Queen & Slim

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Queen & Slim. Instruktør: Melina Matsoukas. År: 2019. Genre: Drama/krimi. Udkommer på blu-ray d. 27. juli 2020.

En mand og en kvinde sidder i en bil. De er på flugt fra politiet. De er eftersøgt i hele landet, for at have slået en politimand ihjel.

Få dage forinden har de været på Tinder-date. Ikke den gode af slagsen. En første date, hvor deres forskelligheder skinnede igennem, og hvor de hver og især vidste, hvad det ikke ville ende med. Da de blev stoppet af en betjent, som ikke blot var opsat på et rutinetjek og pludselig står tilbage med blodet fra ordensmagten i hænderne.

Nu er de blandt Americas most wanted fugitives. De er gået fra at være helt almindelige unge mennesker, til nu af være kriminelle.

Men samtidig også en inspiration for en masse mennesker. Et håb og en stemme for den sorte mands og kvindes rettigheder i det amerikanske samfund.

De unge mennesker er begge afro-amerikanere. De mennesker de møder på deres vej, gennem landet, hjælper dem og støtter dem. Sorte og stolte, af nogen der kampen op mod de korrupte politi.

Genremæssigt blander Queen & Slim både krimi, thriller, drama og romantik sammen, og ryster posen godt og grundigt. Men den måde at de forskellige genre kommer til udtryk på i filmen, er doseret på så fin vis, så det virker naturligt for filmens fremgang.

Lige så stille åbner filmen op for sine karakterers udvikling, og man mærker tydeligt hvilke personligheder de er, og det skinner tydeligt igennem hvilke drømme og håb de har for fremtiden.

Slim er den simple fyr, der arbejder som kasseekspedient og som blot ønsker en rolig tilværelse, og på et tidspunkt stifte familie. Queen er den ambitiøse unge kvinde, der i hendes arbejde som advokat, stræber efter anerkendelse og udfordringer. Begge er uforstående med den andens måde at leve og iagttage livet på, og særligt Slim undrer sig over sorte menneskers konstante stræben efter at være fantastisk til alt i livet:

“Why do black people always feel the need to be excellent? Why can’t we just be ourselves?”

Selvom det hårdtprøvende, umage og ufrivillige makkerpar ikke kan vende tilbage til deres gamle liv, og konstant må kigge sig over skuldrene, er de også optimistiske overfor forandringerne. Selvom de er hunderæde for omvæltningerne, bliver deres roadtrip gennem USA, også en øjenåbner for dem begge. De prøver ting af, som de aldrig har gjort endnu (f.eks da Slim hopper op på en hest i en indhegning, for at ride et kort øjeblik og Queen nyder vinden i håret, mens hun slænger sit legeme ud af bilen på en tur).

Det er ikke blot det fabelagtige og yderst troværdige skuespil, med Jodie Turner-Smith og Daniel Kaluuya i centrum der gør filmen så tro og – seværdig. Det er også det fantastiske manuskript og instruktionen fra Lena Waithe og debutanten Melina Matsoukas, som sætter sig fast i hukommelsen på imponerende vis. Samtidig smitter Matsoukas erfaringer indenfor musikvidoer af på det endelige slutprodukt. Kunstnere som Lauryn Hill, Lil Baby, Burna Boy og Syd er med til at give den flotte billedside en helt særlig dybde og forståelse for de dilemmaer og udfordringer om politivold og racisme der foregår nu i USA, hvor alt eskalerede med drabet på George Floyd.

Med Matsoukas debutfilm, kan der nemt drages paralleller til den klassiske kupfilm, Bonnie & Clyde. Men det er for nemt og primitivt at gøre.

Queen & Slim er en smuk og skræmmende fortælling, som med dybde og sjæl gør særligt indtryk. En fuldendt og helstøbt oplevelse på alle niveauer, som med toprelevante temaer i nutidens samfund, burde gøres obligatorisk i samfundsfag i udskolingen og på gymnasier verden over.

Queen & Slim får 5/6: 🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Saw X Konkurrence

Vind 2 biografbilletter til SAW X – den tiende Saw-film, som fortæller det hidtil ufortalte kapitel om morderen Jigsaw!

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.