Queen & Slim

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Queen & Slim. Instruktør: Melina Matsoukas. År: 2019. Genre: Drama/krimi. Udkommer på blu-ray d. 27. juli 2020.

En mand og en kvinde sidder i en bil. De er på flugt fra politiet. De er eftersøgt i hele landet, for at have slået en politimand ihjel.

Få dage forinden har de været på Tinder-date. Ikke den gode af slagsen. En første date, hvor deres forskelligheder skinnede igennem, og hvor de hver og især vidste, hvad det ikke ville ende med. Da de blev stoppet af en betjent, som ikke blot var opsat på et rutinetjek og pludselig står tilbage med blodet fra ordensmagten i hænderne.

Nu er de blandt Americas most wanted fugitives. De er gået fra at være helt almindelige unge mennesker, til nu af være kriminelle.

Men samtidig også en inspiration for en masse mennesker. Et håb og en stemme for den sorte mands og kvindes rettigheder i det amerikanske samfund.

De unge mennesker er begge afro-amerikanere. De mennesker de møder på deres vej, gennem landet, hjælper dem og støtter dem. Sorte og stolte, af nogen der kampen op mod de korrupte politi.

Genremæssigt blander Queen & Slim både krimi, thriller, drama og romantik sammen, og ryster posen godt og grundigt. Men den måde at de forskellige genre kommer til udtryk på i filmen, er doseret på så fin vis, så det virker naturligt for filmens fremgang.

Lige så stille åbner filmen op for sine karakterers udvikling, og man mærker tydeligt hvilke personligheder de er, og det skinner tydeligt igennem hvilke drømme og håb de har for fremtiden.

Slim er den simple fyr, der arbejder som kasseekspedient og som blot ønsker en rolig tilværelse, og på et tidspunkt stifte familie. Queen er den ambitiøse unge kvinde, der i hendes arbejde som advokat, stræber efter anerkendelse og udfordringer. Begge er uforstående med den andens måde at leve og iagttage livet på, og særligt Slim undrer sig over sorte menneskers konstante stræben efter at være fantastisk til alt i livet:

“Why do black people always feel the need to be excellent? Why can’t we just be ourselves?”

Selvom det hårdtprøvende, umage og ufrivillige makkerpar ikke kan vende tilbage til deres gamle liv, og konstant må kigge sig over skuldrene, er de også optimistiske overfor forandringerne. Selvom de er hunderæde for omvæltningerne, bliver deres roadtrip gennem USA, også en øjenåbner for dem begge. De prøver ting af, som de aldrig har gjort endnu (f.eks da Slim hopper op på en hest i en indhegning, for at ride et kort øjeblik og Queen nyder vinden i håret, mens hun slænger sit legeme ud af bilen på en tur).

Det er ikke blot det fabelagtige og yderst troværdige skuespil, med Jodie Turner-Smith og Daniel Kaluuya i centrum der gør filmen så tro og – seværdig. Det er også det fantastiske manuskript og instruktionen fra Lena Waithe og debutanten Melina Matsoukas, som sætter sig fast i hukommelsen på imponerende vis. Samtidig smitter Matsoukas erfaringer indenfor musikvidoer af på det endelige slutprodukt. Kunstnere som Lauryn Hill, Lil Baby, Burna Boy og Syd er med til at give den flotte billedside en helt særlig dybde og forståelse for de dilemmaer og udfordringer om politivold og racisme der foregår nu i USA, hvor alt eskalerede med drabet på George Floyd.

Med Matsoukas debutfilm, kan der nemt drages paralleller til den klassiske kupfilm, Bonnie & Clyde. Men det er for nemt og primitivt at gøre.

Queen & Slim er en smuk og skræmmende fortælling, som med dybde og sjæl gør særligt indtryk. En fuldendt og helstøbt oplevelse på alle niveauer, som med toprelevante temaer i nutidens samfund, burde gøres obligatorisk i samfundsfag i udskolingen og på gymnasier verden over.

Queen & Slim får 5/6: 🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.