Fra Balkonen anmeldelse

René

René

af René Buchtrup

Skønne norske lommefilosofiske floskler ophøjes til noget larger than life i Ole Giævers dokumentar “Fra Balkonen”

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Ole er en helt almindelig mand på 38, med kæreste, to børn og bopæl i Oslo.

Det lyder måske som en tør og kedelig film man har lyst til at løbe skrigende bort fra.

Men faktisk er det en hudløst ærligt, humoristisk, små-filosofisk, knivskarp og observerende film, som stiller nogle vigtige spørgsmål om tilværelsen, såsom:

Hvordan er jeg endt her i livet? Er tingene overhovedet som jeg havde forestillet mig de skulle være? Er jeg en del af noget større eller er min eksistens meningsløs?

Det er både små bolde, men også store bolde Instruktør Ole Giæver kaster op i luften, mens han stiller disse mange spørgsmål om meningen med det hele. Altså livet.

Samtidig får vi som tilskuere også lidt verdenshistorie serveret, og nogle gange bliver Giævers betragtninger om samfundet, og hvor vi er på vej hen, lidt for abstrakte.

Han har filmet sit liv,- hans familie og deres hverdag, i 365 dage. Vi får det hele med:  Når der bliver børstet tænder, når børnene skændes, fejring af fødselsdagene, og Norges nationaldag. Vi oplever det mest hverdagsagtige og de største øjeblikke i familiens liv.

Bedst er filmen når Ole lommefilosoferer og kigger ud på menneskene fra hans balkon der går forbi på gaden. Han stiller knivskarpe og intelligente spørgsmål om eksistens og reflekterer samtidig over hans barndom og ungdom, og fortæller om hans syn på livet. For har hans livsyn og drømme ændret sig siden dengang han var en ung, glad knøs? For har han overhovedet fundet sin plads i verden efter løsrivelsen fra sine forældre tilbage dengang?

Jeg synes det er en lille, fin film, Ole Giæver har skrevet og instrueret. En film der er bedst når den reflekterer over de følsomme, personlige emner. Ikke når der bliver grublet over det alt for store, abstrakte og til tider, banale.

Jeg glæder mig meget til Giævers næste projekt allerede. Gad vide hvor han så er henne i livet.

Fra Balkonen får 4 ud af 6 hamre:                                    

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.