Den Skyldige anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

    af René Buchtrup

“Den Skyldige” er en lille genistreg på halvanden times tid der underholder med en fabelagtig historie og opbygger et karakterstudie af format.

Filmen kan bl.a. streames på Blockbuster og Plejmo

Alarmcentralen. En politibetjent. Et headset. En helvedes spændende historie.

Det hele er ret simpelt i Gustav Möllers debutfilm “Den Skyldige”.

Men alligevel er ingenting så enkelt som det udgiver sig for.

90 procent af filmens længde ser vi hovedrolle Jacob Cedergrens fjæs helt tæt på. Det er sjældent kameraet slipper ham. Hver gang han trækker vejret, snakker eller blinker med øjnene, registrerer vi det som publikum.

Han spiller betjenten Asger. Han er lidt af en arrogant narrøv.

Han tager imod de 112-opkald der kommer ind på politistationens kaldecentral. Men han sidder der ikke af sin goder vilje. Vi finder snart ud af at han har dummet sig i tjenesten, at han skal i retten i morgen og han bare skal have den lorte-tjans i aften overstået.

Men pludselig ringer en ung kvinde ind. Asger tager imod opkaldet. Iben, som er hendes navn, er blevet kidnappet. Asger finder snart ud af at hun sidder i en hvid varevogn på motorvejen. Hendes to børn er alene hjemme. Og hendes eksmand er den formodede gerningsmand.

Det bliver et kapløb mod tiden. Et kapløb vores (anti)helt, Asger, gør alt for at vinde til fordel for Iben. For det er jo soleklart at hun er et offer.

Men alting er ikke som det ser ud i Gustav Möllers film. Den fucker med sit publikum, manipulerer med dem og få dem helt ud på kanten af biografsædet af bare spænding.

Close up af Cedergren. Helt tæt så vi kan mærke alle frustationer og tanker hans karakter har i knolden. Stilheden. Et opkald på centralen som får os op med et spjæt i sædet igen. Er dette opkald det afgørende i sagen?

“Den Skyldige” er en lille genistreg som på halvandens times tid, får opbygget en yderst troværdig historie, som med få, men stærke virkemidler både underholder og samtidig opbygger et karakterstudie af format.

Undertegnede vil vædde sin høje pande på at filmen bliver nomineret til en masse priser til både Robert og Bodil næste år. Og sikkert er det at Jakob Cedergren bliver nomineret for hans rolle i filmen.

Han bærer hele filmen på sine skuldre og selvom han i filmen ryster og skælver som vores hovedperson i kontorstolen på alarmcentralen, og konstant er usikker på sine handlinger han træffer, er vi som publikum i de tryggeste hænder på Cedergren som gør oplevelsen til en sikker fuldtræffer.

Den mest spændende, danske film i årevis.

Den Skyldige får 5 ud af 6 hamre:

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer