Hacksaw Ridge anmeldelse

René

René

Instruktør Mel Gibson har styr på sit filmiske håndværk i en film som minder om en skør blanding af bundnaive Forrest Gump og blodige The Chain Saw Massacre. 

af René Buchtrup

Prøv lige at forestille dig at Forrest Gump havde en morfar som var lige  så bundnaiv og gumpetung, men samtidig også en værre charmetrold,  som sit lalleglade barnebarn?
Tænk hvis han boede på landet i Virginia med sin bror, mor og  (krigs)traumatiserede far i 40’erne og meldte sig ind i hæren da    2. verdenskrig startede?

Det gjorde han faktisk i virkeligheden (ham Desmond T. Doss) da filmen er baseret på virkelige hændelser.

Sådan føles det hvert fald når man ser filmen om Desmond der render rundt og smiler fjoget og tænker på Gud Den Almægtige. Om han så var så sukkersød og bibelglad som skuespiller Andrew Garfield spiller ham, det er så en anden sag. Men denne Forrest Gump-klon meldte sig altså ind i hæren, som pacifist og for at hjælpe som militærlæge. Han nægtede at røre et våben og dét endte i tørre tæsk af soldaterkammeraterne i militærlejren og en militær-restsag kostede ham nær en fængselsdom. Han endte også i krig og her kunne han så vise sit værd med at redde en masse af hans soldater-kammersjukker i sikkerhed.

En sand helt eller ej (ligesom Clint Eastwood på kvalm og over-patriotisk vis glorificerer sin hovedperson i ”American Sniper”) så er Garfields spil som Doss alt for glat til at give hovedpersonen i filmen ret meget kant. I mine øjne er der ikke meget menneske bag figuren. Han føles for poleret og ren. Ja, han er viljestærk og stoler på sine værdier (som han vil gøre alt for at holde på), men det føles for filmisk og ikke som noget et rigtigt menneske kunne gøre i virkeligheden.

Nu tænker du så nok: Nå, sikke en skodfilm. Bare rolig, det er det heldigvis ikke.

Mel Gibson kan sit håndværk og ved med præcision hvordan man skal instruere en spillefilm til punkt og prikke. Det har han fuldstændig styr på, så kedeligt bliver det aldrig, også selvom det kan føles lidt patetisk og fjollet at følge den stædige pacifist og bibelnørd.

For man bliver i den grad belønnet den sidste times tid i filmen, hvor filmen for alvor begynder med krigsscener så voldsomme, så langt under halvdelen kunne være nok. Alt går i smadder, blodet sprøjter og det minder om en horrorfilm fra 70’erne hvor det ikke kunne være klamt nok. Det er ikke for sarte sjæle. Men selvfølgelig kæmper vores allerkæreste hovedperson, der i forvejen havde gået så frygteligt meget igennem, også sig igennem dette krigs-splatter-helvede og vinder sine soldaterkammeraters dybeste respekt.

Hacksaw Ridge får 4 ud af 6 hamre: 

 

Filmen kan bl.a. streames på Cmore hvis du har abonnement 

streammag,2017-12-02T08:00:00Z,imdb=tt2119532,fa

 

 

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…