Queen & Slim

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Queen & Slim. Instruktør: Melina Matsoukas. År: 2019. Genre: Drama/krimi. Udkommer på blu-ray d. 27. juli 2020.

En mand og en kvinde sidder i en bil. De er på flugt fra politiet. De er eftersøgt i hele landet, for at have slået en politimand ihjel.

Få dage forinden har de været på Tinder-date. Ikke den gode af slagsen. En første date, hvor deres forskelligheder skinnede igennem, og hvor de hver og især vidste, hvad det ikke ville ende med. Da de blev stoppet af en betjent, som ikke blot var opsat på et rutinetjek og pludselig står tilbage med blodet fra ordensmagten i hænderne.

Nu er de blandt Americas most wanted fugitives. De er gået fra at være helt almindelige unge mennesker, til nu af være kriminelle.

Men samtidig også en inspiration for en masse mennesker. Et håb og en stemme for den sorte mands og kvindes rettigheder i det amerikanske samfund.

De unge mennesker er begge afro-amerikanere. De mennesker de møder på deres vej, gennem landet, hjælper dem og støtter dem. Sorte og stolte, af nogen der kampen op mod de korrupte politi.

Genremæssigt blander Queen & Slim både krimi, thriller, drama og romantik sammen, og ryster posen godt og grundigt. Men den måde at de forskellige genre kommer til udtryk på i filmen, er doseret på så fin vis, så det virker naturligt for filmens fremgang.

Lige så stille åbner filmen op for sine karakterers udvikling, og man mærker tydeligt hvilke personligheder de er, og det skinner tydeligt igennem hvilke drømme og håb de har for fremtiden.

Slim er den simple fyr, der arbejder som kasseekspedient og som blot ønsker en rolig tilværelse, og på et tidspunkt stifte familie. Queen er den ambitiøse unge kvinde, der i hendes arbejde som advokat, stræber efter anerkendelse og udfordringer. Begge er uforstående med den andens måde at leve og iagttage livet på, og særligt Slim undrer sig over sorte menneskers konstante stræben efter at være fantastisk til alt i livet:

“Why do black people always feel the need to be excellent? Why can’t we just be ourselves?”

Selvom det hårdtprøvende, umage og ufrivillige makkerpar ikke kan vende tilbage til deres gamle liv, og konstant må kigge sig over skuldrene, er de også optimistiske overfor forandringerne. Selvom de er hunderæde for omvæltningerne, bliver deres roadtrip gennem USA, også en øjenåbner for dem begge. De prøver ting af, som de aldrig har gjort endnu (f.eks da Slim hopper op på en hest i en indhegning, for at ride et kort øjeblik og Queen nyder vinden i håret, mens hun slænger sit legeme ud af bilen på en tur).

Det er ikke blot det fabelagtige og yderst troværdige skuespil, med Jodie Turner-Smith og Daniel Kaluuya i centrum der gør filmen så tro og – seværdig. Det er også det fantastiske manuskript og instruktionen fra Lena Waithe og debutanten Melina Matsoukas, som sætter sig fast i hukommelsen på imponerende vis. Samtidig smitter Matsoukas erfaringer indenfor musikvidoer af på det endelige slutprodukt. Kunstnere som Lauryn Hill, Lil Baby, Burna Boy og Syd er med til at give den flotte billedside en helt særlig dybde og forståelse for de dilemmaer og udfordringer om politivold og racisme der foregår nu i USA, hvor alt eskalerede med drabet på George Floyd.

Med Matsoukas debutfilm, kan der nemt drages paralleller til den klassiske kupfilm, Bonnie & Clyde. Men det er for nemt og primitivt at gøre.

Queen & Slim er en smuk og skræmmende fortælling, som med dybde og sjæl gør særligt indtryk. En fuldendt og helstøbt oplevelse på alle niveauer, som med toprelevante temaer i nutidens samfund, burde gøres obligatorisk i samfundsfag i udskolingen og på gymnasier verden over.

Queen & Slim får 5/6: 🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: