Hacksaw Ridge anmeldelse

René

René

Instruktør Mel Gibson har styr på sit filmiske håndværk i en film som minder om en skør blanding af bundnaive Forrest Gump og blodige The Chain Saw Massacre. 

af René Buchtrup

Prøv lige at forestille dig at Forrest Gump havde en morfar som var lige  så bundnaiv og gumpetung, men samtidig også en værre charmetrold,  som sit lalleglade barnebarn?
Tænk hvis han boede på landet i Virginia med sin bror, mor og  (krigs)traumatiserede far i 40’erne og meldte sig ind i hæren da    2. verdenskrig startede?

Det gjorde han faktisk i virkeligheden (ham Desmond T. Doss) da filmen er baseret på virkelige hændelser.

Sådan føles det hvert fald når man ser filmen om Desmond der render rundt og smiler fjoget og tænker på Gud Den Almægtige. Om han så var så sukkersød og bibelglad som skuespiller Andrew Garfield spiller ham, det er så en anden sag. Men denne Forrest Gump-klon meldte sig altså ind i hæren, som pacifist og for at hjælpe som militærlæge. Han nægtede at røre et våben og dét endte i tørre tæsk af soldaterkammeraterne i militærlejren og en militær-restsag kostede ham nær en fængselsdom. Han endte også i krig og her kunne han så vise sit værd med at redde en masse af hans soldater-kammersjukker i sikkerhed.

En sand helt eller ej (ligesom Clint Eastwood på kvalm og over-patriotisk vis glorificerer sin hovedperson i ”American Sniper”) så er Garfields spil som Doss alt for glat til at give hovedpersonen i filmen ret meget kant. I mine øjne er der ikke meget menneske bag figuren. Han føles for poleret og ren. Ja, han er viljestærk og stoler på sine værdier (som han vil gøre alt for at holde på), men det føles for filmisk og ikke som noget et rigtigt menneske kunne gøre i virkeligheden.

Nu tænker du så nok: Nå, sikke en skodfilm. Bare rolig, det er det heldigvis ikke.

Mel Gibson kan sit håndværk og ved med præcision hvordan man skal instruere en spillefilm til punkt og prikke. Det har han fuldstændig styr på, så kedeligt bliver det aldrig, også selvom det kan føles lidt patetisk og fjollet at følge den stædige pacifist og bibelnørd.

For man bliver i den grad belønnet den sidste times tid i filmen, hvor filmen for alvor begynder med krigsscener så voldsomme, så langt under halvdelen kunne være nok. Alt går i smadder, blodet sprøjter og det minder om en horrorfilm fra 70’erne hvor det ikke kunne være klamt nok. Det er ikke for sarte sjæle. Men selvfølgelig kæmper vores allerkæreste hovedperson, der i forvejen havde gået så frygteligt meget igennem, også sig igennem dette krigs-splatter-helvede og vinder sine soldaterkammeraters dybeste respekt.

Hacksaw Ridge får 4 ud af 6 hamre: 

 

Filmen kan bl.a. streames på Cmore hvis du har abonnement 

streammag,2017-12-02T08:00:00Z,imdb=tt2119532,fa

 

 

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.