Dumbo

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Dumbo. Instruktør: Tim Burton. År: 2019. Genre: Eventyr/Animation. Kan streames på Blockbuster.

Hvorfor er det egentlig at Disney rebooter sig selv i disse tider?

Vi kan åbenbart ikke få nok af Disneys universer….

Eller hva’?

Her, er der selvfølgelig tale om liveaction/realfilm. Men alligevel.

Skønheden & Udyret blev i 2017 transformeret om til virkelige væsener i realfilm. Eller, dvs. med “lidt” hjælp fra en hulens masse computerarbejde.

Den kopierede stort set alt fra tegnefilmen, så den nye version blev en flot, men tam omgang vi havde set før.

Så hvorfor overhovedet gøre det? For at please den store skare af Disney-fanatikere rundt i verden?

Heldigvis er der lavet meget om i den nye version af Dumbo. Instruktør Tim Burton, som i 90’erne brillerede med de skønne og mærkværdige perler “Ed Wood” og Edward Saksehånd” kan stadig sit håndværk. Men når det drejer sig om de skæve og underfundige historier om de små outsidere, han er så kendt for, føles han film nu som rutinearbejde. Som en kopi af hans tidligere og bedste arbejde.

Dumbo bliver nemlig ikke båret frem af den særlige historie. Heller ikke det gode skuespil. Den disker heller ikke op med noget nyskabende.

Men den giver til gengæld sit publikum en flot oplevelse som ligner en milliard på det store lærred.

Det er dømt nostalgi for alle pengene, når storkapitalen Disney rører godt rundt i gammelt vand på nye flasker.

Den originale Dumbo-tegnefilm fra 1941 er en historie om en outsider der finder sin plads i verden med sine enorme ører. Det gør han også i Burtons version.

I 2019-version kommer den kære Dumbo også til verden i et cirkus. Han er outsideren der med hjælp fra den hjemvendte soldat, Holt Farrier (Colin Farrell med én arm) og hans to søde børn, Milly og Joe, opdager hans særlige evne og træner ham.

Da cirkus-direktøren, Max Medici (Danny Devito) opdager dette, går det pludselig stærkt, og pludselig vil hele landet se den flyvende elefant.

Dumbo og hans mor bliver skilt fra hinanden og de animerede elefanter, som ser fantastisk levende ud, sørger for de mest rørende scener i filmen.

Milliardæren Vandevere (Michael Keaton) gør efterfølgende Medici til partner i hans endnu større cirkus. Og så går det stærkt.

Men selvfølgelig har den ellers så pæne og charmerende milliardær lumske planer. Og selvfølgelig skal Farrier og hans børn, inklusiv deres nye ven, akrobaten Colette Marchant (Eva Green). kæmpe mod Vandevere og hans kompagnoner. De gode mod de onde.

Det er jo Disney som vi kender dem. Hvabehar?

Tiden flyver i selskab med i den dygtige filmsnedker, Tim Burtons, hule hænder. Der er kælet for detaljerne, rent visuelt og selvom manuskriptet til tider føles kvalmende sødt og gumpetungt, glider det hele ned overraskende let alligevel.

Så selvom de dygtige skuespillere ikke får meget ud af deres karakterer, og deres replikker lyder ofte fjollede og klichefyldte, er det som om det ikke gør det store. Den eneste der sprudler (selvom han overspiller så det batter) er Burton-veteranen, Danny Devito. Og nå ja,- Alan Arkin får skræmmende meget ud af sin ellers lille rolle som bankdirektøren Mr. Remington.

Det er en forudsigelig historie, ja. Men det vidste vi godt allerede dengang vi indløste billet. Vi vidste jo godt hvad vi gik ind til. Gjorde vi ikke?

Tænk hvis Disney havde lavet for meget om så vi ikke kunne genkende den kære, nuttede elefant med de alt for store ører.

Så havde der lydt et ramaskrig fra samtlige Disney-fanatikere rundt over hele verden.

Tror i ikke?

Dumbo holder den flyvende og hvis I vil med på en lille tur (ikke på et flyvende tæppe, det bli’r først til maj, når Aladdin lander), er du inviteret med på rejsen.

Dumbo får 4 ud af 6 hamre: 🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.