Kød & Blod

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Kød & Blod. Instruktør: Jeanette Nordahl. År: 2020. Genre: drama.
Kan købes på blu-ray fra d. 12 oktober 2020

Tænk. Et lille gangsterdrama, som foregår i Danmark.

Vi er vant til pompøse og voldsomme amerikanske gangsterfabler fra Hollywood, som ofte romantiserer det kriminelle liv, og viser forbrydere der vælter sig rundt i cool cash, letpåklædte damer, sprut og stoffer.

I instruktør Jeanette Nordahls debutfilm, Kød & Blod, er vi langt fra de store armbevægelser i USA. Vi er helt ude på Lars Tyndskids marker i Bogense, hvor en særlig familie bor. I et almindeligt parcelhus, flytter 17-årige Ida ind hos sin moster Bodil og tre fætre, efter hendes mor er død i et biluheld.

Det går lige så langsomt op for Ida, som ikke er helt blåøjet, at hun er endt i et hjem, som ikke just får deres indtjening ind via et ni til fire-arbejde, ligesom alle andre.

Selvom hun bliver modtaget med åbne arme og masser af hengivenhed (moster Bodil kysser hendes tre voksne drenge lige på trutteren), så skal der ikke Barnaby til at regne ud, at there is something rotten i Bogense.

Ida kommer med moster på diskoteket, hvor hun arbejder. Mens Ida sidder i baren og drikker cola, ser hun en kvinde, som tager kontakt til Bodil. Hun kommer med ærbødig respekt, som var hun Godfathers, “The Don”. I denne sammenhæng, “The Donna”.

Hun er lånehaj, og snart kommer Ida med hendes tre fætre, som giver hinanden lussinger i bilen, og for at gejle hinanden op, med på særlige køreture. Ture rundt til folk som, på pusher-sprog, “skylder penge”. Men det går galt da de bryder ind på en gård, hvor en pige ser Ida.

Pludselig går det stærkt, og Ida må træffe en beslutning: skal hun fortælle alt til sin sagsbehandler, eller skal hun dække over hendes nye familie?

Sandra Guldberg Kampps er yderst troværdig i hovedrollen og giver den skrøbelige karakter et ansigt man kan relatere til. Selvom hun spiller den indadvendte pige, er hendes skuespil så nuanceret, at man ikke kan tro, det er hendes debut på det store lærred. Hun spiller godt op til fætrene, spillet af Elliott Crosset Hove, Joachim Fjelstrup og Besir Zeciri, som hver især viser side af varme og nærvær, men på et splitsekund kan blive utilregnelige, faretruende og væmmelige.

Sådan er det også med Sidse Babett Knudsens rolle som Bodil, som et ene øjeblik nusser enten drengene eller Ida i håret, og det næste råber og giver en flad, hvis hun bliver presset. Kort sagt, er der eminent skuespil over hele linen.

Det er dog ikke en film, som for alvor dykker ned i karaktererne, men som bliver på overfladen. Vi bliver aldrig rigtig klogere på hvem de er, men mere, hvad de gør og hvorfor.

På halvanden time kommer vi til at mærke hvad der er på spil for Ida, i hendes nye situation i livet. Vi er, som tilskuere ikke i tvivl om, hvorfor hendes mor, skjulte denne side af familien for hende.

Kød & Blod har fra start og til slut sit publikum i et fast jerngreb, med intense og skræmmende billeder, som giver udtrykket less is more en endnu større betydning. Det er et klaustrofobisk og ubehageligt drama, som ikke slipper før sidste sekund.

Kød & Blod får 4/6:
🔨 🔨 🔨 🔨

Ekstramateriale: Ikke andet end fire trailere. Skuffende.

Seneste

The Monkey

Jacob Faurholt er tilbage! Hvert fald for en kort stund. Hvem skulle ellers anmelde den hypede gyser-komedie, The Monkey, som af de fleste anmeldere er blevet hyldet. Men Jacob er ikke tilfreds med filmen. Slet, slet ikke.
Læs hans anmeldelse af filmen HER:

Moviemaniac anmelder 4k-film: Signs

Signs fra 2002 er én af de film, som desværre er gået lidt i glemmebogen i dag. Men det er ærgerligt, når den har en blændende Mel Gibson i hovedrollen og en historie om aliens som måske vil invadere jorden.

Kærlighed på film og TV

Jeg har lavet en lille liste med syv bud på den smukke kærlighed. Jeg har taget fra både film og TV-serier
God fornøjelse

Fremmed: Det første opgør

Nicolai har denne gang anmeldt den første danske stenalder film, som handler om starten på det der i dag, er Danmark.

Det er en meget særlig film og en meget intens film, som ganske vist ikke er perfekt, men dog alligevel ikke minder om nogen anden dansk film, hvilket i den grad gør den seværdig

Moviemaniac Podcast – Episode 2: Den Om Oscars

De synes begge to at Oscar showet er dødkedeligt! Alligevel ser de det HVER evigt eneste år! Hvorfor? Fordi de knuselsker film og håber på at det bli’r bedre netop i år…. 😉
Efter fem års podcast-pause, mødes Andreas Nørgaard igen med René Buchtrup. Her kommer de med konstruktive forslag til hvordan The Oscars kan blive endnu bedre…

Flow

Nicolai har denne gang anmeldt en animationsfilm om en flok dyr, der prøver at overleve og holde sammen, under en stor oversvømmelse.

Der er tale om et helt særligt mesterværk, som er gribende, rørende, intenst og virkelig realistisk og i den grad, en biograftur værdig

Moviemaniac anmelder 4k-film: Den Sjette Sans

Moviemaniac anmelder 4k-film kigger denne gang nærmere på gyseren, Den Sjette Sans, som overraskede i sluthalvfemserne med en ordentligt twist-slutning.
Men holder filmen stadig i dag?

Min Evige Sommer

Nicolai har denne gang anmeldt en ny dansk film om en 16 årig pige, der tilbringer en sommer i et sommerhus, med sin familie, hvor moren har kræft.

Min Evige Sommer, er en dybt bevægende og meget hjerteknusende dansk film, som stærkt kan anbefales, men som dog vil kræve kleenex