Lost Lives (streaming anmeldelse)

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Dermot Lavery
Produktionsår: 2019 Genre: Dokumentar
Kunne ses på CPH:DOX

af Andreas Nørgaard

Filmen tager sit triste og sørgelige udgangspunkt i konflikten i Nordirland.

Den giver de tabte menneskeliv en stemme, og den viser hvor meningsløs konflikten var, og stadig er – den er desværre blusset lidt op igen de senere år.

Instruktør Dermot Lavery fokuserer ikke på skyld, men på de mennesker, hvis liv på begge sider er blevet smadret pga. al den død og ødelæggelse konflikten har ført med sig. Mere end 3.700 døde – som konflikten hidtil har krævet – får her i filmen, og i bogen der ligger til grund for selvsamme, en stemme, som hadet på begge sider ikke har givet dem.

Det er et godt, omend lidt billigt greb, at have store nordirske skuespillere som fortællere. Billigt fordi det nemt kunne tage fokus væk fra historierne om de mange mennesker, hvis en stor verdenskendt skuespiller kommer i spil.

Heldigvis rammer instruktøren en fin balance, og bruger fortællerstemmerne tilpas. Liam Neeson, Kenneth Brannagh og Ciarán Hinds stemmer giver altid en film noget ekstra. De har en ro over sig, og rager ud fra mængden.

Filmen er nok bedst for dem der har en interesse og noget kendskab til konflikten, men den bør også ramme dem, hvor det ikke er tilfældet. Den er trods alt for stærk til bare at blive slået hen som “bare” en film om Nordirland.

Nogle gange hælder den lige lovlig meget til regulær følelsesporno, når den viser ulykkelige pårørende, døde kroppe, og det hele sovset ind i melankolsk strygermusik.

Selvfølgelig er det forfærdeligt, det behøver vi ikke have “hjælpemidler” til at forstå, og jeg tror faktisk det ville ramme hårdere, hvis lyd- og videooptagelserne havde stået råt og skrabet for sig selv uden tilsat lydside.

Sammenligner man plus- og minussiderne ved filmen, så ender man op med en god og solid film, der flere steder giver en klump i halsen.

Lost Lives får: 4/6
🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Babygirl

Nicolai har denne gang anmeldt en erotisk thriller, som både er vovet, hed, intens og samtidig følsom og meget kompleks.

Babygirl har mange tangenter at spille på og oveordnet spiller det hele mere end godt nok til at være en biograftur værdig!

The Room

For seks år siden anmeldte René Buchtrup “verdens dårligste film” til bundkarakter. Nu har tonen fået en helt anden lyd. Læs hans (nye) anmeldelse af The Room…

Årets Film 2024 (Nicolais Top 10)

I Moviemaniacs tilbageblik på det nu forgangne år 2024, er det nu Nicolais tur til at dele ud af sine filmiske højdepunkter, hvor der så er tale om en bred perlette af både store værker og små gemte perler, som alle gjorde massivt indtryk.

Årets Film 2024 (Renés Top 10)

Filmåret 2024 har i følge René Buchtrup været fantastisk og det har kort sagt været enormt svært at fravælge film til den endelige TOP 10. Men det er selvfølgelig lykkedes, og her får I listen. Rigtig god fornøjelse..

Better Man

Hvis man vil slutte året af med et brag i biografen, som giver en lyst til at danse og hoppe ind i 2025, jamen så har Nicolai et ganske godt bud på dette, via Better Man, som fortæller historien om popikonet Robbie Williams, som så bliver skildret som en abe.

Alien: Romulus (4k UHD)

Den nye Alien-film, Romulus, låner fra sine forbilleder, men er alligevel sin egen.
Den er skabt til at ses i (hjemme)biografen, hvor “ingen kan høre dig skrige”…
René Buchtrup anmelder ret så begejstret Alien: Romulus.