Fra Balkonen anmeldelse

René

René

af René Buchtrup

Skønne norske lommefilosofiske floskler ophøjes til noget larger than life i Ole Giævers dokumentar “Fra Balkonen”

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Ole er en helt almindelig mand på 38, med kæreste, to børn og bopæl i Oslo.

Det lyder måske som en tør og kedelig film man har lyst til at løbe skrigende bort fra.

Men faktisk er det en hudløst ærligt, humoristisk, små-filosofisk, knivskarp og observerende film, som stiller nogle vigtige spørgsmål om tilværelsen, såsom:

Hvordan er jeg endt her i livet? Er tingene overhovedet som jeg havde forestillet mig de skulle være? Er jeg en del af noget større eller er min eksistens meningsløs?

Det er både små bolde, men også store bolde Instruktør Ole Giæver kaster op i luften, mens han stiller disse mange spørgsmål om meningen med det hele. Altså livet.

Samtidig får vi som tilskuere også lidt verdenshistorie serveret, og nogle gange bliver Giævers betragtninger om samfundet, og hvor vi er på vej hen, lidt for abstrakte.

Han har filmet sit liv,- hans familie og deres hverdag, i 365 dage. Vi får det hele med:  Når der bliver børstet tænder, når børnene skændes, fejring af fødselsdagene, og Norges nationaldag. Vi oplever det mest hverdagsagtige og de største øjeblikke i familiens liv.

Bedst er filmen når Ole lommefilosoferer og kigger ud på menneskene fra hans balkon der går forbi på gaden. Han stiller knivskarpe og intelligente spørgsmål om eksistens og reflekterer samtidig over hans barndom og ungdom, og fortæller om hans syn på livet. For har hans livsyn og drømme ændret sig siden dengang han var en ung, glad knøs? For har han overhovedet fundet sin plads i verden efter løsrivelsen fra sine forældre tilbage dengang?

Jeg synes det er en lille, fin film, Ole Giæver har skrevet og instrueret. En film der er bedst når den reflekterer over de følsomme, personlige emner. Ikke når der bliver grublet over det alt for store, abstrakte og til tider, banale.

Jeg glæder mig meget til Giævers næste projekt allerede. Gad vide hvor han så er henne i livet.

Fra Balkonen får 4 ud af 6 hamre:                                    

Seneste

Black Panther: Wakanda Forever

Hvis du også synes den første Black Panther-film var lidt fesen, så frygt ej,- Black Panther: Wakanda Forever er en modig og helstøbt filmoplevelse, der virker tiltrængt i det efterhånden malkede Marvel-univers.

Komiske scener fra film og TV – Volume 2

Her er en ny omgang komiske og groteske scener fra film og TV. Nogle hører en tid til – før krænkelsesparatheden satte mange ting skakmat, mens andre bare er tidløs humor.

Du kan grine af det hele, det er dog fællestrækket – ja altså såfremt du synes det er sjovt?

Blinkende Lygter

Nicolai har denne gang anmeldt en af de mest populære danske film gennem de sidste pr. årtier og der er bestemt intet der tyder på at Blinkende Lygter, ikke skulle holde ved et gensyn i dag.

Black Adam

Hvem sagde superfæl film? Den nye, dumme actionbasker, Black Adam, burde aldrig været udgivet og er kandidat til Årets Værste Film!

Joy

Nicolai har denne gang anmeldt en delvist sandfærdig og ret vild fortælling om kvinden bag den selvvridende moppe, i filmen Joy som både er dybt inspirerende, opløftende og virkelig underholdende

Ugens Streaming Anbefaling: Nitram

Nitram handler om et skoleskyderi i Tasmanien i 1996. Den er grum og ubehagelig. Men den er alle 112 minutter værd at se alligevel.

Fædre & Mødre

Nicolais har denne gang anmeldt dette efterårs største og samtidig bedste bud på en dansk komedie om en forældretur som bestemt ikke går som den skal.