Fra Balkonen anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Skønne norske lommefilosofiske floskler ophøjes til noget larger than life i Ole Giævers dokumentar “Fra Balkonen”

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Ole er en helt almindelig mand på 38, med kæreste, to børn og bopæl i Oslo.

Det lyder måske som en tør og kedelig film man har lyst til at løbe skrigende bort fra.

Men faktisk er det en hudløst ærligt, humoristisk, små-filosofisk, knivskarp og observerende film, som stiller nogle vigtige spørgsmål om tilværelsen, såsom:

Hvordan er jeg endt her i livet? Er tingene overhovedet som jeg havde forestillet mig de skulle være? Er jeg en del af noget større eller er min eksistens meningsløs?

Det er både små bolde, men også store bolde Instruktør Ole Giæver kaster op i luften, mens han stiller disse mange spørgsmål om meningen med det hele. Altså livet.

Samtidig får vi som tilskuere også lidt verdenshistorie serveret, og nogle gange bliver Giævers betragtninger om samfundet, og hvor vi er på vej hen, lidt for abstrakte.

Han har filmet sit liv,- hans familie og deres hverdag, i 365 dage. Vi får det hele med:  Når der bliver børstet tænder, når børnene skændes, fejring af fødselsdagene, og Norges nationaldag. Vi oplever det mest hverdagsagtige og de største øjeblikke i familiens liv.

Bedst er filmen når Ole lommefilosoferer og kigger ud på menneskene fra hans balkon der går forbi på gaden. Han stiller knivskarpe og intelligente spørgsmål om eksistens og reflekterer samtidig over hans barndom og ungdom, og fortæller om hans syn på livet. For har hans livsyn og drømme ændret sig siden dengang han var en ung, glad knøs? For har han overhovedet fundet sin plads i verden efter løsrivelsen fra sine forældre tilbage dengang?

Jeg synes det er en lille, fin film, Ole Giæver har skrevet og instrueret. En film der er bedst når den reflekterer over de følsomme, personlige emner. Ikke når der bliver grublet over det alt for store, abstrakte og til tider, banale.

Jeg glæder mig meget til Giævers næste projekt allerede. Gad vide hvor han så er henne i livet.

Fra Balkonen får 4 ud af 6 hamre:                                    

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.