De Bedste Sci-fi-film Siden År 2000

René

René

Jeg elsker science fiction-film. Det er helt klart én af mine yndlings filmgenrer. Altid med det store spørgsmål: Hvad nu hvis? Tænk hvis dette kunne ske i fremtiden?

af René Buchtrup

Men for at kunne forstå hvad science fiction egentlig er, har jeg spurgt Den Store Danske fra Gyldendal http://denstoredanske.dk/  hvad sci-fi (som forkortelsen lyder) er. Det kan defineres som en genre hvis handling oftest er henlagt til fremtiden eller en fjern fortidsverden, men som også kan foregå i nutiden eller en nær fortid.

Jeg må først og fremmest sige at det har været mega svært at lave denne liste. For begrænsningens kunst er ikke altid nem  når man står overfor ting man virkelig er glad for. Jeg har dog prøvet at lave en alsidig liste, som favner bredt (med store Blockbusters og de små film). For hvem siger man behøver et stort budget, for at lave en fed sci-fi-film, når man har noget på hjerte og en god, spændende historie?

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at nævne, at jeg ikke har nogle superheltefilm på listen. De spandex-elskende karakterer fortjener deres helt separate liste.

Jeg glæder mig til at høre hvad I synes om listen. Enjoy 🙂

10. Moon (2009) http://www.imdb.com/title/tt1182345/

I britiske Moon er der kun én skuespiller med, Sam Rockweel.  Og en stemme, Kevin Spaceys. Enkel, stram, og smuk film om en mand på en månemission. Synes simpelhen den er fremragende.

9. Children Of Men (2006) http://www.imdb.com/title/tt0206634/

Filosofisk, nervepirrende og udfordrende. Alfonso Cuarón har skabt en fabelagtig og spændende film om undergang, men samtidig også om håb for mennesket.

8. Snowpiercer (2013) http://www.imdb.com/title/tt1706620/

Joon-Ho Bong debuterer med sin første engelsktalende film med manerer! Globalliseringskrise, oprør mellem under og overklassen, udpenslet vold. En vild, voldsom og dyster togtur i verdensklasse.

7. Arrival (2016)  http://www.imdb.com/title/tt2543164/

Ikke alle aliens angriber når de lander på jorden på filmens verden. I “Arrival” står mennesket muligvis klar med åben ild, men hvad er det de fremmede vil? Filosofisk og tankevækkende film af canadiske Denis Villeneuve.

6. Looper (2012) http://www.imdb.com/title/tt1276104/

En såkaldt looper, er en mand fra fremtiden, som slår folk i ihjel. Men hvad nu hvis at man i bliver sendt i fremtiden for at myrde sig selv? Looper er en fuldstændig genial action og sci-fi-flick med nærvær, brutalitet og hæsblæsende tempo. Gordon-Lewitt og Willis i hovedrollerne gør den genial!

5. Predestination (2014) http://www.imdb.com/title/tt2397535/

Fuldstændig vanvittighold-tungen-lige-i-muden-film, hvor Ethan Hawke spiller en tidsrejsende agent som er skal forhindre mordere og terrorister i at begå forbrydelser. En fuldstændig mind-fuck-oplevelse, som man er blæst over efterfølgende. Den mindst kendte på listen, men stadigvæk én af mine store favoritter!

4. District 9 (2009) http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Sydafrikanske Neill Blomkamps blev fortjent nomineret til en oscar for bedste film i 2010. Jeg synes simpelthen den burde have vundet! Stærke emner som apartheid og racisme, blandes med terminator-action, en god potion humor og en voldsom spændende historie! Sharlto Copley er særklasse i hovedrollen og filmen gjorde ham en stjerne!

3. Blade Runner 2049 (2017) http://www.imdb.com/title/tt1856101/

Gå aldrig tilbage til en klassiker. Med mindre man hedder Denis Villeneuve. Dette er hans 2. film på listen. Måske fordi han tør tage chancer som få. Blade Runner fra 82 har fået en mesterlig efterfølger, som med gudesmukke, æstetiske billeder og mystik stiller spørgsmål, som: Hvordan definerer man hvordan man er et rigtigt menneske? Verdensklasse, Villeneuve!

2. Her (2013) http://www.imdb.com/title/tt1798709/

En mand (Joaquin Phoenix) forelsker dig i hans intelligente operativsystem, som har en kvindestemme (Scarlett Johanson). Det lyder enkelt og banalt, men det hele bliver så mesterligt udført med enestående skuespil og et knivskarpt, morsomt og intelligent manuskript. Menneskelige relationer bliver taget op på et højere plan!

  1. Eternal Sunshine of The Spotless Mind (2004)                                                                      http://www.imdb.com/title/tt0338013/

Hvis du er i tvivl om dette er den bedste sci-fi-film siden 2000, så er det fordi du ikke har set den endnu. Eller simpelthen fordi du ikke forstod den! På én gang en rørende kærlighedshistorie, en sjov komedie og et alvorligt drama, der rammer plet på alle punkter.

Man kan på klinikker i fremtiden slette sin hukommelse. Dette kommer der en helt og aldeles magisk fortælling ud af med Jim Carrey og Kate Winslet i hovedrollerne. Med et manus af Charlie Kaufman og sikker instruktion af Michael Gondry, har vi her et sublimt amerikansk mesterværk, som er så original og føles så ægte, så den kun kan inspirere.

 

Boblere:

  • Gravity
  • Source Code
  • Edge of Tomorrow
  • Inception
  • Donnie Darko
  • Interstellar
  • Mad Max: Fury Road
  • Timecrimes
  • Minority Report
  • The Fountain
  • Den nye Planet of the Apes trilogi
  • Star Trek: Into Darkness
  • Serenity
  • The Host
  • Sunshine
  • Equilibrium

 

 

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.