Mission: Impossible 6 – Fallout anmeldelse

René

René

af René Buchtrup

Den 6. Mission Impossible-film “Fallout” er mega cool og oldschool og Tom Cruise sender de andre actionhelte til tælling. Hvem sagde actionmesterværk?!

Mission: Impossible 6 – Fallout kan bl.a streames på Blockbuster og Plejmo

Hvad definerer en rigtig actionfilm?

Rikke Schubarts har skrevet filmbogen “Med Vold Og Magt” fra 2002. Hun tager actionfilmene helt seriøst og stiller skarpt på hvorfor actionfilmene er blevet så utroligt populære. På næsten 500 sider undersøger hun bl.a. hvorfor actionfilm stadig sælger og beskriver det som “barnlig underholdning” dog med …”helte som rollemodeller for mænd verden over”. 

Men ifølge Schubart, er der to ting der definerer genren: dens actionscene og dens actionhelt. En actionhelt som knytter sig til et mytologisk frelserplot og actionscener som rammer sit publikum i mellemgulvet.

Har vi med Mission Impossible-filmene en rendyrket actionhelt og de helt rigtige actionscener?

Ja. I den grad.

Den sjette i rækken, “Fallout”, lægger hårdt ud med vores helt, IMP-agenten, Ethan Hunt (Tom Cruise) som med sine wingmen in duty, Benji og Luther (Simon Pegg og Ving Rhames) forsøger at opsnappe noget plutonium inden det kommer i hænderne på det skumle netværk “The Apostles” og bagmanden bag det hele, John Lark.

Men det går galt for Hunt, da han vælger at redde Luthers liv og pludselig er farlige, radioaktive stof, væk.

Snart skal Hunt og hans team til Paris for at “gøre skaden god igen”. Men de får CIA-agenten, den hårde August Walker (Henry Cavill) med som “barnepige”. Han er en hård hund som følger instrukser ovenfra. Men kan de stole på ham?

Det der kunne have endt som en tam omgang spion-pladder, er i hænderne på instruktør Christopher McQuarrie (som også instruerede den 5. M:I-film, den fremragende “Rouge Nation”) er endt som den bedste i hele M:I-rækken!

“Fallout” er større, vildere og mere hæsblæsende end nogensinde! Til vands, til lands og i luften (bogstavelig talt).

“Fallout” er ikke blot en film som vil blive husket for den utrolige vovehals Tom Cruise’ ankelbrækkende stunt, som satte hele produktionen i stå i fire uger. Nej, det er en film som bygger perfekt videre på universets karakterer (med Hunt i centrum) og som giver filmen dens emotionelle kant. Vi er med Hunt hele vejen og forstår hans drastige valg. McQuarrie bygger videre på Hunt og hans team historie og hvad den rent personligt betyder for IMP-agtenerne.

“Fallout” er det mørkeste kapitel i Mission Impossibles historie. Der er mere på spil. Men den er stadig sjov og filmen doserer perfekt de tørre one-liners fra bl.a  Ving Rhames og særligt, Simon Pegg, som står for de bedste humoristiske kommentarer gennem filmen.

Og når vi kommer til actionscenerne…. Jamen hvordan skal jeg sige det? Undskyld mit sprogbrug, men hold nu kæft, hvor er den bare vild!

For bare at tage nogle af de vildeste scener: en nævekamp på et toilet (Jason Borune gå hjem og vug), flere adrealinpumpende bilscener (farvel til dig, Steve McQueen), og en hæsblæsende helikopterjagt (goodbye Mr. Bond). Alt sammen skruet så helvedes godt sammen, uden CGI, special effects og alt det andet computer-tamtam der fylder i de fleste blockbusters i 2018.

Det er mega cool og oldschool.

Filmens actionscener er forrygende filmet,  og musikken gør hvert billede endnu større oplevelse. Vi bliver som publikum nærmest på magisk vis bliver suget helt ind i oplevelsen og føler os en del af den. Jeg kan slet ikke tælle hvor mange gange jeg svedte og havde høj puls under filmen. Jeg VAR med i oplevelsen på det store lærred!

Jeg blev for alvor fan af M:I-filmene efter den 3. film i rækken (den første var for indviklet og den anden var for fjollet). Det var som om at instruktør J.J. Abrams for alvor åbnede op for den gyldne middelvej, mellem det alvorlige spiondrama fra Brian De Palma’s 1’er og John Woo’s fjollede actionblær’ i 2’eren.

Jeg har kun latter til overs for de andre old school-actionhelte, Jason Bourne og James Bond, efter at have set “Fallout”. Næsten da i hvert fald.

For den største actionhelt i 2018 hedder Ethan Hunt og han leverer med resten af IMP-agenterne den bedste actionfilm i flere år.

Jeg bøjer mig i støvet for Tom Cruise og co. og glæder mig som et lille barn til at skulle gense dette actionmesterværk igen!

Mission: Impossible 6 – Fallout får 6 ud af 6 hamre:

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.