Mission: Impossible 6 – Fallout anmeldelse

René

René

af René Buchtrup

Den 6. Mission Impossible-film “Fallout” er mega cool og oldschool og Tom Cruise sender de andre actionhelte til tælling. Hvem sagde actionmesterværk?!

Mission: Impossible 6 – Fallout kan bl.a streames på Blockbuster og Plejmo

Hvad definerer en rigtig actionfilm?

Rikke Schubarts har skrevet filmbogen “Med Vold Og Magt” fra 2002. Hun tager actionfilmene helt seriøst og stiller skarpt på hvorfor actionfilmene er blevet så utroligt populære. På næsten 500 sider undersøger hun bl.a. hvorfor actionfilm stadig sælger og beskriver det som “barnlig underholdning” dog med …”helte som rollemodeller for mænd verden over”. 

Men ifølge Schubart, er der to ting der definerer genren: dens actionscene og dens actionhelt. En actionhelt som knytter sig til et mytologisk frelserplot og actionscener som rammer sit publikum i mellemgulvet.

Har vi med Mission Impossible-filmene en rendyrket actionhelt og de helt rigtige actionscener?

Ja. I den grad.

Den sjette i rækken, “Fallout”, lægger hårdt ud med vores helt, IMP-agenten, Ethan Hunt (Tom Cruise) som med sine wingmen in duty, Benji og Luther (Simon Pegg og Ving Rhames) forsøger at opsnappe noget plutonium inden det kommer i hænderne på det skumle netværk “The Apostles” og bagmanden bag det hele, John Lark.

Men det går galt for Hunt, da han vælger at redde Luthers liv og pludselig er farlige, radioaktive stof, væk.

Snart skal Hunt og hans team til Paris for at “gøre skaden god igen”. Men de får CIA-agenten, den hårde August Walker (Henry Cavill) med som “barnepige”. Han er en hård hund som følger instrukser ovenfra. Men kan de stole på ham?

Det der kunne have endt som en tam omgang spion-pladder, er i hænderne på instruktør Christopher McQuarrie (som også instruerede den 5. M:I-film, den fremragende “Rouge Nation”) er endt som den bedste i hele M:I-rækken!

“Fallout” er større, vildere og mere hæsblæsende end nogensinde! Til vands, til lands og i luften (bogstavelig talt).

“Fallout” er ikke blot en film som vil blive husket for den utrolige vovehals Tom Cruise’ ankelbrækkende stunt, som satte hele produktionen i stå i fire uger. Nej, det er en film som bygger perfekt videre på universets karakterer (med Hunt i centrum) og som giver filmen dens emotionelle kant. Vi er med Hunt hele vejen og forstår hans drastige valg. McQuarrie bygger videre på Hunt og hans team historie og hvad den rent personligt betyder for IMP-agtenerne.

“Fallout” er det mørkeste kapitel i Mission Impossibles historie. Der er mere på spil. Men den er stadig sjov og filmen doserer perfekt de tørre one-liners fra bl.a  Ving Rhames og særligt, Simon Pegg, som står for de bedste humoristiske kommentarer gennem filmen.

Og når vi kommer til actionscenerne…. Jamen hvordan skal jeg sige det? Undskyld mit sprogbrug, men hold nu kæft, hvor er den bare vild!

For bare at tage nogle af de vildeste scener: en nævekamp på et toilet (Jason Borune gå hjem og vug), flere adrealinpumpende bilscener (farvel til dig, Steve McQueen), og en hæsblæsende helikopterjagt (goodbye Mr. Bond). Alt sammen skruet så helvedes godt sammen, uden CGI, special effects og alt det andet computer-tamtam der fylder i de fleste blockbusters i 2018.

Det er mega cool og oldschool.

Filmens actionscener er forrygende filmet,  og musikken gør hvert billede endnu større oplevelse. Vi bliver som publikum nærmest på magisk vis bliver suget helt ind i oplevelsen og føler os en del af den. Jeg kan slet ikke tælle hvor mange gange jeg svedte og havde høj puls under filmen. Jeg VAR med i oplevelsen på det store lærred!

Jeg blev for alvor fan af M:I-filmene efter den 3. film i rækken (den første var for indviklet og den anden var for fjollet). Det var som om at instruktør J.J. Abrams for alvor åbnede op for den gyldne middelvej, mellem det alvorlige spiondrama fra Brian De Palma’s 1’er og John Woo’s fjollede actionblær’ i 2’eren.

Jeg har kun latter til overs for de andre old school-actionhelte, Jason Bourne og James Bond, efter at have set “Fallout”. Næsten da i hvert fald.

For den største actionhelt i 2018 hedder Ethan Hunt og han leverer med resten af IMP-agenterne den bedste actionfilm i flere år.

Jeg bøjer mig i støvet for Tom Cruise og co. og glæder mig som et lille barn til at skulle gense dette actionmesterværk igen!

Mission: Impossible 6 – Fallout får 6 ud af 6 hamre:

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…