Dumbo

René

René

Originaltitel: Dumbo. Instruktør: Tim Burton. År: 2019. Genre: Eventyr/Animation. Kan streames på Blockbuster.

Hvorfor er det egentlig at Disney rebooter sig selv i disse tider?

Vi kan åbenbart ikke få nok af Disneys universer….

Eller hva’?

Her, er der selvfølgelig tale om liveaction/realfilm. Men alligevel.

Skønheden & Udyret blev i 2017 transformeret om til virkelige væsener i realfilm. Eller, dvs. med “lidt” hjælp fra en hulens masse computerarbejde.

Den kopierede stort set alt fra tegnefilmen, så den nye version blev en flot, men tam omgang vi havde set før.

Så hvorfor overhovedet gøre det? For at please den store skare af Disney-fanatikere rundt i verden?

Heldigvis er der lavet meget om i den nye version af Dumbo. Instruktør Tim Burton, som i 90’erne brillerede med de skønne og mærkværdige perler “Ed Wood” og Edward Saksehånd” kan stadig sit håndværk. Men når det drejer sig om de skæve og underfundige historier om de små outsidere, han er så kendt for, føles han film nu som rutinearbejde. Som en kopi af hans tidligere og bedste arbejde.

Dumbo bliver nemlig ikke båret frem af den særlige historie. Heller ikke det gode skuespil. Den disker heller ikke op med noget nyskabende.

Men den giver til gengæld sit publikum en flot oplevelse som ligner en milliard på det store lærred.

Det er dømt nostalgi for alle pengene, når storkapitalen Disney rører godt rundt i gammelt vand på nye flasker.

Den originale Dumbo-tegnefilm fra 1941 er en historie om en outsider der finder sin plads i verden med sine enorme ører. Det gør han også i Burtons version.

I 2019-version kommer den kære Dumbo også til verden i et cirkus. Han er outsideren der med hjælp fra den hjemvendte soldat, Holt Farrier (Colin Farrell med én arm) og hans to søde børn, Milly og Joe, opdager hans særlige evne og træner ham.

Da cirkus-direktøren, Max Medici (Danny Devito) opdager dette, går det pludselig stærkt, og pludselig vil hele landet se den flyvende elefant.

Dumbo og hans mor bliver skilt fra hinanden og de animerede elefanter, som ser fantastisk levende ud, sørger for de mest rørende scener i filmen.

Milliardæren Vandevere (Michael Keaton) gør efterfølgende Medici til partner i hans endnu større cirkus. Og så går det stærkt.

Men selvfølgelig har den ellers så pæne og charmerende milliardær lumske planer. Og selvfølgelig skal Farrier og hans børn, inklusiv deres nye ven, akrobaten Colette Marchant (Eva Green). kæmpe mod Vandevere og hans kompagnoner. De gode mod de onde.

Det er jo Disney som vi kender dem. Hvabehar?

Tiden flyver i selskab med i den dygtige filmsnedker, Tim Burtons, hule hænder. Der er kælet for detaljerne, rent visuelt og selvom manuskriptet til tider føles kvalmende sødt og gumpetungt, glider det hele ned overraskende let alligevel.

Så selvom de dygtige skuespillere ikke får meget ud af deres karakterer, og deres replikker lyder ofte fjollede og klichefyldte, er det som om det ikke gør det store. Den eneste der sprudler (selvom han overspiller så det batter) er Burton-veteranen, Danny Devito. Og nå ja,- Alan Arkin får skræmmende meget ud af sin ellers lille rolle som bankdirektøren Mr. Remington.

Det er en forudsigelig historie, ja. Men det vidste vi godt allerede dengang vi indløste billet. Vi vidste jo godt hvad vi gik ind til. Gjorde vi ikke?

Tænk hvis Disney havde lavet for meget om så vi ikke kunne genkende den kære, nuttede elefant med de alt for store ører.

Så havde der lydt et ramaskrig fra samtlige Disney-fanatikere rundt over hele verden.

Tror i ikke?

Dumbo holder den flyvende og hvis I vil med på en lille tur (ikke på et flyvende tæppe, det bli’r først til maj, når Aladdin lander), er du inviteret med på rejsen.

Dumbo får 4 ud af 6 hamre: 🔨🔨🔨🔨

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.