Queen & Slim

René

René

Originaltitel: Queen & Slim. Instruktør: Melina Matsoukas. År: 2019. Genre: Drama/krimi. Udkommer på blu-ray d. 27. juli 2020.

En mand og en kvinde sidder i en bil. De er på flugt fra politiet. De er eftersøgt i hele landet, for at have slået en politimand ihjel.

Få dage forinden har de været på Tinder-date. Ikke den gode af slagsen. En første date, hvor deres forskelligheder skinnede igennem, og hvor de hver og især vidste, hvad det ikke ville ende med. Da de blev stoppet af en betjent, som ikke blot var opsat på et rutinetjek og pludselig står tilbage med blodet fra ordensmagten i hænderne.

Nu er de blandt Americas most wanted fugitives. De er gået fra at være helt almindelige unge mennesker, til nu af være kriminelle.

Men samtidig også en inspiration for en masse mennesker. Et håb og en stemme for den sorte mands og kvindes rettigheder i det amerikanske samfund.

De unge mennesker er begge afro-amerikanere. De mennesker de møder på deres vej, gennem landet, hjælper dem og støtter dem. Sorte og stolte, af nogen der kampen op mod de korrupte politi.

Genremæssigt blander Queen & Slim både krimi, thriller, drama og romantik sammen, og ryster posen godt og grundigt. Men den måde at de forskellige genre kommer til udtryk på i filmen, er doseret på så fin vis, så det virker naturligt for filmens fremgang.

Lige så stille åbner filmen op for sine karakterers udvikling, og man mærker tydeligt hvilke personligheder de er, og det skinner tydeligt igennem hvilke drømme og håb de har for fremtiden.

Slim er den simple fyr, der arbejder som kasseekspedient og som blot ønsker en rolig tilværelse, og på et tidspunkt stifte familie. Queen er den ambitiøse unge kvinde, der i hendes arbejde som advokat, stræber efter anerkendelse og udfordringer. Begge er uforstående med den andens måde at leve og iagttage livet på, og særligt Slim undrer sig over sorte menneskers konstante stræben efter at være fantastisk til alt i livet:

“Why do black people always feel the need to be excellent? Why can’t we just be ourselves?”

Selvom det hårdtprøvende, umage og ufrivillige makkerpar ikke kan vende tilbage til deres gamle liv, og konstant må kigge sig over skuldrene, er de også optimistiske overfor forandringerne. Selvom de er hunderæde for omvæltningerne, bliver deres roadtrip gennem USA, også en øjenåbner for dem begge. De prøver ting af, som de aldrig har gjort endnu (f.eks da Slim hopper op på en hest i en indhegning, for at ride et kort øjeblik og Queen nyder vinden i håret, mens hun slænger sit legeme ud af bilen på en tur).

Det er ikke blot det fabelagtige og yderst troværdige skuespil, med Jodie Turner-Smith og Daniel Kaluuya i centrum der gør filmen så tro og – seværdig. Det er også det fantastiske manuskript og instruktionen fra Lena Waithe og debutanten Melina Matsoukas, som sætter sig fast i hukommelsen på imponerende vis. Samtidig smitter Matsoukas erfaringer indenfor musikvidoer af på det endelige slutprodukt. Kunstnere som Lauryn Hill, Lil Baby, Burna Boy og Syd er med til at give den flotte billedside en helt særlig dybde og forståelse for de dilemmaer og udfordringer om politivold og racisme der foregår nu i USA, hvor alt eskalerede med drabet på George Floyd.

Med Matsoukas debutfilm, kan der nemt drages paralleller til den klassiske kupfilm, Bonnie & Clyde. Men det er for nemt og primitivt at gøre.

Queen & Slim er en smuk og skræmmende fortælling, som med dybde og sjæl gør særligt indtryk. En fuldendt og helstøbt oplevelse på alle niveauer, som med toprelevante temaer i nutidens samfund, burde gøres obligatorisk i samfundsfag i udskolingen og på gymnasier verden over.

Queen & Slim får 5/6: 🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Violent Night

Julemanden er fordrukken og brækker sig ud over kanen, men redder dagen i John Wick-stil.
Lyder det som en julefilm for dig? Fedt! For her anmelder René Buchtrup “Violent Night” med David Harbour i hovedrollen…

Black Panther: Wakanda Forever

Hvis du også synes den første Black Panther-film var lidt fesen, så frygt ej,- Black Panther: Wakanda Forever er en modig og helstøbt filmoplevelse, der virker tiltrængt i det efterhånden malkede Marvel-univers.

Komiske scener fra film og TV – Volume 2

Her er en ny omgang komiske og groteske scener fra film og TV. Nogle hører en tid til – før krænkelsesparatheden satte mange ting skakmat, mens andre bare er tidløs humor.

Du kan grine af det hele, det er dog fællestrækket – ja altså såfremt du synes det er sjovt?

Blinkende Lygter

Nicolai har denne gang anmeldt en af de mest populære danske film gennem de sidste pr. årtier og der er bestemt intet der tyder på at Blinkende Lygter, ikke skulle holde ved et gensyn i dag.

Black Adam

Hvem sagde superfæl film? Den nye, dumme actionbasker, Black Adam, burde aldrig været udgivet og er kandidat til Årets Værste Film!

Joy

Nicolai har denne gang anmeldt en delvist sandfærdig og ret vild fortælling om kvinden bag den selvvridende moppe, i filmen Joy som både er dybt inspirerende, opløftende og virkelig underholdende