Fra Balkonen anmeldelse

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Skønne norske lommefilosofiske floskler ophøjes til noget larger than life i Ole Giævers dokumentar “Fra Balkonen”

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Ole er en helt almindelig mand på 38, med kæreste, to børn og bopæl i Oslo.

Det lyder måske som en tør og kedelig film man har lyst til at løbe skrigende bort fra.

Men faktisk er det en hudløst ærligt, humoristisk, små-filosofisk, knivskarp og observerende film, som stiller nogle vigtige spørgsmål om tilværelsen, såsom:

Hvordan er jeg endt her i livet? Er tingene overhovedet som jeg havde forestillet mig de skulle være? Er jeg en del af noget større eller er min eksistens meningsløs?

Det er både små bolde, men også store bolde Instruktør Ole Giæver kaster op i luften, mens han stiller disse mange spørgsmål om meningen med det hele. Altså livet.

Samtidig får vi som tilskuere også lidt verdenshistorie serveret, og nogle gange bliver Giævers betragtninger om samfundet, og hvor vi er på vej hen, lidt for abstrakte.

Han har filmet sit liv,- hans familie og deres hverdag, i 365 dage. Vi får det hele med:  Når der bliver børstet tænder, når børnene skændes, fejring af fødselsdagene, og Norges nationaldag. Vi oplever det mest hverdagsagtige og de største øjeblikke i familiens liv.

Bedst er filmen når Ole lommefilosoferer og kigger ud på menneskene fra hans balkon der går forbi på gaden. Han stiller knivskarpe og intelligente spørgsmål om eksistens og reflekterer samtidig over hans barndom og ungdom, og fortæller om hans syn på livet. For har hans livsyn og drømme ændret sig siden dengang han var en ung, glad knøs? For har han overhovedet fundet sin plads i verden efter løsrivelsen fra sine forældre tilbage dengang?

Jeg synes det er en lille, fin film, Ole Giæver har skrevet og instrueret. En film der er bedst når den reflekterer over de følsomme, personlige emner. Ikke når der bliver grublet over det alt for store, abstrakte og til tider, banale.

Jeg glæder mig meget til Giævers næste projekt allerede. Gad vide hvor han så er henne i livet.

Fra Balkonen får 4 ud af 6 hamre:                                    

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.