Batman Begins

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Batman Begins. Instruktør: Christopher Nolan. År: 2005. Genre: Action. Klassiker anmeldelse. Kan streames på Blockbuster.

Når man snakker om de bedste superheltefilm nogensinde, kan man ikke komme udenom Christopher Nolans ambitiøse Batman-film, fra 2005 – 2012. Her er der ikke blot tale om leflende underholding til pøblen, men i stedet tre mesterlige værker, som udfordrer sit publikum.

Nolan skruer op for seriøsiteten og ned for tegneseriefjollerierne.

Da dette er en Batman Begins-anmeldelse, vil jeg ikke gå i de store detaljer om de to resterende film. Jo, kort vil jeg da lige fortælle at The Dark Knight (2008), uden tvivl er verdens bedste superheltefilm. Den er både en nervepirrende kup-film, en æstetisk adrenalin-bombe. Simpelthen et moderne mesterværk der har det hele. The Dark Knight Rises (2012) fuldender trilogien, med en hæsblæsende og selvstændig actionfilm, der vinder stort på de etiske spørgsmål om ansvar og moral i samfundet.

En helstøbt og mesterlig origin-story, som tager sig sin tid ved at fortælle hvorfor Bruce Wayne startede med at tage et flagermuse-kostumet på. Den bygger langsomt og roligt sit Gotham-univers op, som er tydeligt inspireret af Ridley Scotts dystopiske sci-fi-klassiker, Blade Runner, fra 1981. En mørk, men menneskelig skildring af en en helts oprindelseshistorie.

Selvom man ikke læser tegneserier, eller ser superheltefilm, er de fleste mennesker klar over, at karakteren, Bruce Wayne, i en tidlig alder, mister begge sine forældre. De bliver myrdet i en baggård af en tyveknægt. Fyldt op med vrede, forsvinder han fra Gotham og opsøger kriminelle miljøer, rundt omkring i verden. Fyldt med hævnlyst, prøver han samtidig at sætte sig ind i de kriminelles verdener, i håb om at kunne forstå dem. Han ender op i et skummelt fængsel i et fremmed land. Her møder han den mystiske Ducard (altid gode Liam Neeson), som vil træne ham for et hemmeligt broderskab, under lederskab af den mystiske, Ra’s Al Ghul.

Træningen bliver hans største udfordring nogensinde. Men kort inden han skal indviges i broderskabet, indser han at de er selvtægtsmænd uden nogen moraksle skrupler overhovedet. Han flygter tilbage til byen, Gotham, hvor hans forældre byggede deres imperium op, og derefter starter han, i al hemmelig, som Batman.

Batman Begins er kort sagt 142 minutters fantastisk historiefortælling, med en instruktør bag roret, som i den grad kan sit kram. En særdeles spændende fortælling , om en mand der ved at se sin største frygt i øjnene, prøver at skabe et symbol, som kan bruges til at hjælpe andre mennesker.

Nolan beviser med sin første store Hollywood-film, han kan lave blockbusters som både underholder og giver stof til eftertanke.

Som nævnt tidligere er filmen mørk og nødesløs, men den er heller ikke uden humor. Flere scener giver alvorligheden en pause, bl.a. hvor Bruce Wayne, som skjuler sin Batman-identitet, og agerer som rig og pinlig playboy under en middag, siger: “Well, a guy that dresses up like a bat clearly has issues”. Eller da den ansvarlige for tech-afdelingen i Wayne Enterprises, viser en ny (monster)bil frem for Bruce Wayne, hvorefter Wayne, med et gavsmil på læberne spørger: Does it come in black”?

Vi ved jo alle hvad han skal bruge den bil til….

Af en actionfilm at være, er Batman Begins i en liga for sig selv. De mange fabelagtige actionsekvenser, kan tage pusten fra selv den mest kritiske filmnørd med alt fra en flyvende Batmobil og hustagene i Gotham og koreograferede slåskampe, så fede og intense, at man tydeligt kan se både Bourne og Bond-filmene er blevet inspireret derfra.

Udover verdensklasseaction, har vi med at gøre et velskrevet manuskript og historie fra David S. Goyer, som stiller relevante og interessante spørgsmål om selvtægt og hævn i en helteverden.

Hans Zimmers pompøse og bombastiske score (til alle tre Batman-film), giver følelsen af storhed og løfter filmens flotte billedside til et højere niveau.

Der er samtidig yderst troværdigt skuespil hele linen, med bl.a. toppræstationer fra Christian Bale som Gothams beskytter, Michael Caine som den trofaste butler, Alfred, Gary Oldman, som den loyale politimand, Jim Gordon og Cillian Murphy, som den sleske Dr. Jonathan Crane.

Det eneste der trækker en lille smule ned, er fejlcastningen af Katie Holmes, der spiller Bruce Waynes gamle barndomsveninde, Rachel Dawes. Selvom hun er køn at se på, overspiller hun mange af filmens nøglescener, med sine store, mørke dådyrøjne.

Men selv med småskønhedsfejl, kan Batman Begins rejse sig uden problemer. Det er, som butleren Alfred og faren, Thomas Wayne, siger til den unge Bruce:

“Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up”.

Batman Begins får 5/6:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.