet set sådan før.

Selvmordsturisten får 4 ud af 6 hamre: 🔨 🔨 🔨 🔨


Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.