Hvis du er én af de mange tusinde danskere som er tvunget til at blive hjemme, under corona-krisen, så har jeg lavet en særlig film-liste til dig.
En liste på 6 herlige og uimodståelige film, som forhåbentlig, kan få dig i et lidt bedre humør og glemme den klaustrofobiske og indelukkede hverdag.
For det sidste vi har brug for disse dage, er da epidemi-film som “Contagion” (2011) og “Outbreak” (1995), om uhelbredelige og dræbende virusser.
Nej, vi har brug for feel-good film, der får dig til at glemme restriktioner og forbud for en stund, og lader humøret stige, med et lille smil, et godt grin, og måske en lille tåre eller to, man kan klemme ud af øjenkrogen, undevejs.
Ja, de er måske en smule corny, en smule cheasy, en smule… ja, simpelthen bare lige til den gode side på sødsuppe-fronten. Men de har alle hjertet på rette sted. Nogle gange er man bare nødt til at sige “fuck dig” til realismen, og “ja tak” til en god omgang feel-good, som kan gøre verden, en smule bedre, på et par timer.
Rigtig god fornøjelse med listen.
Sing Street fra 2016 (Instrukør: John Carney)
Filmen som, underligt nok, aldrig kom i de danske biografer, er en helt og aldeles bundcharmerende, musikalsk perle, lavet af manden, der, tilbage i 2007, gav os mesterværket “Once”. Sing Street handler om 14-årige Conor, som forelsker sig i den uopnåelige drømmepige, Raphina. Han lover hende at hun kan være med i hans næste musikvideo. Problemet er bare at han ikke er i et band. Endnu.
“en helt og aldeles bundcharmerende, musikalsk perle..”
“Sing Street” er med catchy, originale sange, solide skuespilspræstationer og en kæmpe kærlighed til cool 80’er-musik, en hyldestfilm til alle dem der drømmer og dem der tør følge den drøm.
Hachiko – En Ven For Livet fra 2009 (Instruktør: Lasse Hallström)
Få gange har svenske Lasse Hallström ramt plet med sine sentimentale fortællinger, hvor film som “Mit Liv Som Hund” og “Gilbert Grape” står som nogle af højdepunkterne. En af de perler, næsten ingen taler om, er fortællingen om en helt særlig hund, Hachiko, som hver eftermiddag venter trofast på sin herre, Parker (spillet af Richard Gere), på togstationen. En film, inspireret af virkelige hændelser, om et særligt bånd mellem hund og dens herre.
“husk kleenex inden filmen starter”
Hallström sørger (heldigvis) for at sødsuppe-løjerne aldrig kammer helt over, og at den rørende fortælling om det helt unikke venskab, bliver orkestreret roligt og afbalanceret.
Men, husk kleenex inden filmen starter.
Finding Neverland fra 2004 (Instruktør: Marc Foster)
At vi har med at gøre en Johnny Depp-film, hvor manden ikke fjoller overgearet rundt med åndsvagt kostume og tåbelig fuldemands-accent, er næsten det hele værd alene. Det er den søde fortælling om forfatteren, James M. Barrie, der finder på historien til Peter Pan, efter et tilfældigt møde med enken, Sylvia Llywin Davis (Kate Winslet). Han ender med at bruge meget tid med hende og hendes fem uregerlige unger, til konen, vennernes og omverdenens store forargelse.
“…en Johnny Depp-film, hvor manden ikke fjoller overgearet rundt med åndsvagt kostume og tåbelig fuldemands-accent, er næsten det hele værd alene”
“Finding Neverland” er en fremragende fortælling om at følge sit hjerte (2. film på denne liste indtil videre), uanset hvad folk må tro og mene om det.
Mit Livs Rejse fra 2005 (Instruktør: Roger Donaldson)
Tænk, at 68-årige Burto Munro besluttede sig for at slå en hastighedsrekord på sin gamle Indian scout motorcykel i 1967. Og tænk, at nogen heldigvis så potentialet til dette og lavede en film om disse virkelige inspirerende hændelser. Og så med selveste sir Anthony Hopkins i hovedrollen.
Dette er simpelthen én af Hopkins allerbedste roller til dato, og det siger slet ikke så lidt. Hopkins, er ikke til at stå for, som gammel den hyggelige bessefar-type, med ekstremt dårlig hørelse. Han giver Munro-karakteren nærvær, så det for alvor kan mærkes. Tredje film på listen over folk, der udlever sine drømme, er sød, charmerende og slet ikke til at stå for.
The Station Agent fra 2003 (Instruktør: Tom McCarthy)
Inden instruktør Tom McCarthy vandt en oscar for den fine, men også lidt for ufarlige, Spotlight” (2015) om klamme katolske præster, debuterede han med denne fine lille perle, om en dværg på en nedlagt jernbanestation. GoT-stjernen, Peter Dinklage, spiller den lille mand, Finbar, som kynisk og sårbar, langsomt indser, at ensomhedens destruktive væsen, heller ikke nødvendigvis er det rette for ham i verden.
“Bobby Cannavale stjæler fuldstændig billedet, som den pisseirriterende og dødcharmerende, Joe…”
Selvom Dinklage gør det upåklageligt, og altid gode Patricia Clarkson er, næsten endnu bedre, stjæler Bobby Cannavale fuldstændig billedet, som den pisseirriterende og dødcharmerende, Joe, som på insisterende vis aldrig giver op, mht. Finbar.
Some Like It Hot fra 1959 (Instruktør: Billy Wilder)
Ingen Er Fuldkommen, som den hedder på dansk, er simpelthen bare én af de bedste og mest medrivende komedier i verdenshistorien. Til alle, der ikke har set denne sort/hvide perle endnu: lad jer ikke skræmme væk af denne medrivende klassiker, som har Hollylegenderne Tony Curtis, Jack Lemmon og blodinen over dem alle, Marilyn Monroe i hovedrollerne.
At påstå, at vi her har med at gøre en perfekt film, er måske store ord at bruge. Men det er hvert fald meget tæt på. En hjertevarm, hylende morsom og finurlig fortælling om kærligheden.