Fra Balkonen anmeldelse

René

René

af René Buchtrup

Skønne norske lommefilosofiske floskler ophøjes til noget larger than life i Ole Giævers dokumentar “Fra Balkonen”

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Ole er en helt almindelig mand på 38, med kæreste, to børn og bopæl i Oslo.

Det lyder måske som en tør og kedelig film man har lyst til at løbe skrigende bort fra.

Men faktisk er det en hudløst ærligt, humoristisk, små-filosofisk, knivskarp og observerende film, som stiller nogle vigtige spørgsmål om tilværelsen, såsom:

Hvordan er jeg endt her i livet? Er tingene overhovedet som jeg havde forestillet mig de skulle være? Er jeg en del af noget større eller er min eksistens meningsløs?

Det er både små bolde, men også store bolde Instruktør Ole Giæver kaster op i luften, mens han stiller disse mange spørgsmål om meningen med det hele. Altså livet.

Samtidig får vi som tilskuere også lidt verdenshistorie serveret, og nogle gange bliver Giævers betragtninger om samfundet, og hvor vi er på vej hen, lidt for abstrakte.

Han har filmet sit liv,- hans familie og deres hverdag, i 365 dage. Vi får det hele med:  Når der bliver børstet tænder, når børnene skændes, fejring af fødselsdagene, og Norges nationaldag. Vi oplever det mest hverdagsagtige og de største øjeblikke i familiens liv.

Bedst er filmen når Ole lommefilosoferer og kigger ud på menneskene fra hans balkon der går forbi på gaden. Han stiller knivskarpe og intelligente spørgsmål om eksistens og reflekterer samtidig over hans barndom og ungdom, og fortæller om hans syn på livet. For har hans livsyn og drømme ændret sig siden dengang han var en ung, glad knøs? For har han overhovedet fundet sin plads i verden efter løsrivelsen fra sine forældre tilbage dengang?

Jeg synes det er en lille, fin film, Ole Giæver har skrevet og instrueret. En film der er bedst når den reflekterer over de følsomme, personlige emner. Ikke når der bliver grublet over det alt for store, abstrakte og til tider, banale.

Jeg glæder mig meget til Giævers næste projekt allerede. Gad vide hvor han så er henne i livet.

Fra Balkonen får 4 ud af 6 hamre:                                    

Seneste

5 fantastiske serier, der straks bør forlænges

Der er mange serier der burde stoppe, mens legen er god. Og så er der de få serier, der sagtens kan forsætte.
René Buchtrup prøver at råbe de store Hollywood-studier op med denne liste, over serier der straks bør forlænges.

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.