Marvel Top 10 (version 2)

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Den tidligere “praktikant” på Moviemaniac, Gustav, lavede i november 2017 en liste over de 10 bedste Marvel-film.

Med afslutningen på Avengers-universet med “End Game” (phase 1 til 3) d. 24. april sluttede en æra.

Det giver derfor så meget mening med en ny og opdateret liste over hvilke film, der skal med på listen over de allerbedste Marvel film. Der er kommet flere til hen.

Nu er det René Buchtrup der bestemmer og sætter filmene i den helt rigtige rækkefølge, for hvem har sagt han er helt enig med Gustavs rangering 🙂

Den lidt for selvhøjtidlige, første omgang “Thor” fra 2011 er ikke at se på listen. Den åh-så-polititiske korrekte “Black Panther” er på ingen måde stærk nok. Og den larmende bagatel “Iron Man 2”, er der slet, slet ikke blevet tænkt på i denne sammenhængen.

Mit bud på hvorfor Marvel-filmene har sejret hos de de mange filmelskere verden over, er den særlige kombination elsk og bedrundringsværdige karakterer, smæklækker action og den helt særlige Marvel-humor (en fin kombination af thø-hø-humor, indforstået referencer-humor, ironi og sarkasme).

Udover dette har Marvel på imponerende vis bundet en sløjfe mellem samtidlige af deres film og lavet en cliffhanger efter rulleteksterne, efter hver film (bortset fra “End Game”), så eventyret på sin vis kunne fortsætte i den næste Marvel film.

Genialt.

Her får i mit bud på hvilke film der er Marvels bedste, fra 10 til 1:

10. Thor: Ragnarok (2017)

3. gang er, for alvor, lykkens gang. Hvert fald når det drejer sig om tordenguden, Thor, og hans almægtige film. Ikke at den første Thor og efterfølgeren som sådan var dårlige. Det var bare som om at Thor-universet havde brug for en ekstra indsprøjtning ironi og slapstic-humor, så der kunne løsnes lidt op for den retfærdige hammergud. Chris Helmswoth shiner med hans geniale komiske timing og viser hvor mange funny bones han besider. Den bedste Thor-film, og en af de bedste Marvel-film.

9. Spiderman: Homecoming (2017)

Til alle der syntes at Toby Mcguire var for flæbende og træls og at Andrew Garfield var alt for meget mand, mindre teenager og smart-i-en-fart som den nørdede Peter Parker, så er Tom Holland lige det pust Spiderman-franchisen trængte til. Endelig en ung gut (som rent faktisk har alder som en teenager, og agerer som én), som gjorde Spiderman troværdig. “Homecoming” fungerer fantastisk som både coming-up-age-film og klassisk oprindelseshistorie.

8. Guardians of the Galaxy (2014)

Hvem sagde broget flok? Guardians-banden er en slags Avengers Of Outcasts. På den sjoveste og mest underholdende måde. En spændende og rørende origin-historie, anderledes karakterer og et úbercool soundtrack, som ville få Tarantino til at nikke anerkendende. Det bliver aldrig for højtideligt i GOTG, og selvom tempoet er højt, er der stadig plads til de mange forskellige karakterer. Der er så meget komisk timing og hylemorsomme jokes, som bliver kastet til højre og venstre, at det går op i en højere, (rum)enhed. Længe leve Peter Quill, Drax, Rocket, Groot og alle de andre intergalaktiske rumhelte.

7. Ant Man (2015)

Man kan sige meget om den nu 50-årige (!) Paul Rudd, men sjov, det er manden altså. Det gav overraskende meget mening af få ham til at spille titelkarakteren i 2015, hvor den klassiske Marvel-opskrift bliver brugt….-bare i mini format. Der er fart over feltet, som var det Olsen Banden på coke. Udover en yderst medrivende historie, er filmens biroller helt i top. Michael Douglas er karismatisk som videnskabsmanden Hank Pym og filmens komiske højdepunkt, Michael Peña, er suveræn, med sine, ikke alt for, kvikke bemærkninger.

6. Captain America: Civil War (2016)

Iron Man vs. Cap. Kald den hvad i vil, men det er de to frontmænd i Avengers der er i centrum og deres konflikt, som resulterer i splittelse af den gruppen og intern krig. Det er Brødrenes Russos første film i Marvels superhelteunivers og den opgave klarer de med bravour. De beviser at de kan figurere med de mange karakterer og give dem alle plads i fortællingen. Det er både alvorligt, skægt og drønspændende. Aldrig har Marvel-universet været så modent og begavet!

5. Avengers (2012)

Første film hvor alle heltene samledes og stod sammen mod den bedste skurk i MCU’s historie,- Loke (spillet med slesk overblik og komisk timing uden lige, af Tom HIddleston). Instruktør Joss Whedon, tabte lidt af superhelte-småkagerne på gulvet i den 2. Avengers-film, “Age Of Ultron” hvor det hele blev blæst for meget op i en lidt for rodet historie. Men i den første film, er løjerne om vores helte kontrolleret og vi drukner heldigvis ikke ikke i actionbuffeten, selvom der er mange helte at forholde sig til.

4. Iron Man (2008)

Filmen som startede det hele, står som én af de allerbedste den dag i dag. Rollen som Tony Stark lå lige til højrebenet for Robert Downey Jr. og med selvsikkerhed, arrogance og spiddende sarkasme, blev en legandarisk filmrolle født. Historien om den selvfede chef i våbenindustrien, der på Batmansk vis, skaber sig et superhelte alter ego: Iron Man. En seriøs, men stadig sjov film, som konstant er topunderholdende, med skuespillere som slår gnister med hinanden.

3. Avengers: Infinity War (2018)

The end is near. Det får de sammentømrede kappeklædte helte for alvor at mærke, da den jeg-vil-slå-halvdelen-af-jordens-befolkningen-ihjel-skurk, Thanos (Josh Brolin) udfordrer til kamp på jordkloden. Hvis han får samlet de seks infinity sten og knipser, vil hans ønske gå i opfyldelse. Thanos har ikke lune og komsik overskud som den bedste Marvel filmskurk Loke, men har til gengæld en skræmmende ro, og fysisk styrke, som Avengers kun besejre i fællesskab. “Infinity War” er en imponerende bedrift, der med voldsomt store armbevægelser blæser fansene omkuld billed og lydmæssigt, på historiesiden og samtidig bevarer den velkendte Marvel-humor, så man stadig kan trække på smilebåndene undervejs.

2. Captain America: The Winter Soldier (2014)

70’ernes cool’ spionthriller har ikke levet forgæves. Det er “The Winter Soldier” beviset på. Der er noget særlig “3 Døgn For Condor”-stemning over filmen, hvor man aldrig rigtig ved hvem man skal heppe med. Alt er gråt og skummelt. Intet er sort/hvidt, som i så mange andre superheltefortællinger.Der hænger en særlig koldkrigs-paranoia over filmen. Så udover, at dette er en stemningsfilm, som er spændende som ind i helvede, leverer den noget af det fedeste action i Marvel filmene, overhovedet. Råt og nådesløst. At Robert Redford (hovedrollen i 3 Døgn…) er med, er bare genialt. Det er prikken over i’et.

  1. Avengers: EndGame (2019)

Er dette den allerbedste Marvel-film? Dette er spørgsmål man (selvfølgelig) stiller siden den nu er på førstepladsen. Men lad mig svare på dette spørgsmål med et andet spørgsmål: er dette den modigste, stærkeste og mest rørende Marvel-film til dato? Ja. Uden tvivl.

Grunden til at EndGame går over i historiebøgerne, er ikke blot pga. dens imponerende indtjeningsrekord på få uger i verdens biografer. Filmens instruktører, Brødrene Russo, ikke blot har skabt en gennemsnitlig bulder og brag-film, med kønsløs og halvsløje jokes, som man så ofte har set i superheltegenren, Nej, de har simpelthen kreeret et superhelte-melodrama som bringer store følelser i spil/kog og som tager sit publikum med på en (tids)rejse hvor filmen på imponerende vis binder sløjfe på mange af de tidligere Marvel-film. Genialt!

De har skabt en 3 timers mastrondont værk, som ikke er bange for at være roligt, nærværende og pille skrællen af, de ellers så hårdkogte, superhelte man har oplevet i de tidligere film. Det kræver sgu balls og det virker hundrede!

Ikke et øje tørt i filmens allersidste scene (SPOILER) hvor der tages afsked med Iron Man (manden der startede det hele i 2008). Alle store karakterer fra Marvel-universet samles. Ikke blot for at sige et respektfuldt farvel til deres leder, men også til sit trofaste Marvel-publikum, som har været med under hele den lange rejse.

Så bliver det faktisk ikke større…

Seneste

The Apprentice

Nicolai har denne gang anmeldt en film om ingen ringere end Donald Trump og hans rejse mod storhed.

Og i forhold til en film om en mand, der går fra at besidde lidt, til at besidde meget, så er der tale om en meget underholdene og meget interessant film om en meget kontroversiel person.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Anchorman

Anchorman er muligvis meget plat, men der er faktisk en mening med galskaben.
Filmen har tyve års jubilæum og kan nu købes på 4k UHD blu-ray.
René Buchtrup anmelder den lige HER:

The Wild Robot

Nicolai har denne gang anmeldt en animationsfilm om en robot i vildmarken, som skal lære hvad det vil sige, at opfostre et barn og skabe venskab med vilddyr. Det er en virkelig fremragende, morsom, rørende og virkelig underholdende film, som alle og enhver (uanset aldersgrupper), bør kunne få noget ud af

Beetlejuice (4k UHD)

Nicolai har anmeldt 80’er-klassikeren, Beetlejuice, i anledningen af dens udgivelse på 4k ultra blu-ray. Og skulle man være i tvivl, om Beetlejuice holder endnu, så behøver man ej at tvivle, fordi Beetlejuice, er bestemt forsat en super underholdende og super sjov gyserkomedie.

Lee

Nicolai har denne gang anmeldt den nye film om krigsfotografen, Lee og der er i den grad tale om en smuk og meget gribende film om en kvinde der kæmpede sin sig for at dokumentere rædslerne under 2. Verdenskrig

Furiosa: A Mad Max Saga (4K UHD)

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja. For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling. Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse af actionbaskeren, som endelig kan købes på 4k-skive!

All of Us Strangers (blu-ray anmeldelse)

Nicolai har denne gang genset én af 2024’s største filmoplevelser på blu-ray. Andrew Haighs “All Of Us Strangers” er et smukt og dybt mesterværk, som ingen filmelsker bør snyde sig selv for at se.