Hygge!

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Dagur Káris
År: 2023
Genre: komedie.
Biografpremiere: 26/10

Når der laves en film, hvor start-præmissen og setuppet, er at karaktererne skal have det hyggeligt, så ligger katastrofen oftest allerede og venter, lang tid før filmen er begyndt.

Sådan er det bestemt også tilfældet i islandske Dagur Káris nye danske film, Hygge!

Filmens præmis kan fortælles lyn hurtigt og ganske enkelt.

Helene & Peter, skal holde et middagsselskab og der er lagt i kakkelovnen, til at det skal være en helt perfekt og hyggelig aften. Ved aftenen er der så én i selskabet der fremlægger en form for selskabsleg, som hun tidligere havde leget med sine veninder, med stor succes. Legen går i alt sin enkelthed, ud på at alle lægger deres mobiler frem til frit skue og når der er enten tigger en sms-besked, en snap fra snapchat eller et opkald ind, så skal alle tilstedeværende være vidne til det.

Dette skal nok forstås som både en form for fortrolighedsprøve og en mulighed for pinlige optrin, hvis der kommer noget mærkeligt og uforudsigeligt

 Som det kan læses, er dette jo dømt til at gå galt og det gør det skam også.

Før jeg fortsætter, vil jeg lige kort fremlægge filmens relationsmønster (dem som deltager i middagsselskabet), da det er relativt godt at have styr på, i forhold til den videre anmeldelse, så ja, here goes;

  • Helene & Peter er et par og har sammen adaptivdatteren Isabel.
  • Nikolaj er bror til Peter og kommer sammen med Laura (som er hende der forslår selskabslegen).
  • Fabian er bror til Helene og kommer sammen med Ib.
  • Erica har en relation til Peter & Jespers komaliggende bror, Jesper, men den relation vil jeg ikke spoile.

Det særlige ved ”Hygge!”, er at der ikke bare er tale om en genindspilning af den italienske film, Perfect Strangers fra 2016, men den fireogtyvende genindspilning af en blot 7-årig gammel film!

Grunden til dette, må ganske simpelt være at dén films præmis er så universel at den kan fungere til alle lande og samfund, men er dette nu også tilfældet?

Det kan siges at Dagur Kári har skrevet filmens manuskript sammen med Mads Tafdrup (ud fra italienske Paolo Genoveses oprindelige film) og der er grundlæggende tale om en form for katastrofekomedie, hvor alt der kan gå galt, går galt fra start af.

Helene & Peter, får til at starte med tilsendt en gris som skal tilberedes og synet af det døde dyr, skræmmer øjeblikkeligt adaptivdatteren, Isabel. Derudover er Nikolajs kæreste Laura, veganer og hun er i tvivl om Nikolaj har informeret Peter om dette og så lever Fabian & Ib i et helt åbent forhold, hvor de helt skal være åbne og ærlige over for alt, som i ALT.

Noget som hurtigt slog mig ved synet af denne film, var at dens præmis skam var genial, men at det samtidig var en præmis med mange fremførselsmuligheder.

Hygge! Er grundlæggende en komedie, men film om folk som har noget at skjule over for hinanden (og som helst vil holde hemmelighederne skjulte), kunne såmænd også sagtens benyttes i et dybt alvorligt drama, med stort-set samme præmis og næsten samme udfald (uden at noget skal spoiles).

Afsløringer og samtaler som kan ses som værende alvorlige, finder også sted i filmen, men via skuespillet (og ligeledes skuespillerne), så bliver det nærmest automatisk til en komedie og en sådan komedie som er til for at man skal krumme tæer og grine af hvordan folks perfekte/skjulte facader, lige så stille, falder helt fra hinanden.

Men er det så vildt sjovt? Sommetider (alt efter hvad der forsøges at skjules), men nogen gange, føler jeg også at filmen ville fungere bedre som et seriøst drama, da afsløringerne for mig ville ramme hårdere på den måde.

For også lige at nævne noget om filmens skuespil, så gør de medvirkende skuespillere, det skam ganske fremragende.

Sofie Torp (som spiller Helene) og Joachim Fjelstrup (som spiller Peter), fungere virkelig godt som et par der har været sammen længe og til tider har en lidt passivaggressiv tilgang til hinanden, hvilket kan være morsomt at være vidne til og til-og-med, autentisk.

Thue Erstad Rasmussen (som spiller Fabian) og Nicolai Jørgensen (som spiller Ib), gør det ligeså fremragende som et par, som skal virke til at fungere, men som relativt hurtigt falder fra hinanden, da de er tvivl om de skal være 200, 120 eller 100 % ærlige over for hinanden, hvilket er ret morsomt.

Jeg vil også lige fremhæve Olivia Joof Lewerissa (som spiller Erica), som jeg faktisk synes er filmens mest interessante karakter, da Ericas relation bevidst holdes skjult, hele vejen igennem og da jeg grundlæggende synes at hendes præstation er mest interessant, i forhold til balancen mellem det sjove og alvorlige.

Da filmen primært foregår rundt om et bord, er filmen tæt på at være et kammerspil og dette udnytter kameraføren, Nicolai Lok, ganske perfekt til at skabe en til tider små-klaustrofobisk stemning og filmen har skam også et ret godt tempo, hvilket i den grad er stort cadeau til filmens klippere, Mads Michael Olsen & Kasper Schultz Simonsen.

Men, er Hygge! En kommende nyklassiker og en perfekt dansk komedie?

Det korte svar er nej. Dette skyldes både at, selvom jeg ikke kede mig, så sad jeg dog også sommetider og ventede på hvornår nogle af gæsterne ville komme til orde og få noget afsløret, som andre ikke skulle høre. Dernæst, så selvom jeg vil kalde ”Hygge!”, en ret sjov film, så tror jeg næsten den ville have fungeret bedre som seriøst drama, i forhold til effekten af filmens afsløringer.

Men Hygge! er dog bestemt en ganske god dansk film, med en genial præmis og rigtig godt skuespil og selvom det måske ikke er en nyklassiker, så kan den dog fungere som til en sjov aften i biografen.

Hygge! får 4/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: