Hacksaw Ridge anmeldelse

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Instruktør Mel Gibson har styr på sit filmiske håndværk i en film som minder om en skør blanding af bundnaive Forrest Gump og blodige The Chain Saw Massacre. 

af René Buchtrup

Prøv lige at forestille dig at Forrest Gump havde en morfar som var lige  så bundnaiv og gumpetung, men samtidig også en værre charmetrold,  som sit lalleglade barnebarn?
Tænk hvis han boede på landet i Virginia med sin bror, mor og  (krigs)traumatiserede far i 40’erne og meldte sig ind i hæren da    2. verdenskrig startede?

Det gjorde han faktisk i virkeligheden (ham Desmond T. Doss) da filmen er baseret på virkelige hændelser.

Sådan føles det hvert fald når man ser filmen om Desmond der render rundt og smiler fjoget og tænker på Gud Den Almægtige. Om han så var så sukkersød og bibelglad som skuespiller Andrew Garfield spiller ham, det er så en anden sag. Men denne Forrest Gump-klon meldte sig altså ind i hæren, som pacifist og for at hjælpe som militærlæge. Han nægtede at røre et våben og dét endte i tørre tæsk af soldaterkammeraterne i militærlejren og en militær-restsag kostede ham nær en fængselsdom. Han endte også i krig og her kunne han så vise sit værd med at redde en masse af hans soldater-kammersjukker i sikkerhed.

En sand helt eller ej (ligesom Clint Eastwood på kvalm og over-patriotisk vis glorificerer sin hovedperson i ”American Sniper”) så er Garfields spil som Doss alt for glat til at give hovedpersonen i filmen ret meget kant. I mine øjne er der ikke meget menneske bag figuren. Han føles for poleret og ren. Ja, han er viljestærk og stoler på sine værdier (som han vil gøre alt for at holde på), men det føles for filmisk og ikke som noget et rigtigt menneske kunne gøre i virkeligheden.

Nu tænker du så nok: Nå, sikke en skodfilm. Bare rolig, det er det heldigvis ikke.

Mel Gibson kan sit håndværk og ved med præcision hvordan man skal instruere en spillefilm til punkt og prikke. Det har han fuldstændig styr på, så kedeligt bliver det aldrig, også selvom det kan føles lidt patetisk og fjollet at følge den stædige pacifist og bibelnørd.

For man bliver i den grad belønnet den sidste times tid i filmen, hvor filmen for alvor begynder med krigsscener så voldsomme, så langt under halvdelen kunne være nok. Alt går i smadder, blodet sprøjter og det minder om en horrorfilm fra 70’erne hvor det ikke kunne være klamt nok. Det er ikke for sarte sjæle. Men selvfølgelig kæmper vores allerkæreste hovedperson, der i forvejen havde gået så frygteligt meget igennem, også sig igennem dette krigs-splatter-helvede og vinder sine soldaterkammeraters dybeste respekt.

Hacksaw Ridge får 4 ud af 6 hamre: 

 

Filmen kan bl.a. streames på Cmore hvis du har abonnement 

streammag,2017-12-02T08:00:00Z,imdb=tt2119532,fa

 

 

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.