Cutterhead (streaming anmeldelse)

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Cutterhead. Instruktør: Rasmus Kloster Bro. Produktionsår: 2018. Genre: Thriller. Kan bl.a. streames på DRTV

af Jacob Faurholt

Cutterhead er en dansk debutfilm fra instruktør Rasmus Kloster Bro, og med den skyder han gloværdigt karrieren igang, med en yderst intens og urovækkende filmoplevelse.

Handlingen udspiller sig dybt nede under jorden i metrobyggeriet i København.

Filmens tre hovedpersoner er her fanget i et trykkammer, efter en eksplosion har afskåret dem fra deres eneste udvej. Et scenarie som kan få klaustrofobien til at krible i de fleste følende individer.

Det kræver sit at få en film til at fungere under så trange kår, og med så få virkemidler.

Men det lykkedes til fulde instruktøren, bl.a. grundet en fantastisk location (for mestedelen det trange trykluftskammer), nogle fremragende skuespilpræstationer, samt en ferm kameraføring og lydside. Det er primært de tre skuespillere som bære filmen frem.

De to udenlandske metroarbejdere, spillet til perfektion af Kresimir Mikic og Samson Semere, og “metro-gæsten” Rie, som er nede i hullet, for at dokumentere arbejdet med dette “pragt-projekt”. Tilsyneladende kåret til Danmarks farligste arbejdsplads. Hun spilles sublimt intenst af Christine Sønderris (også kendt fra den rædderlige Netflix-serie, “The Rain”).

Lige fra det går løs, sidder man med en ubehagelig klaustrofobisk panikagtig følelse i kroppen. En følelse som kun bliver forstærket i takt med at panikken breder sig hos vores hovedpersoner.

Det første rum Rie befinder sig i, før hun støder til de andre, er 50 grader varmt! Sveden driver af hende, og man føler hendes kvælningsfornemmelse. Derefter starter en fælles kamp mod tiden, før de tre løber tør for ilt og vand.

Udover at der selvfølgelig er tale om en survival-film, kan filmen også beskrives som en thriller. Der udspiller sig nemlig, som tiden skrider frem, et psykologisk spil mellem de tre, et spil drevet af desperation. Deres handlinger er både forståelige i situationen, men de er også et uhyggeligt eksempel på, hvor hurtigt moralen står for fald, hvis vi som mennesker bliver presset på vores egen overlevelse.

Filmen er i familie med andre vellykkede overlevelses-eposer på enkle locations. Her skal nævnes “Buried” fra 2010, om Irak-chaufføren (spillet af Ryan Renolds), som bliver levende begravet, samt Adam Greens “Frozen”, ligeledes fra 2010. I sidstnævnte strander tre personer i en skilift weekenden over, imens glubske ulve begynder at samle sig under dem. De er begge seværdige.

Kort sagt er “Cutterhead” en effektiv og flot udført survival-thriller, som lige får et ekstra krydderi, ved at udspille sig i det Danmarks-kendte metrobyggeri. Jeg har den helt sikkert i baghovedet, næste gang jeg suser igennem de underjordiske tunneller.

Se den og støt et nyt stort instruktør-talent i dansk film.

Cutterhead får 5/6:

⛏️⛏️⛏️⛏️⛏️

 

 

 

 

 

Seneste

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.