Lost Lives (streaming anmeldelse)

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Dermot Lavery
Produktionsår: 2019 Genre: Dokumentar
Kunne ses på CPH:DOX

af Andreas Nørgaard

Filmen tager sit triste og sørgelige udgangspunkt i konflikten i Nordirland.

Den giver de tabte menneskeliv en stemme, og den viser hvor meningsløs konflikten var, og stadig er – den er desværre blusset lidt op igen de senere år.

Instruktør Dermot Lavery fokuserer ikke på skyld, men på de mennesker, hvis liv på begge sider er blevet smadret pga. al den død og ødelæggelse konflikten har ført med sig. Mere end 3.700 døde – som konflikten hidtil har krævet – får her i filmen, og i bogen der ligger til grund for selvsamme, en stemme, som hadet på begge sider ikke har givet dem.

Det er et godt, omend lidt billigt greb, at have store nordirske skuespillere som fortællere. Billigt fordi det nemt kunne tage fokus væk fra historierne om de mange mennesker, hvis en stor verdenskendt skuespiller kommer i spil.

Heldigvis rammer instruktøren en fin balance, og bruger fortællerstemmerne tilpas. Liam Neeson, Kenneth Brannagh og Ciarán Hinds stemmer giver altid en film noget ekstra. De har en ro over sig, og rager ud fra mængden.

Filmen er nok bedst for dem der har en interesse og noget kendskab til konflikten, men den bør også ramme dem, hvor det ikke er tilfældet. Den er trods alt for stærk til bare at blive slået hen som “bare” en film om Nordirland.

Nogle gange hælder den lige lovlig meget til regulær følelsesporno, når den viser ulykkelige pårørende, døde kroppe, og det hele sovset ind i melankolsk strygermusik.

Selvfølgelig er det forfærdeligt, det behøver vi ikke have “hjælpemidler” til at forstå, og jeg tror faktisk det ville ramme hårdere, hvis lyd- og videooptagelserne havde stået råt og skrabet for sig selv uden tilsat lydside.

Sammenligner man plus- og minussiderne ved filmen, så ender man op med en god og solid film, der flere steder giver en klump i halsen.

Lost Lives får: 4/6
🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer