De Bedste Sci-fi-film Siden År 2000

René

René

Jeg elsker science fiction-film. Det er helt klart én af mine yndlings filmgenrer. Altid med det store spørgsmål: Hvad nu hvis? Tænk hvis dette kunne ske i fremtiden?

af René Buchtrup

Men for at kunne forstå hvad science fiction egentlig er, har jeg spurgt Den Store Danske fra Gyldendal http://denstoredanske.dk/  hvad sci-fi (som forkortelsen lyder) er. Det kan defineres som en genre hvis handling oftest er henlagt til fremtiden eller en fjern fortidsverden, men som også kan foregå i nutiden eller en nær fortid.

Jeg må først og fremmest sige at det har været mega svært at lave denne liste. For begrænsningens kunst er ikke altid nem  når man står overfor ting man virkelig er glad for. Jeg har dog prøvet at lave en alsidig liste, som favner bredt (med store Blockbusters og de små film). For hvem siger man behøver et stort budget, for at lave en fed sci-fi-film, når man har noget på hjerte og en god, spændende historie?

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at nævne, at jeg ikke har nogle superheltefilm på listen. De spandex-elskende karakterer fortjener deres helt separate liste.

Jeg glæder mig til at høre hvad I synes om listen. Enjoy 🙂

10. Moon (2009) http://www.imdb.com/title/tt1182345/

I britiske Moon er der kun én skuespiller med, Sam Rockweel.  Og en stemme, Kevin Spaceys. Enkel, stram, og smuk film om en mand på en månemission. Synes simpelhen den er fremragende.

9. Children Of Men (2006) http://www.imdb.com/title/tt0206634/

Filosofisk, nervepirrende og udfordrende. Alfonso Cuarón har skabt en fabelagtig og spændende film om undergang, men samtidig også om håb for mennesket.

8. Snowpiercer (2013) http://www.imdb.com/title/tt1706620/

Joon-Ho Bong debuterer med sin første engelsktalende film med manerer! Globalliseringskrise, oprør mellem under og overklassen, udpenslet vold. En vild, voldsom og dyster togtur i verdensklasse.

7. Arrival (2016)  http://www.imdb.com/title/tt2543164/

Ikke alle aliens angriber når de lander på jorden på filmens verden. I “Arrival” står mennesket muligvis klar med åben ild, men hvad er det de fremmede vil? Filosofisk og tankevækkende film af canadiske Denis Villeneuve.

6. Looper (2012) http://www.imdb.com/title/tt1276104/

En såkaldt looper, er en mand fra fremtiden, som slår folk i ihjel. Men hvad nu hvis at man i bliver sendt i fremtiden for at myrde sig selv? Looper er en fuldstændig genial action og sci-fi-flick med nærvær, brutalitet og hæsblæsende tempo. Gordon-Lewitt og Willis i hovedrollerne gør den genial!

5. Predestination (2014) http://www.imdb.com/title/tt2397535/

Fuldstændig vanvittighold-tungen-lige-i-muden-film, hvor Ethan Hawke spiller en tidsrejsende agent som er skal forhindre mordere og terrorister i at begå forbrydelser. En fuldstændig mind-fuck-oplevelse, som man er blæst over efterfølgende. Den mindst kendte på listen, men stadigvæk én af mine store favoritter!

4. District 9 (2009) http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Sydafrikanske Neill Blomkamps blev fortjent nomineret til en oscar for bedste film i 2010. Jeg synes simpelthen den burde have vundet! Stærke emner som apartheid og racisme, blandes med terminator-action, en god potion humor og en voldsom spændende historie! Sharlto Copley er særklasse i hovedrollen og filmen gjorde ham en stjerne!

3. Blade Runner 2049 (2017) http://www.imdb.com/title/tt1856101/

Gå aldrig tilbage til en klassiker. Med mindre man hedder Denis Villeneuve. Dette er hans 2. film på listen. Måske fordi han tør tage chancer som få. Blade Runner fra 82 har fået en mesterlig efterfølger, som med gudesmukke, æstetiske billeder og mystik stiller spørgsmål, som: Hvordan definerer man hvordan man er et rigtigt menneske? Verdensklasse, Villeneuve!

2. Her (2013) http://www.imdb.com/title/tt1798709/

En mand (Joaquin Phoenix) forelsker dig i hans intelligente operativsystem, som har en kvindestemme (Scarlett Johanson). Det lyder enkelt og banalt, men det hele bliver så mesterligt udført med enestående skuespil og et knivskarpt, morsomt og intelligent manuskript. Menneskelige relationer bliver taget op på et højere plan!

 1. Eternal Sunshine of The Spotless Mind (2004)                                                                      http://www.imdb.com/title/tt0338013/

Hvis du er i tvivl om dette er den bedste sci-fi-film siden 2000, så er det fordi du ikke har set den endnu. Eller simpelthen fordi du ikke forstod den! På én gang en rørende kærlighedshistorie, en sjov komedie og et alvorligt drama, der rammer plet på alle punkter.

Man kan på klinikker i fremtiden slette sin hukommelse. Dette kommer der en helt og aldeles magisk fortælling ud af med Jim Carrey og Kate Winslet i hovedrollerne. Med et manus af Charlie Kaufman og sikker instruktion af Michael Gondry, har vi her et sublimt amerikansk mesterværk, som er så original og føles så ægte, så den kun kan inspirere.

 

Boblere:

 • Gravity
 • Source Code
 • Edge of Tomorrow
 • Inception
 • Donnie Darko
 • Interstellar
 • Mad Max: Fury Road
 • Timecrimes
 • Minority Report
 • The Fountain
 • Den nye Planet of the Apes trilogi
 • Star Trek: Into Darkness
 • Serenity
 • The Host
 • Sunshine
 • Equilibrium

 

 

Seneste

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!