Den Skyldige anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

    af René Buchtrup

“Den Skyldige” er en lille genistreg på halvanden times tid der underholder med en fabelagtig historie og opbygger et karakterstudie af format.

Filmen kan bl.a. streames på Blockbuster og Plejmo

Alarmcentralen. En politibetjent. Et headset. En helvedes spændende historie.

Det hele er ret simpelt i Gustav Möllers debutfilm “Den Skyldige”.

Men alligevel er ingenting så enkelt som det udgiver sig for.

90 procent af filmens længde ser vi hovedrolle Jacob Cedergrens fjæs helt tæt på. Det er sjældent kameraet slipper ham. Hver gang han trækker vejret, snakker eller blinker med øjnene, registrerer vi det som publikum.

Han spiller betjenten Asger. Han er lidt af en arrogant narrøv.

Han tager imod de 112-opkald der kommer ind på politistationens kaldecentral. Men han sidder der ikke af sin goder vilje. Vi finder snart ud af at han har dummet sig i tjenesten, at han skal i retten i morgen og han bare skal have den lorte-tjans i aften overstået.

Men pludselig ringer en ung kvinde ind. Asger tager imod opkaldet. Iben, som er hendes navn, er blevet kidnappet. Asger finder snart ud af at hun sidder i en hvid varevogn på motorvejen. Hendes to børn er alene hjemme. Og hendes eksmand er den formodede gerningsmand.

Det bliver et kapløb mod tiden. Et kapløb vores (anti)helt, Asger, gør alt for at vinde til fordel for Iben. For det er jo soleklart at hun er et offer.

Men alting er ikke som det ser ud i Gustav Möllers film. Den fucker med sit publikum, manipulerer med dem og få dem helt ud på kanten af biografsædet af bare spænding.

Close up af Cedergren. Helt tæt så vi kan mærke alle frustationer og tanker hans karakter har i knolden. Stilheden. Et opkald på centralen som får os op med et spjæt i sædet igen. Er dette opkald det afgørende i sagen?

“Den Skyldige” er en lille genistreg som på halvandens times tid, får opbygget en yderst troværdig historie, som med få, men stærke virkemidler både underholder og samtidig opbygger et karakterstudie af format.

Undertegnede vil vædde sin høje pande på at filmen bliver nomineret til en masse priser til både Robert og Bodil næste år. Og sikkert er det at Jakob Cedergren bliver nomineret for hans rolle i filmen.

Han bærer hele filmen på sine skuldre og selvom han i filmen ryster og skælver som vores hovedperson i kontorstolen på alarmcentralen, og konstant er usikker på sine handlinger han træffer, er vi som publikum i de tryggeste hænder på Cedergren som gør oplevelsen til en sikker fuldtræffer.

Den mest spændende, danske film i årevis.

Den Skyldige får 5 ud af 6 hamre:

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: