Dark Waters

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Dark Waters
Instruktør: Todd Haynes
År: 2019
Genre: drama
Kan streames på Blockbuster.

Instruktør Todd Haynes kan sit kram, han kan sit drama til fingerspidserne.

Far From Heaven er et godt eksempel på hans kvaliteter. Den viser en instruktør, der forstår at kreere et subtilt og knivskarpt drama, der virkelig får dig under huden på karakterene. 

Dark Waters når ikke helt de samme højder som et par af Haynes tidligere værker, (det er der ærlig talt ikke ret mange film der gør) men den kan virkelig noget, og så viser Mark Ruffalo igen, hvorfor han i mine øjne er iblandt de mest undervurderede skuespillere i filmbranchen idag – og det til trods for tre Oscarnomineringer. 

Den store kemikalieproducent, DuPont, forurener helt bevidst jorden og drikkevandet i et stort område. De bruger bissetricks og intimiderende adfærd, for at få Mark Ruffalos karakter, advokaten Rob Bilott til at droppe interessen, og senere sagen imod DuPont. Bilott er advokat for kemikalieproducenterne, så han stikker hånden direkte i hvepseboet ved at tage sagen. Den lokale bonde, Wilbur Tennant, der i første omgang kom med historien til Bilott, kæmper sammen med Bilott en stædig kamp imod overmagten.
Det er David mod Goliath, men de er stædige. Bilotts engagement i sagen er altopofrende, hvilket giver problemer på hjemmefronten.

Der er parkeringskælder-paranoia som i All The Presidents Men.
Der er små intense og ubehagelige scener, som i Carol. Scener hvor det pludselig ikke kun er Bilott selv, der må stå mål for perfiditeterne – hans hustru og to børn bliver også ramt. 

I nogle af scenerne fungerer dramaet, og følelsen af den uretfærdighed filmen omhandler, fremstår ægte og ærlig.
Nogle andre scener virker derimod lige lovligt forcerede og skabt med et dramaturgisk formål for øje. Det tager lidt af troværdigheden ud af filmen, der er baseret på virkeligheden. Det skærer altid lidt i mine nerver, når det sker.
Den bliver flere steder noget lang i spyttet.

Jeg har tidligere været efter nogle film og instruktører, når jeg synes der bliver skøjtet lidt for let henover nogle ting der definerer karaktererne vi har med at gøre.

Her i Dark Waters lider især Anne Hathaway (Ruffalos hårdtprøvede hustru) under et manuskript, der lader til at have travlt i de scener hun er med i. Dvæl nu lige lidt ved hende. Jeg synes hendes frustrationer og sure opstød kommer sådan lidt pludseligt, hver gang det sker. Det bliver for mig mere et irritationsmoment, end en styrke for filmen, og det er ikke Hathaways skyld, hun spiller den fint nok. Hun er en central karakter, så skriv den nu derefter.

Dark Waters har sine svagheder, men det er stadig en rigtig god og solid film, med en god historie.Den er velspillet, og Todd Haynes instruktion sidder i skabet.
Marcello Zarvos eminente score giver filmens lidt svagere scener lidt ekstra, så de ikke falder helt til jorden. Scoret hører til iblandt de bedste af sin slags de senere år.

Dark waters får: 4 / 6
🔨🔨🔨🔨

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.