De Bedste Sci-fi-film Siden År 2000

René Buchtrup

René Buchtrup

Jeg elsker science fiction-film. Det er helt klart én af mine yndlings filmgenrer. Altid med det store spørgsmål: Hvad nu hvis? Tænk hvis dette kunne ske i fremtiden?

af René Buchtrup

Men for at kunne forstå hvad science fiction egentlig er, har jeg spurgt Den Store Danske fra Gyldendal http://denstoredanske.dk/  hvad sci-fi (som forkortelsen lyder) er. Det kan defineres som en genre hvis handling oftest er henlagt til fremtiden eller en fjern fortidsverden, men som også kan foregå i nutiden eller en nær fortid.

Jeg må først og fremmest sige at det har været mega svært at lave denne liste. For begrænsningens kunst er ikke altid nem  når man står overfor ting man virkelig er glad for. Jeg har dog prøvet at lave en alsidig liste, som favner bredt (med store Blockbusters og de små film). For hvem siger man behøver et stort budget, for at lave en fed sci-fi-film, når man har noget på hjerte og en god, spændende historie?

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at nævne, at jeg ikke har nogle superheltefilm på listen. De spandex-elskende karakterer fortjener deres helt separate liste.

Jeg glæder mig til at høre hvad I synes om listen. Enjoy 🙂

10. Moon (2009) http://www.imdb.com/title/tt1182345/

I britiske Moon er der kun én skuespiller med, Sam Rockweel.  Og en stemme, Kevin Spaceys. Enkel, stram, og smuk film om en mand på en månemission. Synes simpelhen den er fremragende.

9. Children Of Men (2006) http://www.imdb.com/title/tt0206634/

Filosofisk, nervepirrende og udfordrende. Alfonso Cuarón har skabt en fabelagtig og spændende film om undergang, men samtidig også om håb for mennesket.

8. Snowpiercer (2013) http://www.imdb.com/title/tt1706620/

Joon-Ho Bong debuterer med sin første engelsktalende film med manerer! Globalliseringskrise, oprør mellem under og overklassen, udpenslet vold. En vild, voldsom og dyster togtur i verdensklasse.

7. Arrival (2016)  http://www.imdb.com/title/tt2543164/

Ikke alle aliens angriber når de lander på jorden på filmens verden. I “Arrival” står mennesket muligvis klar med åben ild, men hvad er det de fremmede vil? Filosofisk og tankevækkende film af canadiske Denis Villeneuve.

6. Looper (2012) http://www.imdb.com/title/tt1276104/

En såkaldt looper, er en mand fra fremtiden, som slår folk i ihjel. Men hvad nu hvis at man i bliver sendt i fremtiden for at myrde sig selv? Looper er en fuldstændig genial action og sci-fi-flick med nærvær, brutalitet og hæsblæsende tempo. Gordon-Lewitt og Willis i hovedrollerne gør den genial!

5. Predestination (2014) http://www.imdb.com/title/tt2397535/

Fuldstændig vanvittighold-tungen-lige-i-muden-film, hvor Ethan Hawke spiller en tidsrejsende agent som er skal forhindre mordere og terrorister i at begå forbrydelser. En fuldstændig mind-fuck-oplevelse, som man er blæst over efterfølgende. Den mindst kendte på listen, men stadigvæk én af mine store favoritter!

4. District 9 (2009) http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Sydafrikanske Neill Blomkamps blev fortjent nomineret til en oscar for bedste film i 2010. Jeg synes simpelthen den burde have vundet! Stærke emner som apartheid og racisme, blandes med terminator-action, en god potion humor og en voldsom spændende historie! Sharlto Copley er særklasse i hovedrollen og filmen gjorde ham en stjerne!

3. Blade Runner 2049 (2017) http://www.imdb.com/title/tt1856101/

Gå aldrig tilbage til en klassiker. Med mindre man hedder Denis Villeneuve. Dette er hans 2. film på listen. Måske fordi han tør tage chancer som få. Blade Runner fra 82 har fået en mesterlig efterfølger, som med gudesmukke, æstetiske billeder og mystik stiller spørgsmål, som: Hvordan definerer man hvordan man er et rigtigt menneske? Verdensklasse, Villeneuve!

2. Her (2013) http://www.imdb.com/title/tt1798709/

En mand (Joaquin Phoenix) forelsker dig i hans intelligente operativsystem, som har en kvindestemme (Scarlett Johanson). Det lyder enkelt og banalt, men det hele bliver så mesterligt udført med enestående skuespil og et knivskarpt, morsomt og intelligent manuskript. Menneskelige relationer bliver taget op på et højere plan!

 1. Eternal Sunshine of The Spotless Mind (2004)                                                                      http://www.imdb.com/title/tt0338013/

Hvis du er i tvivl om dette er den bedste sci-fi-film siden 2000, så er det fordi du ikke har set den endnu. Eller simpelthen fordi du ikke forstod den! På én gang en rørende kærlighedshistorie, en sjov komedie og et alvorligt drama, der rammer plet på alle punkter.

Man kan på klinikker i fremtiden slette sin hukommelse. Dette kommer der en helt og aldeles magisk fortælling ud af med Jim Carrey og Kate Winslet i hovedrollerne. Med et manus af Charlie Kaufman og sikker instruktion af Michael Gondry, har vi her et sublimt amerikansk mesterværk, som er så original og føles så ægte, så den kun kan inspirere.

 

Boblere:

 • Gravity
 • Source Code
 • Edge of Tomorrow
 • Inception
 • Donnie Darko
 • Interstellar
 • Mad Max: Fury Road
 • Timecrimes
 • Minority Report
 • The Fountain
 • Den nye Planet of the Apes trilogi
 • Star Trek: Into Darkness
 • Serenity
 • The Host
 • Sunshine
 • Equilibrium

 

 

Seneste

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.