Batman Begins

René

René

Originaltitel: Batman Begins. Instruktør: Christopher Nolan. År: 2005. Genre: Action. Klassiker anmeldelse. Kan streames på Blockbuster.

Når man snakker om de bedste superheltefilm nogensinde, kan man ikke komme udenom Christopher Nolans ambitiøse Batman-film, fra 2005 – 2012. Her er der ikke blot tale om leflende underholding til pøblen, men i stedet tre mesterlige værker, som udfordrer sit publikum.

Nolan skruer op for seriøsiteten og ned for tegneseriefjollerierne.

Da dette er en Batman Begins-anmeldelse, vil jeg ikke gå i de store detaljer om de to resterende film. Jo, kort vil jeg da lige fortælle at The Dark Knight (2008), uden tvivl er verdens bedste superheltefilm. Den er både en nervepirrende kup-film, en æstetisk adrenalin-bombe. Simpelthen et moderne mesterværk der har det hele. The Dark Knight Rises (2012) fuldender trilogien, med en hæsblæsende og selvstændig actionfilm, der vinder stort på de etiske spørgsmål om ansvar og moral i samfundet.

En helstøbt og mesterlig origin-story, som tager sig sin tid ved at fortælle hvorfor Bruce Wayne startede med at tage et flagermuse-kostumet på. Den bygger langsomt og roligt sit Gotham-univers op, som er tydeligt inspireret af Ridley Scotts dystopiske sci-fi-klassiker, Blade Runner, fra 1981. En mørk, men menneskelig skildring af en en helts oprindelseshistorie.

Selvom man ikke læser tegneserier, eller ser superheltefilm, er de fleste mennesker klar over, at karakteren, Bruce Wayne, i en tidlig alder, mister begge sine forældre. De bliver myrdet i en baggård af en tyveknægt. Fyldt op med vrede, forsvinder han fra Gotham og opsøger kriminelle miljøer, rundt omkring i verden. Fyldt med hævnlyst, prøver han samtidig at sætte sig ind i de kriminelles verdener, i håb om at kunne forstå dem. Han ender op i et skummelt fængsel i et fremmed land. Her møder han den mystiske Ducard (altid gode Liam Neeson), som vil træne ham for et hemmeligt broderskab, under lederskab af den mystiske, Ra’s Al Ghul.

Træningen bliver hans største udfordring nogensinde. Men kort inden han skal indviges i broderskabet, indser han at de er selvtægtsmænd uden nogen moraksle skrupler overhovedet. Han flygter tilbage til byen, Gotham, hvor hans forældre byggede deres imperium op, og derefter starter han, i al hemmelig, som Batman.

Batman Begins er kort sagt 142 minutters fantastisk historiefortælling, med en instruktør bag roret, som i den grad kan sit kram. En særdeles spændende fortælling , om en mand der ved at se sin største frygt i øjnene, prøver at skabe et symbol, som kan bruges til at hjælpe andre mennesker.

Nolan beviser med sin første store Hollywood-film, han kan lave blockbusters som både underholder og giver stof til eftertanke.

Som nævnt tidligere er filmen mørk og nødesløs, men den er heller ikke uden humor. Flere scener giver alvorligheden en pause, bl.a. hvor Bruce Wayne, som skjuler sin Batman-identitet, og agerer som rig og pinlig playboy under en middag, siger: “Well, a guy that dresses up like a bat clearly has issues”. Eller da den ansvarlige for tech-afdelingen i Wayne Enterprises, viser en ny (monster)bil frem for Bruce Wayne, hvorefter Wayne, med et gavsmil på læberne spørger: Does it come in black”?

Vi ved jo alle hvad han skal bruge den bil til….

Af en actionfilm at være, er Batman Begins i en liga for sig selv. De mange fabelagtige actionsekvenser, kan tage pusten fra selv den mest kritiske filmnørd med alt fra en flyvende Batmobil og hustagene i Gotham og koreograferede slåskampe, så fede og intense, at man tydeligt kan se både Bourne og Bond-filmene er blevet inspireret derfra.

Udover verdensklasseaction, har vi med at gøre et velskrevet manuskript og historie fra David S. Goyer, som stiller relevante og interessante spørgsmål om selvtægt og hævn i en helteverden.

Hans Zimmers pompøse og bombastiske score (til alle tre Batman-film), giver følelsen af storhed og løfter filmens flotte billedside til et højere niveau.

Der er samtidig yderst troværdigt skuespil hele linen, med bl.a. toppræstationer fra Christian Bale som Gothams beskytter, Michael Caine som den trofaste butler, Alfred, Gary Oldman, som den loyale politimand, Jim Gordon og Cillian Murphy, som den sleske Dr. Jonathan Crane.

Det eneste der trækker en lille smule ned, er fejlcastningen af Katie Holmes, der spiller Bruce Waynes gamle barndomsveninde, Rachel Dawes. Selvom hun er køn at se på, overspiller hun mange af filmens nøglescener, med sine store, mørke dådyrøjne.

Men selv med småskønhedsfejl, kan Batman Begins rejse sig uden problemer. Det er, som butleren Alfred og faren, Thomas Wayne, siger til den unge Bruce:

“Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up”.

Batman Begins får 5/6:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…