Cutterhead (streaming anmeldelse)

René

René

Originaltitel: Cutterhead. Instruktør: Rasmus Kloster Bro. Produktionsår: 2018. Genre: Thriller. Kan bl.a. streames på DRTV

af Jacob Faurholt

Cutterhead er en dansk debutfilm fra instruktør Rasmus Kloster Bro, og med den skyder han gloværdigt karrieren igang, med en yderst intens og urovækkende filmoplevelse.

Handlingen udspiller sig dybt nede under jorden i metrobyggeriet i København.

Filmens tre hovedpersoner er her fanget i et trykkammer, efter en eksplosion har afskåret dem fra deres eneste udvej. Et scenarie som kan få klaustrofobien til at krible i de fleste følende individer.

Det kræver sit at få en film til at fungere under så trange kår, og med så få virkemidler.

Men det lykkedes til fulde instruktøren, bl.a. grundet en fantastisk location (for mestedelen det trange trykluftskammer), nogle fremragende skuespilpræstationer, samt en ferm kameraføring og lydside. Det er primært de tre skuespillere som bære filmen frem.

De to udenlandske metroarbejdere, spillet til perfektion af Kresimir Mikic og Samson Semere, og “metro-gæsten” Rie, som er nede i hullet, for at dokumentere arbejdet med dette “pragt-projekt”. Tilsyneladende kåret til Danmarks farligste arbejdsplads. Hun spilles sublimt intenst af Christine Sønderris (også kendt fra den rædderlige Netflix-serie, “The Rain”).

Lige fra det går løs, sidder man med en ubehagelig klaustrofobisk panikagtig følelse i kroppen. En følelse som kun bliver forstærket i takt med at panikken breder sig hos vores hovedpersoner.

Det første rum Rie befinder sig i, før hun støder til de andre, er 50 grader varmt! Sveden driver af hende, og man føler hendes kvælningsfornemmelse. Derefter starter en fælles kamp mod tiden, før de tre løber tør for ilt og vand.

Udover at der selvfølgelig er tale om en survival-film, kan filmen også beskrives som en thriller. Der udspiller sig nemlig, som tiden skrider frem, et psykologisk spil mellem de tre, et spil drevet af desperation. Deres handlinger er både forståelige i situationen, men de er også et uhyggeligt eksempel på, hvor hurtigt moralen står for fald, hvis vi som mennesker bliver presset på vores egen overlevelse.

Filmen er i familie med andre vellykkede overlevelses-eposer på enkle locations. Her skal nævnes “Buried” fra 2010, om Irak-chaufføren (spillet af Ryan Renolds), som bliver levende begravet, samt Adam Greens “Frozen”, ligeledes fra 2010. I sidstnævnte strander tre personer i en skilift weekenden over, imens glubske ulve begynder at samle sig under dem. De er begge seværdige.

Kort sagt er “Cutterhead” en effektiv og flot udført survival-thriller, som lige får et ekstra krydderi, ved at udspille sig i det Danmarks-kendte metrobyggeri. Jeg har den helt sikkert i baghovedet, næste gang jeg suser igennem de underjordiske tunneller.

Se den og støt et nyt stort instruktør-talent i dansk film.

Cutterhead får 5/6:

⛏️⛏️⛏️⛏️⛏️

 

 

 

 

 

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.