Fremragende Miniserier (del 2)

René Buchtrup

René Buchtrup

The Night Of (2016)

genre: Drama, krimi, thriller

keywords: mord, whodunit, amerikansk retssystem

Okay, vi er nu fire år tilbage i tiden. Richard Price og Steve Zaillians The Night Of er ikke helt ny længere. Men det gør den ikke dårligere af den grund. Ovehovedet.

På syv afsnit følger vi den unge og en smule usikre pakistansk-amerikanske mand, kaldet Naz, som “låner” sin fars taxa, for at komme til en fest. På vejen dertil tager han en pige med på bagsædet, og snart står den på stoffer, alkohol og vild sex, inden han desorieriteret vågen op ved siden af et lig. Naz tager fortvivlet flugten, men er snart i politiets varetægt, som kun ser én ting: en morder.

Ligesom den tidligere nævnte miniserie, Defending Jacob, ligger seriens fokus ikke som sådan på opklaringsarbejdet (hvem myrdede pigen), men i stedet har den fokus på fængslingen af den unge mand og hvordan det hele påvirker ham. Samtidig er den interesseret i at dykke ned i det amerikanske retssystem, som virker meningsløst og fucked up.

The Night Of er en skræmmende omgang fængselshistorie, med den yderst velspillende Riz Ahmed i front som den unge Naz, og ikke mindst, John Turturro, som hans psoriasisramte advokat, Jaco Stone, som påpeger den ubehagelige sandheden om retssystemet: “…”at der er sandheden ligegyldig”.

8 afsnit på ca. 1 time. The Night Of kan streames på HBO Nordic.

Patrick Melrose (2018)

genre: drama

keywords: stoffer, forsoning, død

Med denne miniserie, bliver man for alvor mindet om, hvor sindsygt talentfuld og dygtig en skuespiller britiske Benedict Cumberbatch er.

Når man ser miniserien Patrick Melrose, glemmer man fuldstændig at manden har spillet den excentriske detektiv, Sherlock Holmes, og at han (stadig) er den kommercielle helteskikkelse, Dr. Strange. Nej, han er Patrick Melrose, som er dybt afhængig af narkotika og som har haft en modbydeligt svær barndom, hvor han er blevet mishandlet af sin far (Hugo Weaving).

På overfladen handler den om at tage stoffer og blive fucked up. Men efter fire afsnit i selskab med Patrick, indser man at den i bund og grund handler om at forsvinde væk i stoffer, fordi man er fucked up. Fordi man er blevet frarøvet en del af sin barndom, hvor ens mor (Jennifer Jason Leigh) heller ikke gjorde det store, for at hjælpe.

Hvor seriens første afsnit til tider er lårklaskende morsomt, og minder om nogle af de sjoveste scener i Trainspotting, rammer alvoren i de resterende afsnit, hvor ubehaget kommer krybende. Baseret på de autobiografiske bøger af Edward St. Aubyn, rammer Patick Melrose lige i mellemgulvet og sætter det store spørgsmål om man kan tilgive og forsone sig med en rædselsfuld barndom.

5 afsnit på ca. 1 time. Patrick Melrose kan streames på HBO Nordic.

Godless (2017)

genre: western, drama

keywords: hævn, selvstændige kvinder,

I de bedste film og serier er verden ikke sort/hvid. Sådan er det også i western-serien, Godless, hvor vi over syv afsnit, bliver præsenteret for den lille by, Crede, et sted i Colorado, hvor det er kvinderne der bestemmer. Det gør de efter en tragisk mineulykke, hvor næsten alle mænd er blevet slået ihjel. Nu må de stå sammen for ikke at bukke under for skurken Frank Griffin og 30 mand store bande som kommer deres vej.

Det er klassisk western. Og så alligevel ikke. For serien tegner et mere nuanceret billede af det vilde vest, end man eksempelvis har set i enten en John Wayne eller Clint Eastwood-film. Kvinderne kan og vil selv. Det er de nødt til, hvis de vil overleve.

De får da også lidt hjælp. Blandt andre af den fremmede Roy Goode, der har søger tilflugt hos enken, Alice Fletcher, der er ferm med et gevær i hænderne. Men hvorfor flygter han pludselig fra Griffin? Hvad er der sket mellem dem? Og gemmer Goode selv på et par hemmeligheder i selskabet med Flethger og hendes søn?

Godless er en stærkt feministisk drama, som aldrig bliver melodramatisk, med betagende billeder, og en skræmmende gode skuespilpræstationer, bl.a. Alice Flecther og Jack O’Connell. Men det er Jeff Daniels der fuldstændig stjæler billedet som den lovløse og enarmede Frank Griffin.

7 afsnit på ca. 1 time. Godless kan streames på Netflix.

Seneste

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet:

Drive-Away Dolls

Den yngre Coen bror Ethan, har indledt sit eget lille solo-projekt, nemlig med Drive-Away Dolls. Og Drive-Away Dolls er på mange måder en tilbagevenden til vintage 90’er-Coen.

Smoke Sauna Sisterhood

Nicolai har denne gang anmeldt en dokumentarfilm, som omhandler et estisk kvindefællesskab som går i sauna og får talt ud om livet. Det er smukt, det er rørende, hjerteskærende, hjertevarmt og overordnet meget stor filmkunst, som ikke bør overses, men opsøges og opleves.

Kung Fu Panda 4

Kung Fu Panda 4 udmærker sig ved…at være udmærket. En flot animationsfilm, som er en visuel fest at observere og så er det en fornøjelse af høre de originale stemmer gi’ den gas.
Men den tredje efterfølger bruger samme skabelon som de tidligere film og lugter desværre af dovent genbrug.
René Buchtrup anmelder filmen:

All of Us Strangers

Instruktør: Andrew HaighÅr: 2023.Genre: drama.Biografpremiere: 22/02 Normalt når jeg skriver filmanmeldelser, plejer jeg at starte med en introduktionstekst, som fortæller lidt om hvad filmen handler

Rom

Nicolai har denne gang anmeldt en film som både handler om en tur til Rom og fejringen af et 40 års ægteskab.

Rom er en film med lige dele sorg, glæde, ærlighed og kærlighed og er helt overordnet en dansk film som er meget værd at tjekke ud.