Cutterhead (streaming anmeldelse)

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Cutterhead. Instruktør: Rasmus Kloster Bro. Produktionsår: 2018. Genre: Thriller. Kan bl.a. streames på DRTV

af Jacob Faurholt

Cutterhead er en dansk debutfilm fra instruktør Rasmus Kloster Bro, og med den skyder han gloværdigt karrieren igang, med en yderst intens og urovækkende filmoplevelse.

Handlingen udspiller sig dybt nede under jorden i metrobyggeriet i København.

Filmens tre hovedpersoner er her fanget i et trykkammer, efter en eksplosion har afskåret dem fra deres eneste udvej. Et scenarie som kan få klaustrofobien til at krible i de fleste følende individer.

Det kræver sit at få en film til at fungere under så trange kår, og med så få virkemidler.

Men det lykkedes til fulde instruktøren, bl.a. grundet en fantastisk location (for mestedelen det trange trykluftskammer), nogle fremragende skuespilpræstationer, samt en ferm kameraføring og lydside. Det er primært de tre skuespillere som bære filmen frem.

De to udenlandske metroarbejdere, spillet til perfektion af Kresimir Mikic og Samson Semere, og “metro-gæsten” Rie, som er nede i hullet, for at dokumentere arbejdet med dette “pragt-projekt”. Tilsyneladende kåret til Danmarks farligste arbejdsplads. Hun spilles sublimt intenst af Christine Sønderris (også kendt fra den rædderlige Netflix-serie, “The Rain”).

Lige fra det går løs, sidder man med en ubehagelig klaustrofobisk panikagtig følelse i kroppen. En følelse som kun bliver forstærket i takt med at panikken breder sig hos vores hovedpersoner.

Det første rum Rie befinder sig i, før hun støder til de andre, er 50 grader varmt! Sveden driver af hende, og man føler hendes kvælningsfornemmelse. Derefter starter en fælles kamp mod tiden, før de tre løber tør for ilt og vand.

Udover at der selvfølgelig er tale om en survival-film, kan filmen også beskrives som en thriller. Der udspiller sig nemlig, som tiden skrider frem, et psykologisk spil mellem de tre, et spil drevet af desperation. Deres handlinger er både forståelige i situationen, men de er også et uhyggeligt eksempel på, hvor hurtigt moralen står for fald, hvis vi som mennesker bliver presset på vores egen overlevelse.

Filmen er i familie med andre vellykkede overlevelses-eposer på enkle locations. Her skal nævnes “Buried” fra 2010, om Irak-chaufføren (spillet af Ryan Renolds), som bliver levende begravet, samt Adam Greens “Frozen”, ligeledes fra 2010. I sidstnævnte strander tre personer i en skilift weekenden over, imens glubske ulve begynder at samle sig under dem. De er begge seværdige.

Kort sagt er “Cutterhead” en effektiv og flot udført survival-thriller, som lige får et ekstra krydderi, ved at udspille sig i det Danmarks-kendte metrobyggeri. Jeg har den helt sikkert i baghovedet, næste gang jeg suser igennem de underjordiske tunneller.

Se den og støt et nyt stort instruktør-talent i dansk film.

Cutterhead får 5/6:

⛏️⛏️⛏️⛏️⛏️

 

 

 

 

 

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: