Batman Begins

René

René

Originaltitel: Batman Begins. Instruktør: Christopher Nolan. År: 2005. Genre: Action. Klassiker anmeldelse. Kan streames på Blockbuster.

Når man snakker om de bedste superheltefilm nogensinde, kan man ikke komme udenom Christopher Nolans ambitiøse Batman-film, fra 2005 – 2012. Her er der ikke blot tale om leflende underholding til pøblen, men i stedet tre mesterlige værker, som udfordrer sit publikum.

Nolan skruer op for seriøsiteten og ned for tegneseriefjollerierne.

Da dette er en Batman Begins-anmeldelse, vil jeg ikke gå i de store detaljer om de to resterende film. Jo, kort vil jeg da lige fortælle at The Dark Knight (2008), uden tvivl er verdens bedste superheltefilm. Den er både en nervepirrende kup-film, en æstetisk adrenalin-bombe. Simpelthen et moderne mesterværk der har det hele. The Dark Knight Rises (2012) fuldender trilogien, med en hæsblæsende og selvstændig actionfilm, der vinder stort på de etiske spørgsmål om ansvar og moral i samfundet.

En helstøbt og mesterlig origin-story, som tager sig sin tid ved at fortælle hvorfor Bruce Wayne startede med at tage et flagermuse-kostumet på. Den bygger langsomt og roligt sit Gotham-univers op, som er tydeligt inspireret af Ridley Scotts dystopiske sci-fi-klassiker, Blade Runner, fra 1981. En mørk, men menneskelig skildring af en en helts oprindelseshistorie.

Selvom man ikke læser tegneserier, eller ser superheltefilm, er de fleste mennesker klar over, at karakteren, Bruce Wayne, i en tidlig alder, mister begge sine forældre. De bliver myrdet i en baggård af en tyveknægt. Fyldt op med vrede, forsvinder han fra Gotham og opsøger kriminelle miljøer, rundt omkring i verden. Fyldt med hævnlyst, prøver han samtidig at sætte sig ind i de kriminelles verdener, i håb om at kunne forstå dem. Han ender op i et skummelt fængsel i et fremmed land. Her møder han den mystiske Ducard (altid gode Liam Neeson), som vil træne ham for et hemmeligt broderskab, under lederskab af den mystiske, Ra’s Al Ghul.

Træningen bliver hans største udfordring nogensinde. Men kort inden han skal indviges i broderskabet, indser han at de er selvtægtsmænd uden nogen moraksle skrupler overhovedet. Han flygter tilbage til byen, Gotham, hvor hans forældre byggede deres imperium op, og derefter starter han, i al hemmelig, som Batman.

Batman Begins er kort sagt 142 minutters fantastisk historiefortælling, med en instruktør bag roret, som i den grad kan sit kram. En særdeles spændende fortælling , om en mand der ved at se sin største frygt i øjnene, prøver at skabe et symbol, som kan bruges til at hjælpe andre mennesker.

Nolan beviser med sin første store Hollywood-film, han kan lave blockbusters som både underholder og giver stof til eftertanke.

Som nævnt tidligere er filmen mørk og nødesløs, men den er heller ikke uden humor. Flere scener giver alvorligheden en pause, bl.a. hvor Bruce Wayne, som skjuler sin Batman-identitet, og agerer som rig og pinlig playboy under en middag, siger: “Well, a guy that dresses up like a bat clearly has issues”. Eller da den ansvarlige for tech-afdelingen i Wayne Enterprises, viser en ny (monster)bil frem for Bruce Wayne, hvorefter Wayne, med et gavsmil på læberne spørger: Does it come in black”?

Vi ved jo alle hvad han skal bruge den bil til….

Af en actionfilm at være, er Batman Begins i en liga for sig selv. De mange fabelagtige actionsekvenser, kan tage pusten fra selv den mest kritiske filmnørd med alt fra en flyvende Batmobil og hustagene i Gotham og koreograferede slåskampe, så fede og intense, at man tydeligt kan se både Bourne og Bond-filmene er blevet inspireret derfra.

Udover verdensklasseaction, har vi med at gøre et velskrevet manuskript og historie fra David S. Goyer, som stiller relevante og interessante spørgsmål om selvtægt og hævn i en helteverden.

Hans Zimmers pompøse og bombastiske score (til alle tre Batman-film), giver følelsen af storhed og løfter filmens flotte billedside til et højere niveau.

Der er samtidig yderst troværdigt skuespil hele linen, med bl.a. toppræstationer fra Christian Bale som Gothams beskytter, Michael Caine som den trofaste butler, Alfred, Gary Oldman, som den loyale politimand, Jim Gordon og Cillian Murphy, som den sleske Dr. Jonathan Crane.

Det eneste der trækker en lille smule ned, er fejlcastningen af Katie Holmes, der spiller Bruce Waynes gamle barndomsveninde, Rachel Dawes. Selvom hun er køn at se på, overspiller hun mange af filmens nøglescener, med sine store, mørke dådyrøjne.

Men selv med småskønhedsfejl, kan Batman Begins rejse sig uden problemer. Det er, som butleren Alfred og faren, Thomas Wayne, siger til den unge Bruce:

“Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up”.

Batman Begins får 5/6:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.