De Bedste Sci-fi-film Siden År 2000

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Jeg elsker science fiction-film. Det er helt klart én af mine yndlings filmgenrer. Altid med det store spørgsmål: Hvad nu hvis? Tænk hvis dette kunne ske i fremtiden?

af René Buchtrup

Men for at kunne forstå hvad science fiction egentlig er, har jeg spurgt Den Store Danske fra Gyldendal http://denstoredanske.dk/  hvad sci-fi (som forkortelsen lyder) er. Det kan defineres som en genre hvis handling oftest er henlagt til fremtiden eller en fjern fortidsverden, men som også kan foregå i nutiden eller en nær fortid.

Jeg må først og fremmest sige at det har været mega svært at lave denne liste. For begrænsningens kunst er ikke altid nem  når man står overfor ting man virkelig er glad for. Jeg har dog prøvet at lave en alsidig liste, som favner bredt (med store Blockbusters og de små film). For hvem siger man behøver et stort budget, for at lave en fed sci-fi-film, når man har noget på hjerte og en god, spændende historie?

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at nævne, at jeg ikke har nogle superheltefilm på listen. De spandex-elskende karakterer fortjener deres helt separate liste.

Jeg glæder mig til at høre hvad I synes om listen. Enjoy 🙂

10. Moon (2009) http://www.imdb.com/title/tt1182345/

I britiske Moon er der kun én skuespiller med, Sam Rockweel.  Og en stemme, Kevin Spaceys. Enkel, stram, og smuk film om en mand på en månemission. Synes simpelhen den er fremragende.

9. Children Of Men (2006) http://www.imdb.com/title/tt0206634/

Filosofisk, nervepirrende og udfordrende. Alfonso Cuarón har skabt en fabelagtig og spændende film om undergang, men samtidig også om håb for mennesket.

8. Snowpiercer (2013) http://www.imdb.com/title/tt1706620/

Joon-Ho Bong debuterer med sin første engelsktalende film med manerer! Globalliseringskrise, oprør mellem under og overklassen, udpenslet vold. En vild, voldsom og dyster togtur i verdensklasse.

7. Arrival (2016)  http://www.imdb.com/title/tt2543164/

Ikke alle aliens angriber når de lander på jorden på filmens verden. I “Arrival” står mennesket muligvis klar med åben ild, men hvad er det de fremmede vil? Filosofisk og tankevækkende film af canadiske Denis Villeneuve.

6. Looper (2012) http://www.imdb.com/title/tt1276104/

En såkaldt looper, er en mand fra fremtiden, som slår folk i ihjel. Men hvad nu hvis at man i bliver sendt i fremtiden for at myrde sig selv? Looper er en fuldstændig genial action og sci-fi-flick med nærvær, brutalitet og hæsblæsende tempo. Gordon-Lewitt og Willis i hovedrollerne gør den genial!

5. Predestination (2014) http://www.imdb.com/title/tt2397535/

Fuldstændig vanvittighold-tungen-lige-i-muden-film, hvor Ethan Hawke spiller en tidsrejsende agent som er skal forhindre mordere og terrorister i at begå forbrydelser. En fuldstændig mind-fuck-oplevelse, som man er blæst over efterfølgende. Den mindst kendte på listen, men stadigvæk én af mine store favoritter!

4. District 9 (2009) http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Sydafrikanske Neill Blomkamps blev fortjent nomineret til en oscar for bedste film i 2010. Jeg synes simpelthen den burde have vundet! Stærke emner som apartheid og racisme, blandes med terminator-action, en god potion humor og en voldsom spændende historie! Sharlto Copley er særklasse i hovedrollen og filmen gjorde ham en stjerne!

3. Blade Runner 2049 (2017) http://www.imdb.com/title/tt1856101/

Gå aldrig tilbage til en klassiker. Med mindre man hedder Denis Villeneuve. Dette er hans 2. film på listen. Måske fordi han tør tage chancer som få. Blade Runner fra 82 har fået en mesterlig efterfølger, som med gudesmukke, æstetiske billeder og mystik stiller spørgsmål, som: Hvordan definerer man hvordan man er et rigtigt menneske? Verdensklasse, Villeneuve!

2. Her (2013) http://www.imdb.com/title/tt1798709/

En mand (Joaquin Phoenix) forelsker dig i hans intelligente operativsystem, som har en kvindestemme (Scarlett Johanson). Det lyder enkelt og banalt, men det hele bliver så mesterligt udført med enestående skuespil og et knivskarpt, morsomt og intelligent manuskript. Menneskelige relationer bliver taget op på et højere plan!

 1. Eternal Sunshine of The Spotless Mind (2004)                                                                      http://www.imdb.com/title/tt0338013/

Hvis du er i tvivl om dette er den bedste sci-fi-film siden 2000, så er det fordi du ikke har set den endnu. Eller simpelthen fordi du ikke forstod den! På én gang en rørende kærlighedshistorie, en sjov komedie og et alvorligt drama, der rammer plet på alle punkter.

Man kan på klinikker i fremtiden slette sin hukommelse. Dette kommer der en helt og aldeles magisk fortælling ud af med Jim Carrey og Kate Winslet i hovedrollerne. Med et manus af Charlie Kaufman og sikker instruktion af Michael Gondry, har vi her et sublimt amerikansk mesterværk, som er så original og føles så ægte, så den kun kan inspirere.

 

Boblere:

 • Gravity
 • Source Code
 • Edge of Tomorrow
 • Inception
 • Donnie Darko
 • Interstellar
 • Mad Max: Fury Road
 • Timecrimes
 • Minority Report
 • The Fountain
 • Den nye Planet of the Apes trilogi
 • Star Trek: Into Darkness
 • Serenity
 • The Host
 • Sunshine
 • Equilibrium

 

 

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.