Poter Af Stål

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Paws of Fury: The Legend of Hank

Instruktør: Rob Minkoff, Mark Koetsier & Chris Bailey

År: 2022

Genre: Animation

Kan streames på Viaplay

Ah, vinterferie.

Tid til hygge, afslapning, og ja, dårligt vejr.

Og når man så har spillet Uno og Vildkatten for 117. gang og bagt så meget hjemmebag, at fryseren ikke længere kan proppes med gulerodsboller på økologisk, sigtet speltmel, må man bare overgi’ sig og, gisp, se en animationsfilm med ungerne.

I denne vinterferie var jeg ved at gå i Disney-fælden og sætte noget på som jeg (og datteren min) allerede havde set tusind gange før. I stedet gik vi på Viaplay, hvor vi satte den engleske, kinesiske, amerikanske og canadiske (ja, mange nationer om en film)produktion, Paws of Fury: The Legend of Hank (Poter Af Stål) på.

Efter at Farmand (undertegnende) havde overgivet sig til universet (det er jo hverken Miyazaki, Disney eller Pixar, tsk tsk!?!), kunne han slappe af og fokusere på hvad der rent faktisk skete på fladskærmen: en historie om en hund, der gerne ville være samurai…i en kattelandsby.

Ja, det lyder fjollet. Det er det bestemt også. Men alligevel er det også en lille og fin historie om at høre til.

For den kære Hans (det hedder Hunden) er uønsket i “Katteland” og i stedet for at blive slået ihjel af kejserens undersåtter, bliver han sendt hen til en landsby, hvor han skal være deres samurai. En del af en snedig plan om total udryddelse af landsbyen, selvfølgelig. Men heldigvis for Hans, bor den gamle samurai, Jimbo, også i landbyen og han indvilliger i at hjælpe Hans med at træne.

Snart opstår en form for Karate Kid-lignende fortælling, om læremesteren og hans utålmodige elev, der hver især lærer hinanden om de vigtige ting i livet.

Hvis du nu også tænker på Mel Brooks Sheriffen Skyder På Det Hele fra 1974, så er du måske ikke helt forkert på den. Brooks er nemlig med i produktionen som både manuskriptforfatter og så lægger han stemme til én af filmens karakterer. Den er hvert fald en mulig inspirationskilde til filmen.

En underdog-fortælling (dog= hund på engelsk, høhø) som denne går jo aldrig af mode og vil altid fange publikums interesse.

I bund og grund er Poter Af Stål en udmærket animationsfilm, som bestemt ikke går over i historiebøgerne pga. dens nyskabelse og kreativitet, men som måske bliver husket for temaet: diskrimination.

Stakkels og ensomme Hans ankommer til det støvede og ubarmhjertige “Katteland” med håb om en bedre fremtid. Han bliver mødt med had, bare fordi han ikke er en kat, men en hund. Og hunde, jamen, dem hader katte bare. Som én soldat på et tidspunkt siger i løbet af filmen, så “kan han ikke rigtigt huske hvorfor katte hader hunde, men sådan er det bare”.

“Man skal ikke skue hunden på hårene” er noget nær det perfekte ordsprog i netop hele denne sammenhængen. Hans er en godhjertet vovse, som bare vil det bedste for hans medmennesker (hunde, katte, whatever) og ham selv, og netop dette må han kæmpe filmen igennem for at bevise.

Animationsstilen er flot og holder niveau med det flotteste man efterhånden ser fra bl.a. Pixar, Dreamworks, Disney osv. Og tematikken om diskrimination og racehad er interessant. Også for voksne som måske ser med, mens filmen kører.

Det dér trækker mest ned i den samlede vurdering af filmen, er de mange jokes og “punchlines” som bliver spyttet ud, som var det nys fra en pollenallergiker. De vittige replikker føles ofte som om de er direkte oversat fra engelsk til dansk, og ofte må man som voksen ryste på hovedet. Det er slet, slet ikke morsomt (hvert fald når man er vant til en højere standard indenfor dubbing-branchen) og hvis man har mulighed for det, skal man se originalversionen hvor blandt andre Samuel L. Jackson, Michael Cera og Ricky Gervais lægger stemmer til. Se, det er straks en anden sag!

Poter Af Stål får 3/6 hamre:

🔨 🔨 🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: