Den Sidste Gentleman

René

René

Originaltitel: The Old Man & The Gun. Instruktør: David Lowery. År: 2018. Genre: Drama/Komedie. Kan streames på Filmstriben.dk

Hvem har sagt at en bankrøver ikke kan være venlig? Behøver et røveri at være en voldsom traumatiserende oplevelse?

Ikke hvis de bliver røvet af veteranen Forrest Tucker. Han er, næsten, hyggelig og charmerende, at blive frarøvet sine penge af.

Han fortæller måske bankassistenten han røver, at det er et dejligt vejr og at hun gør et godt stykke arbejde.

Sådan en bankrøver der ligefrem er en gentleman…

Robert Redford skinner, som var han lavet af guld, angiveligt, i hans angiveligt sidste spillefilm som skuespiller. Manden der fik sit store gemmembrud i den bundcharmenede western “Butch Cassidy And The Sundance Kid” fra 1969, er bestemt ikke faldet af på den når det drejer sig om lune, nærvær og charme.

Manden bag filmen, David Lowery, instruerede også Robert Redford, i hans forrige film “Peter og Dragen” (2016). Filmen er løst baseret på fortællingerne om den virkelige bankrøver Forrest Tuckers beretninger. Om en mand der havde hjertet på rette sted. Også selvom han var kriminel.

Hjertet banker nemlig ikke kun for at frarøve bankerne deres penge. Det begynder også at banke for kvinden han tilfældigt møde på sin vej, Jewel (Sissy Spasek). Derefter slår det knister mellem de to ældre turteldurer, så man næsten får helt røde kinder.

Kort sagt, så er de to veteraner bundhamrende charmerende og skide søde at se på og det hele føles rart i deres selskab. De er simpelthen ikke til at stå for.

Man bliver som tilskuer i tvivl om hun er den der kan holde på ham. Om hun er kvinden der kan få ham til at “falde til ro” og stoppe ham fra at røve flere banker.

Imens Tucker røver banker og flirter med Jewel, følger vi politibetjenten John Hunt (Casey Affleck) som har alderskrise over at have rundet de 40 år. Han ender med at være manden der efterforsker Lowery og hans bande og som gør hvad han kan for at fange dem.

En fortælling som denne, kunne i en anden instruktørs hænder, være endt som en katten-efter-musen-thriller. En film som havde travlt.

Det er “Den Sidste Gentleman” ikke. Og heldigvis for det da.

Det er nemlig ro, nærvær og tid til fordybelse i Robert Redfords sidste spillefilm, og vi får som publikum tid til at komme tæt på karaktererne. Vi mærker frustrationerne og tvivlen fra Hunts side (alderskrise, men også om han overhovedet kan fange Tucker). Samtidig fr vi tid til at fordybe os i hovedperson og prøve at blive klogere på hvorfor han i hans 70’ere stadig røver banker. Og hvorfor han konstant slipper afsted med det.

Danny Glover og Tom Waits har også små, men ikke ubetydelige biroller i filmen. De er lige ved at stjæle billedet som Tuckers karismatiske bankrøver-sidekicks. Men også kun næsten. Redfords Tucker er nemlig filmens helt store charmebasse og er den helt, store, funklende stjerne.

Filmens varighed på halvanden time er perfekt og selvom vi ikke står tilbage med en genistreg af de store, kan Redford roligt gå på pension efter denne film. “Den Sidste Gentleman” er nemlig en særdeles velspillet, hyggelig, nærværende og charmende kupfilm.

Hvor tit kan man sige man lige har set en hyggelig bankrøverfilm?

Den Sidste Gentleman får 4 ud af 6 hamre: 🔨🔨🔨🔨

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.