Encanto

Karla Barsøe Schophuus

Karla Barsøe Schophuus

Originaltitel: Encanto

Instruktør: Byron Howard og Jared Bush

År: 2021

Genre: Animation

Kan købes på blu-ray fra d. 7. februar 2022

Disneys nye familiefilm “Encanto” er efter min mening en af deres bedste film. Jeg er ikke en stor fan af Disney film, fordi jeg synes, de er ret forudsigelige. Men jeg blev glædeligt overrasket da jeg så den, og selvom jeg måske godt kunne gætte mig frem til slutningen, synes jeg stadig, det var en rigtig god feel-good film. 

“Encanto” er en amerikansk, computeranimeret fantasyfilm fra 2021. Den er instrueret af Byron Howard og Jared Bush. Og sangene er skrevet af den meget talentfulde Lin-Manuel Miranda. Kendt som både skuespiller, sangskriver, producer og instruktør. Han har arbejdet på mange respekterede film og er især kendt for sit arbejde i broadway-musicalerne “Hamilton” og “In the heights”. 

Filmen tager plads i Colombia i en lille by ved navn Encanto, som er spansk for charme. Den handler om familien Madrigal, som man får præsenteret i den første sang i filmen kaldet “The Family Madrigal” sunget af Stephanie Beatriz, som lægger stemme til filmens hovedperson, Mirabel Madrigal. Familien bor i det smukke magiske hus kaldet Casita, som har foræret hvert familiemedlem en speciel gave. En slags superkræft. Som for eksempel styrke, formskiftning eller evnen til at tale med dyr. Mirabel er den eneste som ikke har fået en gave. Men da familiens magi begynder at svigte, og det ser ud som om de vil miste huset, er Mirabel opsat på at redde hendes families hjem. Selvom hun ingen kræfter har. 

Én af de ting jeg rigtig godt kan lide ved “Encanto” er at den er meget anderledes end tidligere Disneyfilm. Mirabel har ingen magiske kræfter, så filmen fokuserer meget mere på hende som person i stedet for på, at hun skal være ligesom resten af sin familie. Den er også speciel, fordi Mirabel aldrig forlader byen. Hele historien foregår i familiens hus. Mens mange andre traditionelle film handler om, at hovedpersonen drager ud på en lang færd og tager væk hjemmefra for at opnå det, de gerne vil. I stedet handler “Encanto” om, at det ikke gør noget at være normal. Og at selvom man ikke har nogle særlige evner, kan man stadig udrette store ting, hvis bare man tror på sig selv. Mirabel forsøger heller ikke at opsøge magien, og hun har det fint med ikke at have nogen kræfter. Den eneste grund til, at hun tvivler på sig selv er fordi hendes bedstemor ser ned på hende, fordi hun ikke er ligesom resten af familien. 

Disney arbejdet med så mange animationsfilm, at de efterhånden rammer rigtigt hver gang. Jeg kan rigtig godt lide stilen, som er blevet valgt. Den giver rigtig god mening, fordi familien virker ægte. Det ligner en normal familie med en masse forskellige mennesker. I stedet for en “perfekt” familie med en masse falske karakterer uden personlighed. En anden ting, der er blevet gjort rigtig godt, er valget af sted filmen tager plads. Jeg mener Colombia har været det helt rigtige valg, fordi alle planterne og de mange forskellige farver gør filmen så smuk at kigge på. 

En anden vigtig ting, når det kommer til Disney-film, er sangene. Lin-Manuel Miranda er rigtig talentfuld, når det kommer til at skrive sange, som passer til de forskellige karakterer. Han har arbejdet på en masse gode film lige fra Disney’s “Vaiana” til “Hamilton”. Min personlige favorit sang er “Surface pressure”, som bliver sunget af Jessica Darrow som lægger stemme til Mirabels storesøster Luisa. Sangen handler om, at det kan være hårdt hvis folk har for mange forventninger til dig. Og Luisa synger om, at hun ikke vil skuffe sin familie. Med linjer som “I’m pretty sure I’m worthless if I can’t be of service” og “who am I if I don’t have what it takes?”, fortæller hendes historie på en rigtig smuk måde. Jeg synes sangen passer rigtig godt til Luisa som karakter, fordi Hun normalt er en meget hård person som beskytter sin familie, men i sangen får hun fortalt hvordan hun virkelig har det. Jeg har allerede hørt den mange gange og den bliver ved med at være god. 

Hvis jeg skulle ændre noget ved “Encanto”, ville det nok være plottet. Historien er rigtig god og jeg forstår godt hvad det var filmholdet gerne vil fortælle, men det føles som om filmen bare ikke er lang nok. Jeg tror at hvis den havde fået lov til at være bare en halv time længere ville den have været meget bedre. Der er rigtig mange ting at forstå, fordi der er magi involveret, og derfor bliver der også brugt rigtig meget tid på forklaring. Og det fører seernes fokus væk fra plottet.

Man skal samtidig også lære mange, nye karakterer at kende, og fordi historien handler om hele familien synes jeg man skulle have haft mere tid til at lære dem alle sammen at kende. Karakterer som for eksempel Dolores (Adassa) og Camilo (Rhenzy Feliz) er begge to rigtig godt lavet, men man får næsten ikke noget at vide om dem, og de er ret irrelevante i forhold til historien, og det synes jeg er ærgerligt. 

Selvom filmen næsten tager to timer, synes jeg alligevel det føles som om den er meget hurtigt overstået. Jeg tror en af grundene til det er at der er rigtig mange sange og de er alle rigtig lange. Og selvom de er vildt gode og alle sammen passer perfekt til filmen, føles det bare lidt som om der er blevet fokuseret for meget på sangene, og for lidt på plottet. 

I alt synes jeg det er en rigtig god familiefilm som kan blive nydt på tværs af aldre. Animationen sidder lige i skabet, mens plottet halter lidt ved siden af. Jeg synes det er en af de bedste film Disney har lavet og det er helt sikkert en jeg vil se igen.

Encanto får 5/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨 🔨

Ekstramateriale: Lidt forskelligt at hygge sig med, efter at have set filmen: f.eks nogle “sing-along” versioner af sangene fra filmene, et smugkig bag “kulisserne”, nogle slettede scener, og flere forskellige ting, som går et spadestik dybere i produktionen.

Seneste

Where the Crawdads Sing

Dog skønt det er en thriller, fungerer Where the Crawdads sing, ikke rigtig som en thriller, men det er dog et ok ungdomsdrama, som smukt bæres af Daisy Edgar-Jones

Komiske scener fra film og TV

Hvad synes du er sjovt?
Hvad får dig til at knække sammen af grin?
Er du typen, der griner, når sidemanden slår en ordentlig brænder, får du en griner over almindelige menneskers hjemmevideoer, hvor de på komisk vis kommer galt afsted, finder du morskab i de groveste jokes, eller finder du fornøjelse i hverdagssituationer med et drys sort komik?
Humor er individuelt. Der er god humor, der er dårlig humor, men der er ikke noget der hedder: Det er ikke humor!!! Vi griner af forskellige ting.

Bodies Bodies Bodies

Nicolai har denne gang anmeldt Bodies Bodies Bodies, som er en gyserkomedie om en fest som går mere end almindeligt galt.
Den er virkelig mørk, den er kulsort humoristisk og en virkelig underholdende film, med lige dele gys og gode grin!

Chiaras Valg

Virkelig stærk italiensk film om familiedynamikker, der knager under mafiaens altomfavnende hænder.
Chiaras Valg fortæller ikke, hvad du skal mene. Den fortæller derimod en vigtig historie om et svært, men nødvendigt valg, og ligeledes hvor meget “magt” forældres valg har over deres børn.
Se den.

Running Scared

Jeg har forsøgt mig med en film, jeg ved førstevisning hadede af et godt hjerte.
Dette har desværre ikke ændret sig.
Det er en klichéfyldt stinker, der ikke er ældet med ynde!

Moulin Rouge!

Nicolai har denne gang anmeldt den moderne musical-klassiker, Moulin Rouge! som er vanvittig, storladent, excentrisk og et mesterværk af et festfyrværkeri.

Ugens Streaming Anbefaling: Black Bird

Taron Edgerton i rollen som den glatte, men gode Jimmy Keene, og Paul Walter Hauser i hans livs roller som den utilregnelige barnemorder, Larry Hall.
Miniserien Black Bird er en eminent must see-serie på Apple+