Lost Lives (streaming anmeldelse)

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Dermot Lavery
Produktionsår: 2019 Genre: Dokumentar
Kunne ses på CPH:DOX

af Andreas Nørgaard

Filmen tager sit triste og sørgelige udgangspunkt i konflikten i Nordirland.

Den giver de tabte menneskeliv en stemme, og den viser hvor meningsløs konflikten var, og stadig er – den er desværre blusset lidt op igen de senere år.

Instruktør Dermot Lavery fokuserer ikke på skyld, men på de mennesker, hvis liv på begge sider er blevet smadret pga. al den død og ødelæggelse konflikten har ført med sig. Mere end 3.700 døde – som konflikten hidtil har krævet – får her i filmen, og i bogen der ligger til grund for selvsamme, en stemme, som hadet på begge sider ikke har givet dem.

Det er et godt, omend lidt billigt greb, at have store nordirske skuespillere som fortællere. Billigt fordi det nemt kunne tage fokus væk fra historierne om de mange mennesker, hvis en stor verdenskendt skuespiller kommer i spil.

Heldigvis rammer instruktøren en fin balance, og bruger fortællerstemmerne tilpas. Liam Neeson, Kenneth Brannagh og Ciarán Hinds stemmer giver altid en film noget ekstra. De har en ro over sig, og rager ud fra mængden.

Filmen er nok bedst for dem der har en interesse og noget kendskab til konflikten, men den bør også ramme dem, hvor det ikke er tilfældet. Den er trods alt for stærk til bare at blive slået hen som “bare” en film om Nordirland.

Nogle gange hælder den lige lovlig meget til regulær følelsesporno, når den viser ulykkelige pårørende, døde kroppe, og det hele sovset ind i melankolsk strygermusik.

Selvfølgelig er det forfærdeligt, det behøver vi ikke have “hjælpemidler” til at forstå, og jeg tror faktisk det ville ramme hårdere, hvis lyd- og videooptagelserne havde stået råt og skrabet for sig selv uden tilsat lydside.

Sammenligner man plus- og minussiderne ved filmen, så ender man op med en god og solid film, der flere steder giver en klump i halsen.

Lost Lives får: 4/6
🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.